Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] "Internationale betoging tegen de Zeehondenjacht"

[Fotoreportage] "Internationale betoging tegen de Zeehondenjacht"

Brussel—Op het Shumanplein pal voor de gebouwen van de Europese commissie kwamen meer dan 1.500 mensen samen om te betogen voor een volledig Europees handelsverbod op zeehondenprodukten.

01_Stop_Bond.jpg

De betoging was een initiatief van GAIA (Global Action in the Intrest of Animals), IFAW (International Fund for Animal Welfare), HIS (Humane Society International), Eurogroup for Animals en kreeg de steun van meer dan 50 dierenrechtenorganisaties.

België is een voortrekker geweest in de strijd tegen de Zeehondenhandel. Het was het eerste land binnen de EU met een verbod sinds 2007. Ook in Nederland, Kroatië en Slovenië zijn Zeehondenprodukten ondertussen verboden. Maar de Europese Unie blijft een grote afzetmarkt voor de handel. Om een voorbeeld te geven: Noorwegen heeft in 2006 voor 10.042.654 Canadese Dollars aan Zeehondenpels uitgegeven, Finland 2.964.716 $CDN, Duitsland 2.091.143 $CDN.
Met een volledig verbod binnen de Europese Unie zal er een grote afzetmarkt verdwijnen en betekent dit ongetwijfeld het begin van het einde van de afslachtingen.

Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA, was in 2004 ooggetuige van de zeehondenjacht in Noord-Canada en leidde de betoging in met zijn getuigenis over de barbaarse slachtpartijen waarvan hij getuige was.
Europarlementariërs als Robert Evans en Frieda Brepoels kwamen hun steun betuigen en ook tal van bekende Vlamingen kwamen een hart onder de riem steken van de betogers. Pol Goossens, Annick Segal, Saartje Vandendriessche, Annemarie Picard en Liliane Saint-Pierre spraken de massa toe. Een videoboodschap van Sir Paul Mc Cartney maakte de speeches compleet.

Van heinde en verre waren ze afgezakt naar Brussel om hun woorden “Stop the Killing, Ban the Trade” kracht bij te zetten. Betogers uit oa. Frankrijk, Groot-Brittanië, Italië, Zweden, Kroatië, Duitsland, Finland, Hongarije, Slovakije, Nederland en België. Met een luid fluitconcert toonden de betogers hun ongenoegen over de zeehondenjacht.

1 juli is ook een symbolische datum. Vandaag neemt Frankrijk het voorzitterschap op van de Europese Unie en de betogers vragen dan ook aan President Sarkozy om een onvoorwaardelijk EU verbod in te stellen op de handel in Zeehondenproducten.
1 juli ook omdat dit de dag is dat de zeehondenjacht start in Namibië, waar dit jaar in de periode tussen 1 juli en 15 november, 86.000 zeehonden zullen worden gedood, waarvan 6.000 volwassen mannetjes en 80.000 pups. Pups tussen de 2 weken en 3 maanden oud die op een barbaarse manier worden afgemaakt nog voor ze hun eerste keer hebben gezwommen. Want ook de barbaarsheid stuit de betogers tegen de borst. De Canadese regering introduceerde in 2008 een nieuwe reglementering inzake de zeehondenjacht (Canada is nog steeds de koploper inzake export, meer dan 200.000 zeehonden werden er dit jaar gedood), maar ook deze nieuwe reglementering voldoet niet en wordt in de praktijk niet nageleefd.

Aan het einde van de betoging legden GAIA voorzitter Michel Vandenbosch en de vertegenwoordigers van Eurogroup for Animals, IFAW en het HSI bloemen neer aan een grote opgeblazen zeehond en werd er een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de vele miljoenen zeehonden die de afgelopen jaren werden afgeslacht

02_Stop_Bond.jpg
03_Stop_Bond.jpg
04_Stop_Bond.jpg
05_Stop_Bond.jpg
06_Stop_Bond.jpg
07_Stop_Bond.jpg
08_Stop_Bond.jpg
09_Stop_Bond.jpg
10_Stop_Bond.jpg
11_Stop_Bond.jpg
12_Stop_Bond.jpg
13_Stop_Bond.jpg
14_Stop_Bond.jpg
15_Stop_Bond.jpg

foto's

nog een paar foto's van de betoging op mijn flickr-account.