Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

5 juli: Internationale actiedag tegen de G8

5 juli: Internationale actiedag tegen de G8

Gent -- 5 juli werd uitgeroepen tot internationale actiedag tegen de G8 (7 meest geïndustrialiseerde landen + Rusland). In België werd dit in Gent 'gevierd' met een 'reclaim the streets'.

Zie ook de fotoreportage

13 (Large).jpg

Vandaag werd wereldwijd geprotesteerd tegen de G8, een intergouvernementeel forum van 8 vooraanstaande landen. Jaarlijks komen deze landen bijeen om politieke en economische kwesties te bespreken. Deze jaarlijkse bijeenkomsten gaan gepaard met een stevige antibeweging uit de andersglobalistische hoek. Volgens hen werkt de G8 dan ook ondemocratisch, ze maken beslissingen met wereldwijde gevolgen terwijl ze slechts een minderheid van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

De actie in Nederland werd gericht tegen de Europese Unie, in Frankrijk klaagt men de NAVO aan en in België kwam men op straat tegen het vluchtelingenbeleid, maar alsook de NAVO en de Europese Unie en zowat alles waardoor men zich onderdrukt voelt. De plaats van de betoging is Gent geworden. Dit omdat, volgens de actievoerders, Gent een stad is waar cultuur bedreigd wordt door het toenemende kapitalisme. Met het motto ‘reclaim the streets, reclaim the city, reclaim the world’ kwam men vandaag alvast op straat.

De betoging is vrij rustig verlopen, de optocht lokte naar goeie gewoonte veel toeschouwers. Door de bescheiden opkomst was het op sommige momenten moeilijk uit te maken of er nu meer toeschouwers waren dan activisten. De opkomst kan ik schatten op een 60 tot 70 manifestanten. Een bescheiden aantal politieagenten was ook aanwezig om alles in goede banen te leiden. Er werden dan ook geen incidenten van provocatie naar de politie toe of intimidatie van de politie naar de activisten toe genoteerd.

Natuurlijk is er vandaag ook gedemonstreerd in Japan, waar dit jaar de G8 top doorgaat. Daar zijn enkele duizenden manifestanten op straat gekomen om de G8 aan te klagen.