Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Oxfam over VN-Voedseltop: "Geen humanitaire hulp maar globale aanpak"

Oxfam over VN-Voedseltop: "Geen humanitaire hulp maar globale aanpak"

BRUSSEL - 'The time is now,' zo luidt de titel van een nieuw rapport van Oxfam, gericht aan de wereldleiders die deze week in Rome samen zijn om zich te buigen over de voedselcrisis. Er moet meer geïnvesteerd worden in landbouw in arme landen, zegt Oxfam. Maar er is ook nood aan een andere politiek: weg van biobrandstoffen en van de liberale koers van de Wereld Handelsorganisatie (WHO).

Meer dan hulp
De stijgende voedselprijzen bedreigen volgens Oxfam meer dan 290 miljoen mannen, vrouwen en kinderen. Om hen te redden is 14,5 miljard dollar aan extra hulp nodig. Een peulschil in vergelijking met de sommen die de afgelopen zes maand in het financiële systeem zijn gepompt door de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (1 triljoen dollar), merkt Oxfam op. Een bescheiden bedrag ook in vergelijking met de 125 miljard dollar steun die de rijke landen in 2006 verleenden aan hun boeren.

Maar het resultaat van de VN-voedseltop moet meer zijn dan alleen maar extra humanitaire hulp op korte termijn, benadrukt Oxfam. "De internationale gemeenschap moet meer investeren in landbouw in arme landen, om de opbrengsten te verbeteren en de familiale boeren te laten genieten van hogere prijzen voor hun producten," luidt het. En de overheden in arme landen "moeten gesteund worden om voorzieningen voor sociale bescherming uit te werken". Oxfam denkt aan o.m. een gegarandeerd minimuminkomen, patenten op zaden en meststoffen voor arme boeren en een verminderde BTW op voedsel.

Biobranstoffen
Maar op lange termijn zijn ook politieke veranderingen nodig, zegt Oxfam. De rijke landen moeten hun doelstellingen rond biobrandstoffen herzien, want de toenemende vraag daarnaar is verantwoordelijk voor 30 procent van de voedselprijsstijgingen, en bovendien hebben biobrandstoffen sowieso een negatieve impact op de klimaatvernadering...

Ook het systeem van voedselhulp moet hervormd worden, zegt Oxfam. Momenteel wordt teveel hulp gegeven in natura. Beter zou zijn cash geld te geven dat lokale aankopen toelaat.

WHO
Tot slot dringt zich een nieuwe handelspolitiek op. Het handelsakkoord dat nu voorligt in de Wereld Handelsorganisatie (WHO) zal volgens Oxfam niets bijdragen om de voedselcrisis op te lossen. "De ontwikkelingslanden moeten kunnen reageren op schokken. Maar de voorstelllen die binnen de WHO opgedrongen worden, zouden in de realiteit precies het omgekeerde bewerkstelligen: meer vrijhandel, minder flexibiliteit. De arme landen zouden dan nog meer blootgesteld worden aan de volatiliteit van de markt," aldus Oxfam.

Download rapport: 'The Time is Now: How world leaders should respond to the food crisis'

leestip

Nieuwe MO*paper over de voedselcrisis "Wie zorgt er voor een échte groene revolutie?" van Jan Aertsen en Dirk Barrez

http://www.mo.be/index.php?id=337