Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuw platform vraagt Belgisch verbod op voedselspeculatie

Nieuw platform vraagt Belgisch verbod op voedselspeculatie

BRUSSEL - De Belgische regering moet de financiële speculatie op voedselprijzen verbieden. Dat vragen diverse organisaties die zich vrijdag hebben verenigd in het Platform tegen voedselspeculatie. Op de top van de Wereldvoedselorganisatie FAO, volgende week in Rome, moet ons land daar ook internationaal een lans voor breken, vindt het Platform. Speculatie zou verantwoordelijk zijn voor 20% van de stijging van de wereldgraanprijzen.

De eisen van het Platform Tegen Voedselspeculatie werden vrijdagmorgen vastgelegd op een bijéénkomst in Brussel. Het zijn er drie. Ten eerste moet België de financiële speculatie in voedingsgrondstoffen verbieden. Ten tweede moet ons land, omdat zo'n maatregel pas zin heeft als ze ook elders ingang vindt, een Europese reglementering terzake verdedigen. Ten derde moet er een belasting komen op speculatieve finaciële operaties in het algemeen.

Het initiatief komt van Netwerk Vlaanderen en haar franstalige tegenhanger Réseau Financement Alternatif. Ze rekenen erop dat in de loop van de komende dagen en weken nog heel wat organisaties zich bij het Platform zullen aansluiten. "We willen in de aanloop naar de FAO-top een duidelijk signaal geven tegen al die nieuwe financiële producten die speculeren op de voeselprijzen," zei Bernard Bayot van het Réseau Financement Alternatif. In heel Europa bieden 140 fondsen dergelijke producten aan. Eerder kon je op deze site reeds lezen dat KBC uitpakt met de slogan 'Haal voordeel uit de stijging van de voedselprijzen' (Lees meer).

Nefaste gevolgen
Het fenomeen van de voedselspeculatie heeft twee nefaste gevolgen. Het zorgt voor prijsstijgingen die vooral in ontwikkelingslanden, waar gemiddeld 60 procent van het gezinsbudget naar voedsel gaat, erg hard aankomen. En het versterkt de prijsvolatiliteit, wat de voedselproducenten onderdompelt in onzekerheid.