Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Aangespoelde potvis op Sint-Annastrand is hyperrealistische reconstructie

[Foto's] Aangespoelde potvis op Sint-Annastrand is hyperrealistische reconstructie

ANTWERPEN - Op het Sint-Annastrand op Linkeroever is vorige nacht een potvis aangespoeld. Het dode zeezoogdier lijkt levensecht, maar het gaat in werkelijkheid om een kunstwerk. De potvis is gemaakt uit hout, aluminium en polyester, weegt twee ton en meet 18 meter. Om de replica nog realistischer te maken, werd de potvis ingesmeerd met rotte vis. De stank doet denken aan een walvis in ontbinding.

PICT0221.JPG

De eerste nieuwsgierige voorbijgangers zijn de potvis - net zoals wij - vandaag al gaan bekijken.

De levensechte replica werd gemaakt door kunstenaar Dirk Claesen. De Wellenaar werkt al jaren als beeldhouwer-modelmaker voor taxidermisten en natuurhistorische musea. Het idee kwam echter van de Antwerpse acteurs Bart Van Peel,Stijn Doggen en Fre Freys van het kunstenaarscollectief Captain Boomer. Zij lopen rond verkleed als experts en nemen stalen voor zogezegd onderzoek.

Het experiment werd in juli al eens uitgevoerd in Nederland. De nep-potvis lag toen ongeveer een week lang op het strand in Scheveningen. Zowel de Nederlandse media als de voorbijgangers geloofden het verhaal.

In Belgie kregen alle redacties donderdagnamiddag een bericht van de stad Antwerpen: "Potvis aangespoeld op Sint Annastrand":...Een dood mannetje van zestien meter lang...De potvis was de voorbije dagen opgemerkt ter hoogte van Doel...Flandria legt speciaal op 28 en 29 augustus Scheldetochten in naar Sint-Anneke zodat de nieuwsgierigen de aangespoelde potvis kunnen bekijken (5 euro)...De wetenschappelijke organisaties MUMM en NSWA doen momenteel de eerste waarnemingen...De brandweer van Antwerpen heeft het kadaver verankerd zodat het niet terug met de vloed op de Schelde komt,waar het een gevaar voor de scheepvaart zou betekenen...

De 'potvis' zal er zeker nog liggen tot zondag. Voor de kinderen een mooie afsluiting van de vakantie: laatste dromen voor de realiteit op maandag!

Meer erover op:
http://www.project.hyncos.be/presentation/

PICT0316.JPG

Strandingen:
Bij hun terugtocht naar het zuiden in de herfst maken groepjes mannetjes soms de vergissing ter hoogte van Schotland de Noordzee in te zwemmen,in plaats van Schotland voorbij te zwemmen. Als ze in de noordzee terechtkomen,leidt hun instinct hen steeds verder naar het zuiden. In de zuidelijke Noordzee vormen de ondiepe zandbanken en de getijstromingen een echte val. Potvissen zoeken hun weg met een soort sonar: ze maken geluiden en orieënteren zich met behulp van de weerkaatsing van die geluiden.Dit systeem werkt niet goed op plaatsen waar de bodem zandig en ondiep is,zoals in de Noordzee.
Aan onze kust strandden potvissen in 1954,1989,1994(3 in Koksijde en 1 in Nieuwpoort)en 2004. Onderzoek door de BMM leerde dat het dier dat in 2004 aanspoelde, al eerder op het strand lag in het zuid-oosten van Engeland. In 1991,2000,2002 en 2004 werden voor onze kust levende potvissen waargenomen.
Meer hierover op:
www.mumm.ac.be

PICT0262.JPG
PICT0282.JPG
PICT0300.JPG
PICT0053.JPG
PICT0327.JPG
PICT0007.JPG
PICT0113.JPG
PICT0177.JPG
PICT0248.JPG
PICT0056.JPG
PICT0150.JPG
PICT0170.JPG
PICT0067.JPG