Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Verslag debat WSF] "Waar zijn de politici?"

[Verslag debat WSF] "Waar zijn de politici?"

Om 19u startte in de kelder van de Sint-Gorikshallen het panelgesprek onder leiding van Dirk Barrez.

debatwsf.JPG

(foto gilles)

Emilien Boglio (Luiks Sociaal Forum), Ann Van Laer (ACV), Daniel Vandaele (FGTB-ABVV), Stefaan Declerq (Oxfam Solidariteit) en Fred Mawet (Ciré) reageerden er op introducties gemaakt door Christophe Zoungrana (Global Call for Action against Poverty) en Jaap Swinnen (Internationaal Vakverbond) en formuleerden er de prioriteiten waaraan gewerkt moet worden wil men die andere wereld mogelijk maken waar het op elk Wereld Sociaal Forum (WSF) om draait.

Jaap Swinnen, adjunct secretaris van het Internationaal Vakverbond, ziet in het WSF een moment om inspiratie op te doen en om de actoren en bevolking uit te nodigen tot mobilisatie. Het evenement betekent voor hem het bundelen van de krachten en het uitwisselen van argumenten in een debat om zo het geloof dat een andere wereld mogelijk is versterken.
Hij ziet in deze editie van het Wereld Sociaal Forum een hernieuwde samenwerking met andere civil society organisations met als bewijs daarvan de vorming van het samenwerkingsverband rond 'waardig werk voor een waardig leven' en roept op tot actie!
Bovendien herinnert hij er de leiders van de globale economie in Davos aan dat ook in het 'luxueuze' Europa 'waardig werk' een belangrijk thema blijft vooral voor jonge mensen en vrouwen. Hij herinnert hen eveneens aan de vele grove schendingen van de rechten van zij die opkomen voor sociale gerechtigheid. Zo worden in landen zoals Colombia, de Filippijnen, Iran,... vakbondsmensen en journalisten ontslagen, gevangengenomen of vermoord.

An Van Laer (ACV) benadrukt in haar reactie de samenwerking tussen de vakbonden en de civil society. Door het bundelen van de krachten zal er effectief druk kunnen uitgeoefend worden op de politiek en internationale organisaties zoals de Wereldbank en het IMF.

Daniel Vandaele (FGTB-ABVV) klaagt in zijn reactie aan hoe de 0,7% norm al maar verder verwijderd lijkt. Hij benadrukt eveneens het belang van samenwerking en roept op om de sterke samenwerking tussen vakbonden en n.g.o.'s in België uit te dragen naar de wereld.

Stefaan Declerq (Oxfam Solidariteit) wijst op de heropleving van politiek bewustzijn in landen zoals Venezuela en Ecuador, een heropleving die hij ook meent te herkennen in het recente gedrag van Afrikaanse politieke leiders tijdens het overleg met Europa over de EPA's. Eveneens herinnert hij aan het standpunt van de Noord-Zuidbeweging dat het sociaal-economische beleid in het Noorden nog steeds grootste oorzaak van de armoede in het Zuiden is. Vandaag toont voor hem aan dat samenwerking over de gebruikelijke grenzen heen mogelijk is en rendeert.

Gepeild naar haar prioriteitenlijstje, stelt Fred Mawet (Ciré) de hoogdringendheid van het slopen van het taboe over de regularisatie van de mensen zonder papieren voorop. Mensen zonder papieren verkeren in nood aan waardig werk en een waardig leven, getuige de hongerstaking in de gebouwen van de Franstalige Gemeenschap in Brussel.

Stefaan Declerq (Oxfam Solidariteit) sluit zich aan bij het belang van een oplossing voor de migratieproblematiek. De Noord-Zuidbeweging hecht bijzonder belang aan het leggen van politieke, sociale en economische banden tussen actoren in het Noorden en het Zuiden. De beweging vindt de 0,7% norm niet vergaand genoeg en zoekt naar coherentie in het beleid. Maar al te vaak blijkt dat Europa met de ene hand neemt wat het met de andere gegeven heeft. Zo komt er geen oplossing voor fundamentele dossiers zoals rechtvaardige handel en financiële dossiers zoals het ontwijken van belastingen van multinationals. Hij stelt dat hoewel politieke en individuele rechten vaak goed vergrendeld mogen zijn, de sociale en economische rechten nog niet altijd afdwingbaar zijn. Hij beschouwt het als zijn prioriteit om daar werk van te maken.

Voor Daniel Vandaele (FGTB-ABVV) ligt de prioriteit van het werkjaar 2008 in de strijd voor waardig werk voor een waardig leven en in de verdediging van de rechten van de werknemers en de syndicaal afgevaardigden. De syndicaal afgevaardigden zullen hun kameraden mobiliseren voor deze zaak. Hij herinnert eveneens aan de 60ste verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens.

Ann Van Laer (ACV) verklaart dat haar drijfveer om mee te doen aan de campagne 'waardig werk voor een waardig leven' gelegen is in de definitie van waardig werk: vrij gekozen, voldoend loon om aan de inkomensbehoefte van een gezin te kunnen voldoen, respect voor het fundamentele arbeidsrecht, het recht op sociale bescherming, het recht op sociale dialoog en het recht op gelijke behandeling van mannen en vrouwen.
Het afdwingen van die sociaal-economische rechten is niet evident. Vandaar het belang van vrije vakbonden om deze rechten op te bouwen en mistoestanden aan te klagen en voor de juiste organen te brengen. Dankzij de internationale solidariteit en het gezamenlijk aanklagen van de dingen zullen vakbonden en civil society de strijd kunnen aangaan.

Emilien Boglio (Luiks Sociaal Forum) benadrukt de mogelijkheden van de netwerking op het locale niveau's om gezamenlijk te kunnen sensibiliseren rond grote thema's teneinde een collectieve actie van verzet te voeren.

Dirk Barrez merkt op dat de beweging wel versterkt en verbreedt maar dat de politiek almaar rechtser wordt. Ook lokaal ziet hij overheden afstand nemen van overheidsinitiatief en van de ambitie tot herverdeling. Wat moet er gebeuren voor de realisatie van een bewegingsgezinde politiek? Ann Van Laer (ACV) wil niet defaitistisch doen maar ziet wel een uitdaging in de stijgende liberalisering en individualiseringsdrang. De toenemende liberalisering zorgt immers voor stijgende energieprijzen en als maar meer mensen in armoede. Als iedereen zich in discussies over armoede laat horen zullen politici rapper geneigd zijn rekening te houden met de armoedegraad. Daniel Vandaele (FGTB-ABVV) vraagt zich af waar de politici in de zaal zich bevinden. Anders dan op het eerste WSF in Porte Alegre waar zowel vakbonden als civil society als politici aanwezig waren, was er vandaag geen enkel politicus aanwezig in de zaal.

Tijdens het vragenrondje vraagt iemand aandacht voor de Palestijnse zaak en krijgt applaus. Ook herhalen de vakbonden hun engagementen voor de aandacht voor de mensen zonder papieren.

Een onduidelijke passage

"Dirk Barrez merkt op dat de beweging wel versterkt en verbreedt maar dat de politiek almaar rechtser wordt. Ook lokaal ziet hij overheden afstand nemen van overheidsinitiatief en van de ambitie tot herverdeling."

Ik begrijp deze passage niet zo goed eigenlijk. Gaat verrechtsing volgens Dirk Barrez dan samen met minder overheidsinitiatief op lokaal vlak of...?
In de stad Antwerpen is er geen linksere overheid dan vroeger lijkt me, toch is die overheid erg actief, vooral in het ondersteunen van dwangmatig lijkende economische groei door stadsvernieuwing en strenge politiecontroles. Ook in andere gemeenten is dat soms volop zo.