Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kenia: de terugkeer van de vluchtelingen

Kenia: de terugkeer van de vluchtelingen

In Kenia is, na bijna een half jaar, de terugkeer van de vluchtelingen massaal bezig.

Bijna een half jaar na de verschrikking, die Kenia gekend heeft, is de nieuwe Keniaanse «monster-regering” begonnen met de evacuatie van de meer dan 350000 interne vluchtelingen. De laatste afgelopen weken werden reeds meer dan de helft van de vluchtelingen terug naar “huis” gestuurd. Het leger werd ingeschakeld om de vluchtelingen terug naar huis te brengen. In de “hete” gebieden werden nieuwe politiekantoren geïnstalleerd om de teruggekeerden te beschermen.
Niet alles liep van een leien dakje, maar de regering wilde op korte tijd komaf maken met het vluchtelingenprobleem.

Ten eerste om te tonen dat het terug “business as usual “ was en dat ze de situatie meester was. In een recente speech aan de universiteit beklemtoonde Kibaki dat het verleden moet vergeten worden en dat iedereen terug aan ’t werk moet : Kazi iendelee.

Verschillende vluchtelingen wilden echter zomaar niet terugkeren uit schrik voor nieuwe conflicten en sommigen wilden helemaal niet meer samenleven met buren die hun kinderen of echtgenoot hadden gedood.

Maar dat is ook Kenia, een beetje druk van politie en leger en het komt wel in orde. Verschillende NGO’s kloegen aan dat duizenden werden onder druk gezet om terug te keren. Een inzameling van fondsen bij de kabinetten en openbare diensten door Kibaki himself moest dan ook de wonden helen.

Een andere reden waarom men zo radikaal opteert voor de terugkeer zijn de voedselprijzen en het tekort aan voedselprodukten. Vele vluchtelingen, vooral in Rift Valley, hadden landbouwgronden die er nu hulpeloos bij liggen. Internationaal swingen de voedselprijzen reeds de pan uit en men vreest, samen met de onlusten dit jaar, dit zal lijden tot massale hongersnood in Kenia.

Nu reeds moeten gezinnen maaltijden schrappen omdat ze de gestegen prijzen van brood, groenten, rijst, cooking-oil,… niet kunnen betalen. De inflatie in april bedroeg weer eens 20%. In een land waar het gezinsbudget voor 80% naar voedsel gaat is dit nefast. In Lamu werden de eerste gevallen van extreme hongersnood genoteerd.

De vraag is of de maatregelen die de nieuwe ODM-minister van landbouw genomen heeft niet te laat komen: goedkopere meststoffen,
goedkopere leningen aan kleine boeren, aanleg van een maïsstock, enz.. Ook bij de arbeidersbeweging liggen de voedselprijzen moeilijk.

Op een 1 mei-meeting werd een verhoging van het minimuminkomen (vooral thee- en bloemenplukkers en losse krachten) afgewezen door de president onder het mom dat de bedrijven teveel geleden hebben onder de onlusten om dit nu te kunnen betalen.

Kibaki toonde nog eens dat de arrogantie van de machtshebbers niet verdwenen is met de voorbije crisis. “Anataki nini??” Wat willen die toch? “ zei hij wanneer een deel van het publiek wegliep.
Verschillende vakbonden georganiseerd in COTU/KNUT hebben reeds stakingen aangekondigd en voor sommigen werden de eisen erg vlug ingewilligd: leerkrachten, de gevangenisbewakers en de verplegers.

Maar niet alleen de stijging van de voedselprijzen baart de regering zorgen. De Mungiki-sekte is nu een beetje rustig nadat ze heeft laten zien dat ze na de onlusten aan kracht gewonnen heeft en verschillende ministers reeds gesprekken met hen hebben aangekondigd. Het is vooral het SLDF (Saboat Land Defence Force)- een militie met Sierra Leonese trekken - die nu zwaar aangepakt worden in Mount Elgon, dicht bij de Oegandese grens. Het leger werd ingeschakeld en het blijkt dat het er niet zo vreedzaam aan toegaat. Vermits de SDLP een zekere steun geniet van of een schrikbewind voert tegen de plaatselijke bevolking, is zij niet zo geneigd om het leger te gehoorzamen en inlichtingen te verstrekken. Verschillende mensenrechtenorganisaties spreken van immense schendingen van de mensenrechten in de regio.

De centrale kwestie is ook daar de “Landkwestie”.
Het wordt een zeer moeilijk jaar voor de Grand Coaltion. Elk nieuw probleem brengt de onderliggende belangen en meningsverschillen aan de oppervlakte.

18/05/2008
Jos Geudens
00254736942080

Kenia in crisis : een reeks van debatavonden

December 2007 : parlements- en presidentsverkiezingen in Kenia.
Op de vooravond van nieuwjaar 2008 ,bij de bekendmaking van de winnaar van de presidentsverkiezing, brak de hel los.
Na de verkiezingen die volgens de EU-waarnemers niet volgens “de regels verliepen” , waren er rellen in verschillende steden uit protest tegen de herverkiezing van president Kibaki.
Deze opstanden kregen erg vlug een etnisch karakter, zodat de internationale gemeenschap uit schrik voor een tweede Ruanda, ingreep.
Na meer dan 1000 doden en een half miljoen vluchtelingen is de rust nu gedeeltelijk teruggekeerd . Het bilan moet nog gemaakt worden en de oplossingen gezocht.

The Economist sprak van Afrika als een “ verloren continent” nadat één van hun “troetelkindjes” in Oost-Afrika ook in vlammen opging.
De buitenlandse pers wist geen blijf met de escalatie en sprak daarna over “de Afrikaanse ziekte” .

Maar wat waren de echte oorzaken van het geweld? Wat is de erfenis van het kolonialisme? De erfenis van de “Koude oorlog” en het dictatoriaal Moi-regime? En de gevolgen van de neo-globalisering? Welke toekomst voor Kenia?

Debatavonden met Jos Geudens ( verblijvend in Mombasa –Kenia) en Marleen Temmerman ( enkel in debat in Antwerpen)

Jos Geudens ging 1 januari 2006 op onderwijspensioen, pakte zijn boeltje en vertrok naar Kenia waar hij zijn Keniaanse vrouw vervoegde. Meer dan 35 jaar was hij actief in het linkse politieke en vakbondsleven in België en Antwerpen. Hij nam deel aan solidariteitsmissies naar Polen, Nicaragua, Palestina en Bosnië. De laatste jaren van zijn verblijf in België nam hij deel aan de strijd van de “illegale” vluchtelingen en was hij woordvoerder van de Beweging van Kinderen Zonder Papieren. In Kenia zet Jos solidariteitsprojecten op voor Keniaanse kinderen. Een computerklas en huiswerkklas werden reeds geïnstalleerd in de Jolhaurabischool dankzij het Vlaamse ACOD. Nu werkt Jos aan een openluchtcinema, ‘Cinema Paradiso’, voor kinderen. Om het contact met België te onderhouden stuurt Jos bijna elke maand Groeten uit Mombasa, www.groetenuitmombasa.be.

Marleen Temmerman is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent, gynaecologe, wetenschapper en hoofd van de afdeling verloskunde aan de Universiteit van Gent. Ze heeft de leiding over een internationale onderzoekseenheid, erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze is senator voor SP.a – Spirit. Als wetenschapper en arts leidde Marleen 5 jaar lang een onderzoeksproject over aids aan de Universiteit van Nairobi, Kenia. Ze kwam er terecht in een ziekenhuis in de sloppenwijken van Nairobi, waar gemiddeld 80 vrouwen per dag bevallen.

Discussieavonden –Kenia in crisis

vrijdag 6 juni te St. Niklaas om 20u: Masereelhuis,St. Niklaas org: Masereelhuis
in het kader van het Soweto Kaffee, een tweemaandelijks info-kaffee, een samenwerking tussen Soweto Connection (een aktiegroep rond Frieda Groffy ), Linx + De Globe en
het Masereelfonds.

zaterdag 7 juni te Zwalm 20 uur in Johan's Lodge, Boekelbaan, Zwalm organisatie: Uilekot en Uitpers

woensdag 11 juni te Brussel om 20u in de Kattepoel, Rogierlaan 214 te Schaarbeek Org.: Masereelfonds en FAAB

vrijdag 13 juni te Antwerpen om 18u30 : Zuiderpershuis met Jos Geudens en Marleen Temmerman (SPA-senator)
MO*-debat onder voorzitterschap van Stefaan Anrys (MO*)
Een initiatief van: ABVV-Vlaanderen, ACOD Onderwijs Antwerpen, Algemene Centrale Antwerpen, Attac Vlaanderen, Basta!, Boulevard Amandla, DAK, Groen!, Humanistisch Verbond Antwerpen, Masereelfonds, Oxfam Wereldwinkels Antwerpen, PVDA , SAP en UDEP. Met steun van het Zuiderpershuis.

Meer inlichtingen :
Jos Geudens 00254736942080 (Kenia) josgeudens@yahoo.com
na 23 mei 0474644951

Remko Devroede 0497443487 remko.devroede@telenet.be
Masereelfonds Antwerpen Masereelfonds Antwerpen"