Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Leiders G8 zijn soft voor klimaatverandering

Leiders G8 zijn soft voor klimaatverandering

De 'G8 Research Group' van de universiteit van Toronto (Canada) analyseren de besprekingen van de G8. Het akkoord dat gisteren bereikt werd om de CO2-uitstoot te halveren tegen 2050 wordt te licht bevonden.

Op de top in Hokkaido-Toyako gaven de G8 leiders vandaag hun tekst over Milieu en Klimaatverandering vrij. De leiders kwamen overeen "het doel te overwegen en goed te keuren" om minstens 50% vermindering van globale emissies tegen 2050 te bereiken.

Het waren onderhandelingen tot diep in de nacht, toen op laatste ogenblik enkele zaken eindelijk voorwaarts schoven. Zaterdag nog had de Canadese Minister van Milieu, John Baird, verklaard dat hij op deze top geen overeenkomst van de G8 leiders verwachtte.

"Als dit een verbetering op het akkoord van Heiligendamm is, is het slechts een lichte. De G8 naties hebben toen geprobeerd om hun verantwoordelijkheden op de ontwikkelende landen af te schuiven," zegt Niel Bowerman, analist voor het G8 Onderzoeksteam bij de Universiteit van Oxford.

Dit akkoord legt de verantwoordelijkheid van emissieverminderingen niet enkel bij de G8, maar bij 'alle belangrijke economieën', waaronder China en India. Niettemin, heeft G8 het principe van 'gemeenschappelijke maar onderscheiden verantwoordelijkheden' in de context van klimaatbeheersing opnieuw bevestigd.

In een slip-of-the-tongue eerder op de dag, zei de Japanse voorzitter Fukuda dat de 50% vermindering met betrekking tot de niveaus van 1990 zou zijn, maar hij trok de verklaring in nadat één van zijn adviseurs hem een document overhandigde. Een concreet plan voor de emissiereducties werd niet omvat in het akkoord, en blijft een pijnpunt tussen de G8 naties.

De verbintenissen vandaag aangegaan door de G8 naties maken deel uit van een breder proces van onderhandelingen over een kader post-Kyoto. Niettemin, zal de verdere actie vereist zijn om ervoor te zorgen dat een uitvoerige globale overeenkomst wordt bereikt.

De besprekingen over klimaatverandering zullen morgen verdergaan wanneer G8 leiders de industrialiserende landen, met inbegrip van China en India, ontmoeten om de grote milieukwesties te bespreken.

Bron: g8live.org
Auteurs: James Meers en Simon Billett

Van alles beloven maar bijna niets doen

Op de website van het Algemeen Dagblad staat een artikel van Frans Boogaard, die er geen doekjes om windt:

"Aan toppen waarvan de belangrijkste bijdrage aan het klimaatbeleid de twintig meter zijn die premier Fukuda zondag wat onwennig aflegde in een soort elektrische rolstoel, is geen behoefte. Ze lossen niets op en voeden de antipolitiek."