Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Betoging] ABVV is wachten op meer koopkracht moe

[Betoging] ABVV is wachten op meer koopkracht moe

BRUSSEL – Meer dan duizend ABVV-militanten betoogden maandag nogmaals voor meer koopkracht. “We hebben duidelijke eisen en we verwachten concrete antwoorden vóór 4 juli. Anders dreigen onze acties in september veel harder te worden. Misschien een staking,” zei algemeen secretaris Anne Demelenne. Het ABVV vraagt een verlaging van de BTW op energie tot 6 procent, fiscale maatregelen voor de lage en middeninkomens, en een betere tussenkomst in het woon-werkverkeer.

ABVV5.JPG

Rechtvaardige fiscaliteit
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw en Anne Demelenne spraken maandagmorgen met vice-premier Didier Reynders. “Hij zegt dat er geen geld is voor onze eisen. Maar als de regering voor 10 miljard fiscale cadeaus geeft aan de bedrijven, is dat dan geen budgettaire keuze? We willen dat de regering nu eindelijk een keuze maakt ten voordele van de werknemers en iedereen die moet leven van een vervangingsinkomen, want die kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen,” zei Anne Demelenne.

“Minister Reynders zegt dat een BTW-verlaging op energie alleen de rijken met een kasteel en een zwembad ten goede zal komen. De BTW is inderdaad een bijzonder onrechtvaardige belasting, omdat iedereen 21 procent betaalt. Wij willen dan ook dat dat verandert. Maar als Reynders echt zo bezorgd is om fiscale rechtvaardigheid, dan moet hij de hoogtse inkomens en grootste vermogens maar belasten: daar is genoeg marge om onze voorstellen te financieren,” aldus Demelenne.

Petroleumfederatie
Eindpunt van de betoging was het kantoor van de Petroleumfederatie. “We willen dat de sector mee betaalt voor onze eisen,” zei Demelenne. “De BTW-verlaging op energie mag niet betekenen dat de staatskas minder geld krijgt. Dat geld hebben we nodig voor goede openbare diensten: onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer. In Frankrijk subsidieert Total nu al een aantal energie-maatregelen van de regering. De voorzitter van de Petroleumfederatie zegt dat er geen geld is, maar de petroleumbedrijven maken miljarden winst!”

Symbolisch deponeerden de betogers hun lege jerrycans voor het kantoor van de Petroleumfederatie...

"Onderhandelingen nu!"
Rudy De Leeuw besloot: “We hebben deze symbolische actie gevoerd om nog eens duidelijk aan de regering te zeggen: 'hou rekening met de betogingen voor meer koopkracht, die correct en waardig zijn verlopen, en die honderdduizend mensen op de been hebben gebracht. Hou rekening met het koopkrachtprobleem van de miljoenen arbeiders en bedienden die zij vertegenwoordigen'. Wij hebben het verkeer in Brussel niet urenlang gehinderd, maar zoals de boeren en de transporteurs willen we onmiddellijke onderhandelingen tussen de vakbonden en de regering.”

ABVV2.JPG
abvv.JPG
ABVV3.JPG
DSCN5687.JPG
DSCN5739.JPG
ABVV4.JPG

De betogers kwamen hun lege jerrycans deponeren voor het kantoor van de Petroleumfederatie...