Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hoe je laptop (hopelijk) redden na een gemorste tas thee

Hoe je laptop (hopelijk) redden na een gemorste tas thee

Maandagochtend, rond half elf. Mails gelezen, news feeds gecheckt, ... Tijd voor een tas thee. In het Indymedia-centrum hebben we de (slechte, is vandaag nog eens bewezen) gewoonte om koffie of thee te drinken terwijl we achter de computer zitten. Niet goed. De kans bestaat immers dat een van bovenvermelde vloeistoffen op je computer terecht komt en daar (in het slechtste geval) behoorlijk veel schade aanricht. Zoals mij vanmorgen overkwam: ik pakte mijn koffiebeker (een halve liter groot, drinkklepje niet goed dicht) op om ervan te drinken, en enkele seconden later ligt heel mijn laptop onder de thee.

Lichte paniek.

Van andere mensen die dit soort dingen al hadden meegemaakt, wist ik al dat je in dergelijke omstandigheden twee zaken meteen hoort te doen:

1) Stroomkabel uittrekken/batterij verwijderen.
2) Laptop op zijn zijkant zetten, zodat de vloeistof kan weglopen.

(Gelukkig heeft mijn laptop een ingebouwde afvoer, waardoor gelekte vloeistof sowieso beperkt wordt afgevoerd.)

Vervolgens verwijderden we zoveel mogelijk onderdelen (geheugenplaatje, harde schijf, toetsenbord) met als doel alles te laten drogen (minstens 24 uur, vermelden verschillen bronnen).

Toen we het toetsenbord verwijderden, zagen we dat alles behoorlijk leek mee te vallen: er was slechts hier en daar een thee-spoor te zien.

Morgenvroeg vijzen we de laptop terug ineen. Hopen dat die weer gewoon opstart.

Hieronder enkele interessante artikels, waarin we nuttige info vonden. Mochten jullie nog tips hebben in verband hiermee, laat maar komen.

- Artikel op Yahoo! Tech: "Saving your laptop after a spill"
http://tech.yahoo.com/gd/saving-your-laptop-after-a-spill/153194;_ylt=Av...

- Hoe het toetsenbord verwijderen van een IBM/Lenovo Thinkpad-laptop:
http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/MIGR-62802.html

- Voor de fans, een experiment: hoe je laptop recupereren nadat hij wijn én een glas limonade dronk:
http://www.grynx.com/projects/wine-in-laptop/

Twee dagen later tik ik dit

Twee dagen later tik ik dit commentaartje op mijn (droge) laptop :-) Hij werkt dus weer ...

Gisterenochtend (een dag na de tas thee) staken we de laptop weer in elkaar, en die startte op, alsof er niks gebeurd was. Alleen het toetsenbord plakte nog wat - ik drink graag thee met suiker. Dus: toetsenbord losgemaakt (in mijn geval: enkele schroefjes aan de onderkant van de laptop losmaken en toetsenbord eruit halen door het naar voor te schuiven - zie link hierboven), afgespoeld met gedemineraliseerd (gedistilleerd) water en weer een dag laten drogen. Een dag later (vanochtend dus) was alles droog en konden we alle onderdelen weer in elkaar vijzen ... Succes!

Geluk heb jij met je laptop.

Geluk heb jij met je laptop. Ik zelf heb dit eens meegemaakt met een normaal toetsenbord. Kon dat ding helemaal uit elkaar halen, schoonmaken en drogen. Hij typte daarna nog niet goed. heb hem inmiddels vervangen voor een nieuwe. Moet er niet aan denken dat dit met me laptop gebeurd. Sinds het euvel heb ik mezelf dan toch maar aan geleerd om niet meer achter de computer te drinken.

brunodbo

Gepost door brunodbo
23.06.2008