Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De begroting: de maatregelen op een rij

De begroting: de maatregelen op een rij

BRUSSEL – Na 17 uur onderhandelen stelde premier Verhofstadt de begroting voor 2008 voor. Deze zou voor dit jaar in evenwicht zijn. Hiermee is volgens hem een groot obstakel uit de weg voor de nieuwe regering die in maart van start zou gaan.

“We zijn blij dat we eindelijk onze begroting kunnen voorstellen,” verklaarde Verhofstadt. “Het is zeer ongewoon dat we deze nu pas konden afronden. Na vorig jaar in het rood te moeten gaan zijn we zeer tevreden dat we nu een in evenwicht kunnen voorleggen. Twee elementen staan centraal in deze begroting : het creëren van meer werk en het waarborgen van voldoende koopkracht voor de zwaksten.”

Koopkracht
De regering mikt op 46.000 nieuwe jobs in 2008. Daarenboven heeft ze nog eens de ambitie om 15.000 werklozen bijkomend te activeren. Voor de verhoging van de koopkracht worden specifiek gerichte maatregelen genomen. Zo worden de minimumpensioenen opgetrokken, wordt het belastingsvrije minimum naar boven getrokken en wordt er een jaarlijks leeftijdssupplement voor alle kinderen in de kinderbijslag voorzien. De felgecontesteerd notionele intrestaftrek blijft behouden, maar de fiscale fraude zou in de toekomst strenger aangepakt worden. Dat zou gebeuren door Financiën en de Nationale Bank.

Sociale zekerheid
De sociale zekerheid heeft volgens Minister Onkelinckx een overschot van 330 miljoen euro. De kinderbijslagen worden opgetrokken voor alle kinderen die niet kunnen rekenen op een schoolpremie. De kinderbijslag voor het eerste kind van zelfstandigen wordt gelijkgeschakeld met dat van werknemers. Dat houdt voor dit jaar een verhoging van 10 euro in. Ook de inkomensgarantie voor ouderen en de laagste invaliditeitsuitkeringen worden opgetrokken. De prijs van de dienstencheques wordt verhoogd van 6,7 naar 7 euro. Aan de fiscale aftrekbaarheid wordt niet geraakt, maar er komt wel een beperking van het aantal dienstencheques per jaar.

België gaat ook, naar analogie met Canada, Frankrijk en Finland, een Meerjarenplan Kanker lanceren. Het plan wil een verbetering van de opvang en behandeling van kankerpatiënten. Hiervoor wordt 380 miljoen euro uitgetrokken. Onkelinx wijst tot slot ook nog op het wegwerken van een fiscale discriminatie voor gehandicapten. Geen enkele gehandicapte zal voortaan nog de "prijs van de liefde" moeten betalen, wat inhield dat ze hun invaliditeitsuitkering dreigden te verliezen wanneer ze trouwden.

Klimaat en energie
2008 betekent de start van de eerste Kyotoperiode. Om de norm te halen wordt het Kyotofonds, wat instaat voor het federale beleid over de terugdringing van broeikasgassen, budgetair versterkt van 2 miljoen naar 3,7 miljoen euro. Verder wordt het stookoliefonds uitgebreid om het toegankelijker te maken voor meer mensen.

De elektriciteitssector krijgt dit jaar een taks opgelegd die 250 miljoen euro moet opleveren. Het gaat om een globaal akkoord om tegemoet te komen aan de uitdagingen van de toekomst, de concurrentie op de markt, het veilig stellen van de bevoorrading van ons land en de doelstellingen van de Europese Commissie inzake hernieuwbare energie en CO²-emissie. De taks moet wel nog onderhandeld worden met grote speler Electrabel.

Toekomst
Maar het werk is volgens Verhofstadt nog niet af. “Een evenwicht is niet genoeg. We moeten overschotten opbouwen om in de toekomst de vergrijzing te kunnen opvangen. De overheidsschuld is gedaald tot 82 % van het bbp en de totale tewerkstelingsgraad gestegen naar 62 %. Om de Europese norm te halen moet onze schuld zakken tot 60 % en de tewerkstelingsgraad stijgen naar 80 %,” aldus Verhofstadt.