Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Asielzoekers aan de slag op Sfinks

[Fotoreportage] Asielzoekers aan de slag op Sfinks

BOECHOUT - Bij de honderden vrijwilligers die meehelpen aan de opbouw van het Sfinksfestival zit steevast een groepje mannen uit het asielcentrum van Lint. "Ze zien het als een kans om een beetje zin te geven aan hun verblijf hier. Het lijkt alsof niemand in België op deze mensen zit te wachten. Ik zit wél op hen te wachten," zegt hun ploegbaas Bart.

01.jpg

(Foto's: Inge Driesen. Tekst: Inge en Marc-Antoon)

"Als je komt meehelpen op Sfinks, dan maak je je nodig," aldus Bart, die zelf al 11 jaar vrijwilligt op het festival. "Dat is een heel sterke motivator. Daarom blijven ze komen, ook al is het zwaar werk of slecht weer. Maandag is het in de voormiddag beginnen regenen. Toen ze naar huis gingen regende het nog steeds. Ondanks hun natte voeten stonden ze hier de volgende dag terug."

"Het is een vreemd proces. Als opbouwer krijg je op den duur het gevoel dat het terrein van jou is. Als er in het weekend zoveel volk loopt, voelen deze mannen zich plots een beetje buitengesloten en lopen ze soms wat verloren. Ze amuseren zich vaak meer bij het 'samen iets opbouwen' en het 'nodig' zijn, dan tijdens het festival zelf, waar ze gewoon één van de twintigduizend bezoekers zijn. Dan komen ze vragen: 'Is er nog werk?'"

02.jpg
03.jpg
04.jpg
05.jpg
06.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg