Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De nieuwe financiële luchtbel ?

De nieuwe financiële luchtbel ?

BRUSSEL – De nieuwste hypes in de financiële wereld heten 'hedgefunds' of hefboomfondsen en 'private equity'. Snel geld verdienen door het opkopen, opsplitsen en weer verkopen van bedrijven. De Duitse Minister van Financiën Franz Müntefering vergeleek hen vorig jaar met sprinkhanen, omdat ze alles zouden kaalvreten.

Hedgefunds of hefboomfondsen zijn niet-gereglementeerde beleggingsfondsen. Ze gebruiken hun kapitaal op de financiële wereldmarkt en proberen munt te slaan uit bedrijven met lage koersen.
Ze veroorzaken ergernis omdat een aantal van hen zeer agressief is bij de posities die ze innemen op de financiële markten en ze een hefboomeffect uitoefenen door massaal te lenen bij de banken.

Daarnaast weten ze een toenemend aantal pensioenfondsen te verleiden, die soms aanzienlijke sommen in hen investeren. Een bijkomend probleem is dat hedgefondsen opereren in een juridisch vacuüm. Hedgefondsen ontsnappen aan rapporteringsplicht omdat ze niet verkopen aan het brede publiek. Ze moeten bijgevolg geen balans neerleggen.

'Private equity' komt neer op het kopen van bedrijven om een hoog rendement te maken en ze dan binnen zeven jaar, of eerder, door te verkopen. Het rendement komt van groei en overnames, door saneringen en/of verkoop van gebouwen en dochterbedrijven.

Sprinkhanen ?
“Het probleem met de hefboomfondsen is dat zij het economisch weefsel aantasten,” zegt Koen Meesters, fiscaal adviseur van het ACV. “Ze zoeken aandelen die te laag geprijst zijn. Dat is volledig legaal, maar dat wil niet zeggen dat sommige van hun praktijken niet laakbaar zijn. Zij zoeken een zo groot mogelijk finacieel rendement op zo kort mogelijke tijd. Zeker op lange termijn heeft dat nadelige gevolgen voor de tewerkstelling,” aldus Koen Meesters.

“Dat van die financiële luchtbel klopt wel deels, maar gespeculeerd -hetzij op aandelen of vastgoed- is altijd al gebeurt,” relativeert Professor Paul de Grauwe van de KU Leuven het negatieve beeld van de hedgefondsen en private equity. “Zij zijn zeker niet de belangrijkste factor geweest in de huidige finaciële kredietcrisis. Ook de vergelijking met sprinkhanen is volgens mij fel overdreven. Aangezien ze voornamelijk inefficiënte bedrijven overnemen denk ik dat ze eerder jobs gecreëerd hebben dan dat er daardoor jobs verloren zijn gegaan,” aldus Prof. de Grauwe.