Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Onthullend boek over Vlaams Belang: "partij van de rijke man"

Onthullend boek over Vlaams Belang: "partij van de rijke man"

ANTWERPEN -- De sociale zekerheid ontmantelen, de automatische loonindexering afschaffen, werknemers langer en flexibeler doen werken, de gezondheidszorg een flink stuk duurder maken voor de patiënt en de vakbonden in een strak keurslijf stoppen. Het zijn allemaal dossiers waarin het Vlaams Belang de kant kiest van de rijken en de ondernemers en niet van de kleine man, zoals ze nochtans zelf beweren. Dat is de conclusie van 'Wiens Belang', een onthullend boek van advocaat Norbert Van Overloop.

wiensbelang.JPG

"Economisch programma van Vlaams Belang haaks op dat van de vakbonden" (foto han soete)

“Het Vlaams Belang is de partij van de gewone Vlamingen, de partij van de kleine man, de partij van de zwaksten in de samenleving, de werklozen, de minimumsteuntrekkers, de senioren met een klein pensioentje. Wij zijn niet de partij van het grootkapitaal, niet de partij van het establishment.” Het was Philip Dewinter himself die deze woorden uitsprak tijdens een 1 mei-plechtigheid van het Vlaams Belang. Het is een imago dat door de toplui van het Vlaams Belang gekoesterd wordt. De progressieve advocaat Norbert Van Overloop die eerder aan de wieg stond van de petitiebeweging Objectief 479.971 nam de tijd om alle teksten van het Vlaams Belang uit te pluizen op zoek naar wat de extreemrechtse partij echt denkt over de sociale thema's waar de kleine man wakker van ligt.

“In die chique brochures en minder makkelijk te vinden nieuwsbrieven vond ik een heel andere taal dan we gewoon zijn bij het Vlaams Belang,” zegt Norbert Van Overloop. De advocaat sloop ook binnen op een economisch colloquium van de partij en zag daar de kaders van het Vlaams Belang in maatpak van gedachten wisselen met topmensen uit de economische en industriële wereld. “Het racististische taaltje laten ze daar zelfs bijna helemaal achterwege,” aldus Van Overloop. Hij liet één van die glanzende brochures lezen aan enkele arbeiders die zelf actief waren geweest in de beweging tegen het Generatiepact. “Ze vielen bijna van hun stoel want ze lazen daar dingen die ze nog nooit gehoord hadden uit de mond van de VB-mandatarissen. 'Wat het Vlaams Belang wil gaat verdorie veel verder dan het Generatiepact', zeiden ze me,” vertelt Van Overloop.

In achttien korte hoofdstukken toont Van Overloop per thema aan wat het Vlaams Belang echt denkt over werklozen ('uitkeringsverslaafden' aldus voorzitter Frank Vanhecke), over de pensioenleeftijd ('65 jaar is het streefdoel' aldus nog eens Vanhecke) of flexibiliteit ('Leve de Japanse arbeider die 40 uur per week presteert en onbezoldigd overuren doet' aldus oudgediende Edwin Truyens). En natuurlijk ook over de vakbonden. Van Overloop vond een wel heel sprekend citaat van Björn Roose die werkt voor het Vlaams Belang: “Mijn steun hebben ze in ieder geval, die vakbonden. Als ik hen ooit eens een duwtje in de rug kan geven, dan hoeven ze dat maar te vragen. Liefst aan de rand van het perron, met de neus naar de sporen.” Hij schreef het op zijn weblog naar aanleiding van de vakbondsacties tegen het Generatiepact.

'Weg met de vakbonden'
Het zijn dan ook niet toevallig diezelfde vakbonden die zich aangesproken voelen door de aanpak van Van Overloop. Bruno Verlaeckt van het ABVV is er zeker van. “Mochten de Vlaams Belang-mandatarissen hun ideeën over sociaal-economische thema's duidelijk uitspreken, dan zou een pak van hun kiezers afhaken. Een aantal traditioneel linkse kiezers voelt zich in de steek gelaten door de sp.a en de CD&V die naar rechts opschoven. Het Vlaams Belang probeert die kiezers te verleiden. Dit boek kan vermijden dat ze de Rubicon oversteken.”

Volgens Marc Weyns van de christelijke bediendencentrale LBC staat het programma van haaks op de filosofie van de vakbonden. “Hun voorstellen zouden catastrofale gevolgen hebben voor de werknemers en de bevolking in het algemeen.” Hij erkent dat nochtans een groot deel van de leden van de vakbonden op het Vlaams Belang stemmen. “Misschien hebben wij dat deel van het VB-programma wat te weinig blootgelegd aan onze militanten. Het boek van Van Overloop vult die leemte op,” zegt Weyns.

Ook Blokwatcher Marc Spruyt vindt de aanpak van Van Overloop geslaagd. “Al jaren horen we dat we moeten gaan praten met de kiezers van die partij. Welnu, dit boek biedt daar de nodige munitie voor. Dit boek nodigt de kiezers van het VB uit even stil te staan bij de vraag of het VB wel de partij is die hun belangen vertegenwoordigt. Een grote groep van die kiezers zal na lectuur van dit boek moeten bevestigen dat dit niet zo is. “

Norbert Van Overloop, Wiens Belang? Het Vlaams Belang over inkomen, werk en pensioenen, EPO, Berchem, 12,50 euro.

korte samenvatting

De auteur van dit boek toont duidelijk aan waarmee het Vlaams Belang fundamenteel bezig is: 'Het Vlaams Belang is de partij van de gewone Vlamingen, de partij van de kleine man, de partij van de zwaksten in onze samenleving, de werklozen, de minimumsteuntrekkers, de senioren met een klein pensioentje. (…) Wij zijn niet de partij van het grootkapitaal, niet de partij van het establishment, niet de partij van de gevestigde orde. Het Vlaams Belang zal en moet het altijd opnemen voor de zwaksten van onze samenleving.'
Deze uitspraak van boegbeeld Filip Dewinter wordt door de auteur geanalyseerd en onderuitgehaald door kritisch te bekijken wat hiermee eigenlijk wordt bedoeld.

Het volledige economische programma wordt onder de loep genomen en verwerkt met duidelijke uitleg die vele Vlaams Belang-stemmers aan het denken zal zetten.
Enkele standpunten van het economisch programma wil ik nog eens kort aanhalen:

Het Vlaams Belang vindt het absoluut noodzakelijk dat iedereen langer werkt en dat het brugpensioen en alle andere regelingen van verkorte arbeidsduur worden afgeschaft. Een loopbaan van 40 jaar is de norm voor het Vlaams Belang.
Mensen moeten meer verdienen maar wel ten koste van de sociale zekerheid. Dat dit het leven zeker niet goedkoper zal maken wordt hierbij niet vermeld.
Verplichte aanwervingen zijn uit den boze en sociale regelingen zijn compleet zinloos.
Het Vlaams Belang noemt zich de 'partij van de werkenden'; maar als de werkende bevolking moet verdedigd worden, is deze partij nooit te bespeuren. Integendeel, volgens het VB zijn stakingen zinloos en hebben syndicale delegaties in bedrijven te veel inspraak. Deze stelling verdedigen op een moment dat elk syndicaal recht in opspraak komt en verschillende syndicalisten worden ontslagen met een drogreden is grof! Uitspraak van Björn Roose: 'Mijn steun hebben ze in ieder geval, die vakbonden. Als ik hen ooit eens een duwtje in de rug kan geven, dan hoeven ze dat maar te vragen. Liefst aan de rand van het perron, met de neus naar de sporen.'
Overuren moeten opgedreven worden en de flexibilieit van de werknemers is te laag; het VB wil van 65 naar 195 overuren!

In Frankrijk waren onlangs grote betogingen tegen de CPE. De CPE houdt in dat jongeren sneller kunnen afgedankt worden en in de praktijk geen enkele bescherming genieten. Ook in de VS bestaat dit systeem. Het 'work first'-systeem gaat ervan uit dat je eerst maar moet werken voordat je de mogelijkheid krijgt om van een uitkering te genieten. Ook dit systeem wil het Vlaams Belang in België invoeren. Freddy Van Gaever, ondernemer en Vlaams volksvertegenwoordiger zegt dat hij binnen de tien minuten opnieuw werk heeft als hij werkloos zou worden: 'Werklozen willen niet werken'.

De sociale zekerheid wordt met de voorstellen van het Vlaams Belang een complete klucht. Volgens het Vlaams Belang moeten de meeste diensten die onder sociale zekerheid vallen zoals terugbetaling van medicatie, betaling van pensioenen zo veel mogelijk worden geprivatiseerd.
Dat dit steeds ten voordele van de rijksten is en ten nadele van de minder begoeden kan je nergens in hun teksten lezen. Mensen die vaak ziek zijn worden uit de private ziekteverzekering verwijderd want iemand die veel kost is niet goed voor een bedrijf met oog op winstbejag.

De vakbonden proberen steeds de werknemers te helpen. In de bedrijven waar een vakbondsdelegatie actief is, kunnen de werknemers zien waarom een sterke vakbond nodig is. Het VB vindt dit evenwel onnodig omdat het volgens hen verouderde structuren zijn. Zij houden enkel vast aan verouderde waarden die geen enkel nut hebben voor de werknemers. Sterker nog. Jurgen Verstrepen, Vlaams Belang-parlementslid: 'Neen. Ik heb geen begrip voor de vakbonden op dit ogenblik. Met oogkleppen misbruiken ze hun - hardwerkende - leden om hun macht te tonen zonder verantwoordelijkheidsgevoel.'
Ze gaan zelfs verder: een staking moet gebroken kunnen worden door de rechtbank. Boetes moeten uitgeschreven worden en betaald aan de werkgevers van die firma's waar gestaakt wordt. En als dat niet helpt moet de politie optreden.

Na dit alles gelezen te hebben, zal het de lezer niet verwonderen dat het patronaat wel brood ziet in een sterk Vlaams Belang. Iedere maatregel die ooit werd uitgewerkt om de werknemers te verdedigen tegen patroons die slechts winst nastreven, is een doorn in het oog van het Vlaams Belang.

Dit boek is niet enkel een kritische kijk op het economisch programma van het Vlaams Belang. Het is vooral een boek dat in klare en duidelijke taal uitlegt waar het voor het Vlaams Belang in essentie om draait. Het is een must voor elke Vlaming! Het zou door iedere wel of niet Vlaams Belang-stemmer moeten gelezen worden. En hopelijk opent het de ogen van iedereen die ons land wel een toekomst toedraagt!

Context citaat Björn Roose

Van Overloop beweert dat het citaat uit mijn tekst geschreven werd in het kader van de vakbondsacties tegen het Generatiepact.

Helaas heeft Van Overloop de rest van de tekst niet gelezen en slaat hij dus volkomen onzin uit z'n botten. Die tekst werd namelijk geschreven naar aanleiding van het gijzelen van tienduizenden treinreizigers - in 99 procent van de gevallen voorzien van een abonnement, dus de werkelijke werkgevers van het personeel van de spoorwegen - door een aantal vakbondsacties.

Laat dan ook duidelijk zijn dat ik géén probleem heb met vakbonden of hun acties, maar dat ik absoluut géén sympathie voel voor die vakbonden als ze met hun acties anderen verhinderen om te gaan werken of het verdomd moeilijk maken voor die mensen die moéten gaan werken.

Als de vakbonden per se acties moeten voeren bij de NMBS, laat ze dan kiezen voor een betaalstaking. Daarmee wordt de reiziger niét gepest en zal hij wellicht zelfs sympathie krijgen voor de actie.

Franse vertaling?

Komt er een franse vertaling van het boek? De vraag kan overbodig lijken gezien het Belang opereert in Vlaanderen maar de stellingen van het Belang zijn een referentie voor franstaligen die geconfronteerd worden met het Front National. Kennis van de stellingen van het Belang kunnen dus dienen om het FN beter aan te vallen. Vandaar dat een vertaling in het Frans nuttig kan zijn. En het Belang is ook in Brussel en de tweetalige rand rond Brussel aktief.

acties

De heer Roose heeft geen bezwaar tegen vakbondsacties tenzij ze pijn doen.Voor u mogen we piket staan maar werkwilligen moeten we doorlaten.Voor u mogen we dus bijten maar dan zonder tanden want het mag geen effect hebben .Staking doet altijd pijn maar zonder dat wapen hadden we nog nergens gestaan op sociaal vlak.Of denkt u mischien dat bvb betaald verlof er zonder strijd gekomen is . U begrijpt duidelijk niets van sociale strijd .In die strijd is de staking het sterkste wapen.En men staakt nooit voor zijn plezier.Enkel wanneer het nodig is en de meeste mensen die u als anti-vakbonder gegijzelden noemt hebben daar begrip voor .