Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ons buurtjongerenproject in de plaatselijke krant

Ons buurtjongerenproject in de plaatselijke krant


Foto groot formaat
Ik hoorde hier een tijdje geleden dat er en bestaande jeugdclub aanwezig is maar door onvoldoende support bleef dit beperkt tot een 10-tal kinderen. Elandsbaai telt ongeveer een 7000 inwonens en vroeg me dus af wat doen al die kinderen op een zondag namiddag. Als ik bij mensen in het dorp op bezoek ga zie ik altijd de TV aanstaan en kijken de kinderen naar de meest ongelooflijke programma’s.

Regelmatig hoor ik dat er ook veel porno bekeken wordt wat aanleiding heeft tot heel wat droeve taferelen in het dorp. Verkrachtingen komen regelmatig voor in het dorp. Ik zie hier veel kinderen op straat lopen of samen met hun ouders naar de Shabeen trekken. Shabeens zijn eigenlijk smokkelhuizen waar bier verkocht wordt. Alcohol-misbruik is hier een echte plaag. Pijnlijk stel ik soms vast dat de ouders aan kinderen onder de 6 jaar alcohol aanbieden. Veel geweld komt ook voor in dit kleine dorp meestal ontstaan de gevechten uit kleine woordenwisselingen waarbij messteken geen uitzonderingen zijn.

Onlangs had ik een gesprek met een raadslid in Elandsbaai en vertelde me dat het zo moeilijk is om uit die spiraal van armoede te komen. Ik hoop dat de jeugclub door die zondaagse aktiviteiten een stukje oplossing kan bieden voor de jongeren in Elandsbaai en steun hen daarom door in hun vergaderingen en op de aktiviteiten aanwezig te zijn. Deze zondaagse aktiviteiten zijn er niet enkel om de kinderen zomaar bezig te houden maar er zullen ook workshops georganiseerd worden voor kinderen die jammer genoeg vroegtijdig de school verlaten. Meestal komen deze kinderen terecht op de boerderijen waar ze samen met hun ouders op het land werken.

Ik heb het geluk gehad om in mijn eigen opvoeding voldoende bagage mee te krijgen en hoop deze een beetje mee te geven aan de monitoren van de jeugdclub die het dan op hun manier doorgeven aan de kinderen.
Diederik

Gepost door Diederik
27.03.2008