Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Directeur Vredeseilanden ‘keihard voor eigen sector’

Directeur Vredeseilanden ‘keihard voor eigen sector’

In een interview met De Morgen (10/5) geeft directeur Jan Aertsen zaken toe die ik eerder in mijn boek ‘Hoe goed is het goede doel ?’ heb aangekaart.

Zo heeft hij het over ‘contraproductieve’ en ‘in elkaar klappende’ projecten. Ook is de ‘realiteit dat de sector blij is met succes van 50 tot 60 procent’. De directeur geeft eerlijk toe dat ngo’s dit ‘niet in het openbaar durven te vertellen’.

Thierry Debels(achterflapfoto).jpg

thierry debels is auteur

Ook is Aertsen eerlijk over mislukkingen: ’Zonder buitenlands beleid (in Congo) met één Europese stem, heeft het geen zin om in te zetten op één klein project daar.’ De interviewers vragen dan ook of het ‘niet beter is daar de winkel te sluiten’. Een vraag die quasi bevestigend beantwoord wordt: ‘Daar zitten we dicht bij’.

Revelerend is vooral dat de ngo openlijk durft toe te geven dat sommige projecten mislukken. ‘Soms moeten we durven te zeggen dat we met onze kop tegen de muur lopen.’

Ook de zwijgplicht komt aan bod: ‘Ngo’s moeten zwijgen omdat ze centen moeten krijgen ?’, is een van de vragen. Het antwoord van de directeur is dat ‘het spel nu eenmaal zo in elkaar zit’.

‘We moeten in ons eigen hart durven te kijken’, besluit Aertsen. Eindelijk.