Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dresden, een stad als (g)een ander-2

Dresden, een stad als (g)een ander-2

Vervolg van de Dresden-reportage

12-Overlevenden 13-2-45 niet in onze naam.jpg

Overlevenden van het Dresden-bombardement en hun familie verzetten zich tegen het misbruik van de slachtoffers door extreem-rechts.

10-Over een andere Elbebrug, met Die Linke.jpg

Een bonte verzamelingen partijen en bewegingen trekken langs een andere Elbebrug op naar het stadscentrum

11-Met de Frauenkirche op de achtergrond.jpg

Met de Frauenkirche op de achtergrond wordt ook de strijd tegen het racisme als belangrijk agendapunt tegen extreem-rechts naar voor geschoven.

13-1000 autonomen in een aparte betoging.jpg

1.000 autonomen (en linksen) trekken in een apart blok door de stad, omgeven door een politiecordon in gevechtsuitrusting, onder zwaar bonkende populaire muziek met eigen teksten.

14a-betoging-ns.jpg

De extreem-rechtse betoging trekt door het centrum van Dresden. Op de trappen tegen het achterliggend gebouw gaan 'radicalen' met spreekkoren de nazi's te lijf, zoals, enigszins parafraserend: "Stalingrad, Stalingrad, elke kogel die was raak" en "Jullie hebben de oorlog verloren, jullie hebben de oorlog verloren, dat willen jullie nog niet horen" enz...

14-Kein vergeben, kein vergessen_0.jpg

"Niet vergeten, niet vergeven", het onrecht dat het Duitse volk in Dresden is aangedaan. Een mythe, nog voor het einde van de oorlog door de nazi-propagandamachine in hun internationale krant "Das Reich", de wereld ingestuurd, en nog altijd harnekkig aanwezig, ook in actuele documentaires, tot groot ongenoegen van de Dresdenaren. Het is de schuld van het nationaal-socialisme, dat 75 jaar terug de macht genomen heeft, met brede steun van de bevolking, die de ware schuldige is.

15. 1918-1948-Volkerenmoord op Duitser, we vergeten het niet.jpg

30 jaar volkerenmoord tegen de Duitsers in Duitsland tussen 1918 en 1948. De wereld op z'n kop. Het nationaal-socialistische verleden is nog niet verteerd

16. In de oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer.jpg

Een choquerende en procerende slogan in de mond van de nationaal-socialisten: "In der Krieg ist die Wahrheit das erste Opfer"

17. 300.000mensen vermoord door Sovjetterreur en kapitalisme.jpg

In de beste (of slechtste) nationaal-socialistische traditie wordt het dodental in Dresden meer factor 10 vermenigvuldigd. In het stadsmuseum van Dresden wordt niet nagelaten om de tot standkoming van de mythes rond het Dresdener bombardement toe te lichten en te documenteren. Zoals bij het anti-semitisme was het bij de nazi's op hun slogan, ook hier te doen om de schuld van communisme en kapitalisme.

18. Er bestaat geen andere weg dan  verder te strijden waarvoor jullie gestorven zijt..jpg

"Verder strijden waarvoor jullie gestorven zijt" wordt in Duitsland geconcretiseerd in vreemdelingenhaat, racisme en nationalisme. Het is een boodschap die extreem-rechts in Duitsland met die van Vlaanderen verbindt. In het communautaire opbod en de islamofobie van vandaag in Vlaanderen gaan ook de zogezegde Vlaamse intellectuelen en andere culturele ikonen voor de (extreem) rechtse en nationalistische bijl. "Wij zijn geen volk, wij zijn klasse" is misschien ook voor hen een nadenker.

19. Demokratie-betoging verhinder voorbijtrekken Nazis aan de Synagoge.jpg

De nazi-betoging ging oorspronkelijk ook aan de Joodse synagoge voorbijtrekken, maar de Demokraten-betoging hield er zo lang halt zodat de extreem-rechttse betoging een ander parcours moest volgen.

20. Dresden.jpg

Intussen bezochten honderden toeristen onder een stralende zon de talrijke culturele trekpleisters in Dresden, alsof er niets aan de hand was en alsof er nooit een oorlog en vernietiging geweest was. Maar langs de betogingen en het achterliggende verleden en heden in Duitsland hebben ze niet kunnen heenkijken.

Mooi stuk

Ik vind het een mooi stuk dat inspireert.

mooie en duidelijke

mooie en duidelijke fotoreportage met uitleg over de feiten.
knap werk !
groetjes sylvia

dresden, een stad als geen ander

Dank zij de BUGS op deze pagina terecht gekomen. De reportage geeft mij een andere kijk op Dresden dan wat ik er van onthouden had van de geschiedenis lessen. De linken die gemaakt worden naar wat er vandaag bij ons gebeurt vind ik ook treffend.