Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

„Behoefte aan een nieuwe sociale alliantie"

„Behoefte aan een nieuwe sociale alliantie"

IPS (Inter Press Service) had een interview met Susan George, Stoel van de Raad van het Transnational Institute in Amsterdam. Het instituut werkt om tot sociale rechtvaardigheid bij te dragen.
"De marktideologie werkt om mensen te verdelen op bais van concurrentie. Onze taak is mensen samenbrengen en allianties te bouwen om hun belangen te verdedigen," aldus Susan George.

SusanGeorge_tni.jpg

Susan George is medewerkster en Voorzitter van de Raad van het Transnational Institute in Amsterdam en auteur van verscheidene boeken over globalisering.

Gesprek met Susan George
Inter Press Service, 4 Juni 2008

English Español

FLORENCE, Jun 3 (IPS) - "Een globale alliantie van mensenrechtenactivisten, milieudeskundigen en ethisch geleide kleine ondernemingen is nodig om de planeet van zelfvernietiging te bewaren."

Susan George, auteur van verscheidene boeken over ontwikkeling, concentreert zich nu op de neo-liberale globalisering die in de besprekingen van de Wereldhandelsorganisatie, internationale financiële instellingen en in Noord-zuid relaties wordt weerspiegeld.

„Zelfs als ze geëngageerd zijn in sociale en milieu-uitdagingen, geen van deze groepen zal afzonderlijk onze toekomst kunnen bewaren. De toekomst wordt overheerst door krachtige economische machten die slechts een visie hebben op korte termijn en, indien toegestaan, onze planeet zullen blijven exploiteren en vernietigen.“ zegt Susan.

"Wij moeten erkennen," zegt zij, "dat de verandering niet op individueel niveau gebeurt. Ja, kan ik mijn gloeilampen veranderen of mijn koolstofvoetafdruk verminderen, maar wij hebben een radicale revolutie nodig die niet individueel kan worden bereikt.“

Sabina Zaccaro, correspondent voor IPS Italië, sprak met Susan George in Terra Futura, een tentoonstelling van „goede praktijken“ in sociale, economische en milieuduurzaamheid, jaarlijks gehouden in Florence. In haar vijfde jaar, werd Terra Futura gewijd aan het versterken van sociale allianties -- en het uitproberen van sommige gewaagde, zoals allianties onder privé burgers en financiële instellingen.

IPS: Zal het politiek-economische systeem werkelijk deze allianties toestaan?

Susan George: De marktideologie werkt om mensen te scheiden: het is een model dat mensen op basis van concurrentie verdeelt. Het sociale contact is de enige reactie op de economie die voortdurend tracht om dit te verhinderen.

De mensen moeten hun eigen terreinen en toewijdingen niet verlaten, maar gebruiken om samen te werken. Wij zijn vrij in ons handelen, en als wij begrijpen wat er op het spel staat en dat de overgrote meerderheid van mensen vaak niet meer kan zien waar hun belangen juist liggen -- dat maakt deel uit van de politieke strijd die wij moeten voeren -- dan is het mogelijk.

Als u aan mensen aantoont dat zij belang hebben in die allianties, dit is waar voor landbouwers, vakbondsleden, kleine middelgrote ondernemingen… dan ja, acht ik het mogelijk om die allianties te maken.

IPS: En wie maakt de regels?

SG: Het is moeilijk om bindende regels te krijgen, het zou op het lokale niveau gemakkelijker kunnen zijn. In vele plaatsen is dit niet mogelijk wegens corruptie, of omdat de wil van de overheid dit soort regels verhindert en transnationale bedrijven toestaat om te doen en laten wat ze willen. Ik zou zeggen dat dát is waar de Europese Commissie voorstander van is -- om financiënkapitalen en transnationale kapitalen toe te staan om zo vrij mogelijk te werken.

IPS: Kan het ethische argument alleen de zakenwereld overtuigen?

SG: Nee, helemaal niet. Zij zeggen hoe groen zij zijn, hoe zorgzaam zij zijn, maar het is onzin om het te geloven… Bedrijven en de transnationale organisaties prediken zelf groene regelgeving; "Wij zullen de juiste oplossing brengen," zeggen zij, maar het is een totale illusie.

IPS: Wat kan dan een overtuigend argument zijn?

SG: De juiste argumenten zijn de krachtige argumenten waar niets tegen in te brengen valt. U kan er niet over debatteren, u kan niet bespreken, u kan niet smeken, wanneer u in een positie verkeert waar u kunt dicteren.

IPS: Hoe?

SG: Goed, door allianties! Op een veel grotere schaal, schaal is het probleem. De allianties moeten zo breed mogelijk zijn. De economische globalisering heeft veel voorsprong op de sociale beweging, zodat de huidige vraag is of wij groot en belangrijk genoeg kunnen worden om daaraan een einde te maken, om aan de huidige impasse te ontsnappen.

IPS: Heeft de politiek daarin een rol?

SG: Als het enkel politiek zou zijn, zou ik niet zo ongerust zijn, aangezien die dingen zichzelf regelen in de loop der tijd; maar met het milieu hebben wij dat soort tijd niet. Ik zeg het niet vaak in publiek, omdat ik geen wanhopige mensen wil, maar ik ben vaak in wanhoop.

IPS: Bent u totaal pessimistisch?

SG: Ik ben hoopvol; het enige waaraan je kunt werken is hoop. Over het algemeen, zijn de politici de laatste om zich te bewegen, maar wij moeten allianties met hen maken.

Wanneer de politici interesse in iets hebben, tonen zij dat zij kunnen luisteren. Bekijk wat er gebeurt met de prijzen… en de schaarste. De politici en de zakenwereld luisteren daar naar, ze luisteren naar de prijs van olie -- zij brengen de verkeerde oplossingen, maar zij luisteren naar de prijssignalen.

IPS: Kan de olie met agro-brandstoffen worden vervangen?

SG: Het is misdadig. Er is heel wat te doen over het gebruik van planten die 'bio' genoemd worden -- maar om het even welke plant is bio. Ik heb net dat gelezen dat enkele soorten die de agro-industrie wil gebruiken, invasieve soorten zijn.
Zij verspreiden zich massaal en nemen al het water uit de grond, enzoverder.

Zo, is het altijd hetzelfde ding -- u kunt geen louter technologische oplossing hebben, omdat er het volledige milieu is dat u moet overwegen.

Ik ben geen agronoom, maar ik zou om het even welke techniek, om het even welk gewas weigeren tot het effect van dat gewas op de rest van het milieu is bestudeerd. U kunt niet zeggen „O.k., dit is goed, we zullen het oogsten en er ethylalcohol uit halen,“ omdat u niet het weet.

Dat is ook wat met GGO (genetisch gewijzigde organismen) zaden verkeerd is. Zij bekijken slechts de plant en wat die plant verondershttp://www.tni.org/detail_page.phtml?act_id=18350teld is om te doen, om insecten af te stoten bijvoorbeeld, maar zij bekijken niet het geheel van het milieu, dat is niet hun taak.

De wetenschappers kunnen perfect planten maken die insecten afstoten, maar zij hebben daarbij niet de kennis van hoe de vogels, de vlinders, de wormen, de bacteriën, zullen reageren.

bron: Transnational Institute

Boeken
Susan George is medewerkster en Stoel van de Raad van het Transnational Institute. Haar recentste boeken zijn La Pensée enchaînée: Comment les droites laïque et religieuse se sont emparées de l'Amérique [Fayard, 2007], om in het Engels te worden gepubliceerd: Het kapen van Amerika: Hoe godsdienstige en seculier rechts verandert wat Amerikanen denken [Aanstaande, Polity Pers 2008], en Wij, de volkeren van Europa [Pluto Pers, 2008].

Homepage Susan George

Susan George was op 16 december 2006 aanwezig op het Belgisch Sociaal Forum in Brussel.
Ze deed toen een oproep om de eisen van de wereldbevolking te bundelen. "Naar schatting 80% van de wereldbevolking staan achter de eisen voor een sociale en milieuvriendelijke wereld", zei ze toen. "Als zij minste als zij de kans hebben om hun stem te laten horen. Wij moeten al deze stemmen bundelen en versterken."

zie http://www.indymedia.be/node/6254 en http://www.indymedia.be/node/6250