Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Film] Regisseur Ken Loach over 'It's a free world...'

[Film] Regisseur Ken Loach over 'It's a free world...'

BRUSSEL - Vorige week kwam Ken Loach in Brussel tekst en uitleg geven bij zijn jongste film, It's a free world... Deze keer toont Loach de achterkant van onze economie: de uitbuiting van illegale arbeidsmigranten. De prent maakte kennelijk indruk op het publiek, dat de regisseur trakteerde op een staande ovatie.

Eerste vraag van de moderator na het applaus: is de realiteit even erg als deze fictie? Ken Loachs redelijk directe antwoord: "Iedereen kent de horrorverhalen van uitbuiting, wanhoop en moderne slavernij. Maar we verdrukken ze. Want we wìllen de goedkope arbeid, omdat we de goedkope goederen en de winst willen. Dit systeem van uitbuiting is het hart van onze economie. Het is die hypocrisie die ons gek maakt."

Toch heeft Loach van It's a free world... heel bewust geen horrorverhaal gemaakt, zegt hij. Het hoofdpersonnage is een aantrekkelijke jonge Engelse vrouw, een alleenstaande moeder, 'good fun' en kwetsbaar - iemand waarmee de kijker makkelijk sympathiseert. Ze sukkelt al haar hele volwassen leven van de ene in de andere tijdelijke job. Bij haar zoveelste ontslag is ze dat zo beu dat ze haar eigen dubieuze uitzendkantoor start.

"Ik wou de kijker laten snappen hoe en waarom ze die stap zet. Niet omdat ze slecht is, maar omdat de situatie er haar toe drijft," aldus Ken Loach.

"Dit is een film over hoe de wereld in de laatste decennia veranderd is," legt hij uit. "Werk is tijdelijk geworden, jobzekerheid is verdwenen. In naam van goedkope arbeid hebben een ongelooflijke sprong achteruit gemaakt, terug naar de tijd van de dagloners. Dertig jaren geleden dacht niemand dat die tijd nog ooit zou terugkomen. Hier hebben we nooit voor gestemd."

'Is er een verschil tussen de Labour-partij en de Tories?', wou iemand in de zaal weten.

"Neen, tenzij op het vlak van de retoriek," antwoordde Loach. "We hebben in Groot-Brittanië drie partijen - Labour, de Tories en de Liberal Democrats - en alledrie behartigen ze de belangen van business. Alledrie aanvaarden ze dat het gebruik van goedkope arbeid centraal staat in onze economie. Zonder deze goedkope arbeid zouden de groenten in de supermarkt veel duurder zijn, de stabiliteit van de samenleving hangt er van af... We hebben tijdens ons onderzoek in heel Groot-Brittanië maar twaalf inspecteurs gevonden die dit soort illegale tewerkstelling bestrijden, terwijl er honderden zulke uitzendbedrijfjes zijn. Dat zegt genoeg. If they don't will the means, they don't will the end."