Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

7 days without plastic

7 days without plastic

Dag 1

Vandaag niet geslaagd in het volbrengen van mijn missie.

Diest:
C&A: 1 broek en 1 vest
plastic restafval =
1 plastic draagtas
2 plastic aanhechtingsdraadjes voor labels en prijs
(de banner hierboven bewijst dat het ook met koord kan)

Photo Hall: 1 inkthouder, 1 koptelefoontje, 1 herlading belwaarde
plastic restafval =
1 hoesje inkthouder
1 hoesje koptelefoontje
plastic in koopwaar =
plastic in inkthouder
plastic in koptelefoontje

Brussel station: 1 flesje water, 1 Luikse wafel, 1 doosje fruit, 1 broodje gezond
plastic restafval =
1 flesje (hervulbaar?)
1 doosje voor het fruit (herbruikbaar?)
1 lepeltje om het fruit te eten

Brussel, Molenstraat: 1 boompje in bloempot
plastic restafval =
1 plastic inpakpapier
1 plastic strikje
plastic in koopwaar =
plastic bloempot (herbruikbaar?)

Benieuwd hoe Zadi het ervan af heeft gebracht?
www.epicfu.com/7days

Dag 2. Plastic zakjes groeien aan de bomen

Feestdag. Een makkie. Alhoewel, in Brussel-Noord Sint-Joost zijn de meeste winkels gewoon open als op iedere andere werkdag. De winkels zijn open, maar de kerk is gesloten. De kerk is een veilige plaats om plastic afval te vermijden. Voor zover ik weet verkopen ze er geen brol. Niet in de kerken waar ik af en toe passeer.

Half tien. Een klein hongertje komt opzetten. Vanmorgen vluchtig ontbeten, want de trein naar Brussel had maar 5 minuten vertraging. Ik had nog water in een flesje en een appel zonder plastic stickertje. Plastic afval = nul. Een prima score.

In het Park Botanique haal ik een plastic zakje uit een boom en drop het in een vuilnisbak. Op straat kom ik nog twee van die plastic zakjes tegen. Eentje daarvan stop ik in mijn tas. Kan ik herbruiken om ander soortig afval in te verzamelen...

Dag 3. Blik

Met de fiets van Herk-de-Stad naar Turnhout. Onderweg kwam ik weinig plastic tegen. Wel hel veel blik.

Bijna in Turnhout kom ik voorbij heel wat moeilijk te weerstane geurende frietkoten en pitabars. Ik ben braaf bij mijn oma gaan eten: meloen en spaghetti. Als dessert yoghurt met aardbeiden. De yoghurt zat in een plastic bekertje. De aarbeien in een plastic bakje. Al bij al een vrij goede score.

Turnhout kermis. Mijn neef Maarten en ik gaan er naartoe. Wéér frietkramen en andere in plastic verpakte rommel. Voor ouders met kinderen en voor schietgrage jongeren is het haast onmogelijk om zonder thuis te komen. Wij kochten een banaan en aardbeien op een stokje, overgoten met chocolade en een zakje appelbeignets. Geen plastic, maar wel een aantal papieren servetten.

Weer thuis bij oma kregen we nog iets te drinken. Ik kon kiezen tussen kriekenbier uit blik, limonade uit PET of thee. Earl grey.

Dag 4. Kaasjes

Picknick op de Baalse heide. Mijn oom en tante hebben er een caravan. Het ging behoorlijk goed: drank in herbruikbare plastic bekers, brood in een papieren broodzak, tomaatjes idem. Maar toen kwamen er kaasjes op de picknicktafel. Het waren allemaal verschillende soorten kaas, verpakt in porties voor één persoon. Dat is mode. Zo kan je kiezen wat je wil. Er hoeft nooit meer een restje kaas te bederven. Maar al die plastic potjes?

Je kan ook gemixte groentensla voor één persoon kopen. Handig, maar het is leuker om zelf sla en tomaten te kweken op je balkon, denk ik dan.

's Avonds met de wagen naar Leiden in Nederland. Ik blijf een paar dagen logeren bij mijn oom en tante en mijn drie neven Henk, Maarten en Vincent. Omdat ze pas na half tien 's avonds thuiskwamen van diverse lokaties, werd er chinees gehaald. Dat zat verpakt in verschillende platic bakjes, maar die waren wel zo stevig dat ze nog eens herbruikt kunnen worden, bijvoorbeeld om wat groenten in te verpakken om in te vriezen of om kraaltjes of schroefjes in te sorteren.

De mini-kaasjes scoorden vandaag het minst op de duurzaamheidsschaal. Benieuwd wat we morgen in Nederland tegenkomen.

Dag 5. Mijn broer

Ik heb geen broer, maar als ik in Leiden ben bij mijn drie neven, dan voelt het zo wel aan. Vandaag begon als een regendag. Wat doe je op een regendag in de vakantie? Uitslapen! Bovendien zijn de meeste winkels op maandag pas 's namiddags open.

Na het middageten gingen we music-shoppen, muziekwinkelen. Leiden heeft er minstens zeven. Een ervan heet Plato. Ik vond een dubbelcd van Vive la fête voor 17 euro. Na een luisterbeurt vond ik toch maar één écht goed nummer, La Route. Daarbij was de cd in plastic verpakt. Fout.

De platenboer zette een andere cd op en na een half nummer draaide hij het weer stil om een klant te woord te staan. Toen die was bediend, vroeg ik of ik de vorige cd nog eens mocht horen. Kettel. Geavanceerde clicks-n-cuts trance elektro, als het u wat zegt. Maar vooral heel rustige muziek. En een hoesje van karton. Nog een papieren zakje eromheen.

Om drie uur een klein hongertje. Naar Bagels and Beans, een koffiehuis van een of ander duurzaam project. Bagels zijn een soort Poolse broodjes met een gat erin. Zoals donuts, maar zonder vet. Tenminste, ze worden geserveerd met kaas of tapenade. Voor elke kant nog een kleine attentie bij het buitengaan.

's Avonds restaurantje zoeken. De Oost-Afrikaan was niet open, jammer. Dan maar naar 'Mijn broer', een stijlvol café-restaurantje met een eclectische menukaart. Zou zo kunnen meedingen naar de hoofdprijs in een tv-serie. Maar daar gaat het nu niet over. Mijn tante, mijn drie neven en ik hebben er lekker gegeten en gedronken. Zo vaak zien we elkaar niet, want er zit toch gemakkelijk een kleine 300 km tussen Leiden en Herk-de-Stad. Dus mogen we het wel een keer gezellig maken.

Dag 6. Duurzaam terrorisme

Ik reis graag met de trein. Ook met veel volk over grote afstanden. Dat vind ik niet erg. Op één voorwaarde: ik wil me graag kunnen afsluiten van het zenuwslopend gekrijs en irritant gebabbel van mijn medereizigers. Een goed boek is handig, maar zelden goed genoeg om me in de ban te nemen, weg van de luidruchtige treinwagon. Een mp3-speler of iPod of ander geluidproducerend kleinnood heeft ofwel een platte batterij ofwel raak ik het kwijt. De muziek die daarop staat is weinig verrassend, want je hebt die er zelf ooit opgezet. Vlak voor ik op reis vertrek, neem ik meestal niet de tijd om er wat leuke nieuwe of oude nummers op te zetten. Gedoe.

Daarom was ik heel blij toen mijn eenvoudige nieuwe gsm enkele jaren geleden de eigenschap bleek te bezitten om radiozenders op te sporen en ten gehore te geven. Geniaal. Nu hoef ik enkel nog mijn gsm niet te verliezen, wat me tot nog toe goed lukt, en een 'toebehoren' aan te sluiten. Het toebehoren waar mijn gsm naar vraagt om als radio te werken, is een mono- of stereo-koptelefoontje. Niet eender welk, uiteraard. Eentje dat bij het merk en het model past. Als dat stuk is, werkt de gsm niet meer als radio. Dan kan je electro-winkels aflopen op zoek naar exact hetzelfde koptelefoontje, want iets anders werkt niet. Technologie is hopeloos!

Vandaag was niet echt het weer om in openlucht aan sport te doen. We gingen dus niet naar het strand of roeien op de Leidense grachten, zoals we ons hadden voorgenomen, maar we gingen naar het winkelcentrum in Leiderdorp, alwaar men beschikte over een indoor fitness en bowling. Om vier uur was er een bowlingbaan vrij. Het was half vier, dus nog tijd om in de winkelgallerij op zoek te gaan naar het 'toebehoren' voor mijn gsm. Bijna hadden we het gevonden, toen ik in de telefoonwinkel een telefoontje kreeg van de directrice van een Brusselse school, aan wie ik twee uur eerder per mail een sollicitatiebrief had verstuurd. Of ik eens kon langskomen voor een gesprek? Ja, graag. Morgen om 14u. Prima. Ik heb er maar niet bijverteld dat ze me in het buitenland belde. Even later stapte ik de telefoonwinkel buiten met 'Liberty FM' in mijn oren, een Nederlandse lokale commerciële radio.

In de bowlinghal kregen we een beetje honger. Jammer dat je tijdens het 'sporten' geen gezonde snacks tot je kan nemen. Wel cola en ice-tea en chips en ijsjes, verpakt in zilver- en goudkleurige plasticfolie. Geen appels, fruitsapjes of groentensmaakbom.

Dag 7. Snoep

Met de trein van Leiden naar Brussel. Ongeveer twee uur reizen. Een flesje water en een koek, helaas verpakt in plastic. In Brussel om twee uur een sollicitatiegesprek en om acht uur vanavond het huurcontract tekenen voor mijn nieuwe studio.

Eerst even bij de mensen van Indymedia langsgaan om goeiedag te zeggen en om mijn bagage te droppen. Na mijn sollicitatiegesprek kom ik die terug ophalen.

Het sollicitatiegesprek verliep goed. Maar ik ga niet op één paard wedden. Ik heb er nog verschillende andere op het oog. We zien wel.

Om zes uur 's avonds zet ik me op het terras van 'L'impasse temps'. Een cappuccino met veel slagroom. Geen plastic. Da's chic. Ik heb op de radio gehoord dat Starbucks in Zaventem een vesitging opent. Ik zal er in de nabije toekomst eens met mijn thermosfles langsgaan, eens kijken hoe ze reageren. Ik bespaar hun een wegwerpbeker, weetjewel!

www.youtube.com/user/SustainableDave

Jo

Gepost door Jo
14.08.2008

Tags