Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nagasaki herdacht te Gent met oproep afschaffing kernwapens

Nagasaki herdacht te Gent met oproep afschaffing kernwapens

Gent, zaterdag 9 augustus 2008 - Bij valavond organiseerde het Vredesoverleg Gent een Nagasaki-herdenking op de Korenlei in het centrum van Gent met een tewaterlating in de Leie van 63 lampions ter herdenking van het bombardement precies 63 jaar geleden te Nagasaki. Bij het atoombombardement van Nagasaki op 9 augustus 1945 stierven naar schatting 80,000 mensen. Er waren een 60-tal deelnemers tijdens de herdenking.

Tijdens de herdenking ondertekenden een aantal Gentse politici een "Oproep van Steden" ter ondersteuning van het "Hiroshima-Nagasaki Protocol". Dit Protocol moet een wereldwijd bindend akkoord worden (zoals het Verdrag van Kyoto) waarin regeringen zich engageren voor een kernwapenvrije wereld tegen 2020. Het Protocol is het kerndoel van de “2020 Vision Campaign” van Burgemeesters voor Vrede die vandaag 2,368 leden tellen in 131 landen. Gent was één van de eerste Belgische leden sinds februari 1997. In België zijn vandaag 317 burgemeesters lid van de
internationale organisatie.

De aanwezigen waren Anne Schiettekatte (sp.a), Vera Dua en Filip Watteeuw (Groen!). Vele Gentse bestuurders verontschuldigden zich omwille van de vakantie, w.o. burgemeester Daniel Termont (sp.a), Schepen Christophe Peeters (Open VLD), Schepen Lieven Decaluwe en Vlaams Volksvertegenwoordiger Jan Roegiers (VlaamsProgressieven Gent). Vanuit alle Gentse democratische partijen kwam uitdrukkelijke steun voor de
afschaffing van alle kernwapens tegen 2020. Meryam Kacar (Groen!) en Cedric Verschooten (OCMW raadslid - VlPro) ondertekenden ondertussen reeds de oproep.

Tijdens de herdenking kreeg een oproep van de Ieperse burgemeester Luc Dehaene (CD&V) en senator Patrik Vankrunkelsven ruime aandacht. Hun oproep voor een kernwapenvrije wereld tegen 2020 verscheen vandaag als Opiniestuk in dagblad "De Tijd". Volgens de auteurs moet België na de strijd tegen landmijnen en clustermunitie ook kernwapens aanpakken en binnen de NAVO ijveren om komaf te maken met de verouderde nucleaire doctrines. Een groeiend aantal 'Burgemeesters voor Vrede' geven vandaag gehoor aan de oproep om hun steden en gemeenten niet langer te laten gijzelen door militairen en politici die vasthouden aan nucleaire doctrines. Burgemeester Theo Kelchtermans (CD&V) was bij de eersten om een oproep te ondertekenen ter ondersteuning van het Hiroshima-Nagasaki Protocol. Opmerkelijk, als je weet dat Peer vermoedelijk de thuishaven is voor 20 Amerikaanse kernwapens.

Vredesoverleg Gent.

Het Vredesoverleg Gent is een forum waarin verschillende Gentse organisaties elkaar ontmoeten en informatie uitwisselen. Ze willen de bevolking sensibiliseren rond vrede en een signaalfunctie uitoefenen naar het stadsbestuur. Soms zetten ze gemeenschappelijke activiteiten op, zoals deze Nagasaki-herdenking sinds 2005.

"Wij geloven dat een duurzame vrede enkel te bereiken is door het bestrijden van honger, armoede, sociale ongelijkheid, militarisering, mensenrechtenschendingen, milieuvervuiling en alles wat het vreedzaam samenleven in het gedrang kan brengen" aldus een woordvoerder van het Gentse Vredesoverleg.

Meer informatie rond "Hiroshima - Nagasaki Protocol" en "Oproep van Steden" (Cities Appeal) op http://www.2020visioncampaign.org/pages/448/