Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Hongerstaking oorlogsvluchtelingen] “Is er op deze wereld dan echt geen plaats voor ons?”

[Hongerstaking oorlogsvluchtelingen] “Is er op deze wereld dan echt geen plaats voor ons?”

Reeds 10 dagen bezetten een honderdtal oorlogsvluchtelingen uit Afghanistan en Irak een pand in Brussel. Ze houden er er een hongerstaking omdat België weigert hen te erkennen als vluchteling, de meesten onder hen moeten volgens België terug naar hun land omdat het er volgens de Belgische ambtenarij veilig zou zijn. Vandaag had ik een gesprek met Reza Mohseni, een Afghaanse jongen. Nu hij meerderjarig is krijgt hij plots het bevel om België en de EU te verlaten.

image21.jpg

Reza is een 18 jarige jongen uit Afghanistan. Hij vluchtte voor de aanslepende terreur en oorlog die zijn land nu al jaren treffen. Hij zou vandaag aan het vierde jaar humaniora beginnen maar hij kreeg bericht dat hij vijf dagen de tijd had om België en Europa te verlaten.
Hij begrijp er niets van: “ De ene minister stuurt soldaten en F16's en de andere zegt dat het veilig is en we terug naar ons land kunnen en geen schrik moeten voor oorlog of terreur.”
Hij is echt verbolgen en teneinde raad.
“Iedereen weet toch dat er oorlog is in Afghanistan, iedereen weet toch dat er daar mensen sterven door de bommen en de terreuraanslagen.

Op het commissariaat* vertelden ze me dat mijn vader niet bestaat omdat ze van hem geen spoor vinden op het internet. Ik heb een paar mooie foto's van de familie, moet ik die dan inscannen en een webpagina of beter nog een facebookpagina maken Zal mijn vader dan plots wel bestaan? De BBC heeft een reportage gemaakt over toestand van mijn volk en mijn vader als stamhoofd is daar in te zien. Maar ze zeiden me dat het hun job niet was om naar de BBC te bellen om dat verhaal te controleren. Als die van het commissariaat naar de BBC bellen en zeggen waarvoor ze die gegevens nodig hebben zullen ze hen daar toch wel verder helpen.”

image11.jpg

Reza is al 9 dagen in hongerstaking en de vermoeidheid begint snel toe te slaan. “Normaal kan ik me veel vlotter behelpen in het Nederlands maar nu moet ik zoeken naar elk woord. Ik kwam hier aan toen ik 16 was en na drie maand kon ik al voldoende Nederlands om in de klas te volgen.”

DSC_0110.JPG

Ik zag Reza voor het eerst op een actie tegen de Belgische F16's die naar Afghanistan vertrekken.

“F16's is echt niet wat we nodig hebben in Afghanistan. Scholen, medicijnen, ziekenhuizen, zuiver water dat hebben we nodig, maar heus geen bommen. Eerst plegen de Taliban of een andere groep een aanslag in een dorp, zoveel doden, en dan een paar dagen later komen de vliegtuigen bommen gooien op de terroristen die in dat dorp zouden wonen, weer zoveel onschuldige slachtoffers. En zo gaat dat maar door. Bommen die brengen bloed, maar wij hebben water nodig en geen bloed. Afghanistan is al jarenlang in oorlog. Er zijn al heel veel mensen gestorven, verminkt, ... en het is gewoon onmogelijk om er een leven op te bouwen.”

image8.jpg

We zijn met de familie naar Iran gevlucht, maar daar worden we ook vervolgd. Je hebt toch geen tekening nodig om te begrijpen dat vluchtelingen uit Afghanistan niet graag gezien zijn in Iran. Er is zeer veel racisme tegenover de Afghanen in Iran, soms worden onze huizen in brand gestoken, de politie valt ons lastig. We krijgen er dan misschien geen bommen op ons hoofd, we worden er wel vervolgd en opgejaagd. Er is geen dag dat ik niet denk aan mij familie.”

Reza krijgt tranen in de ogen. “Je kan je niet voorstellen wat dat is om altijd maar opgejaagd te worden, nergens thuis te zijn. Is er op deze wereld dan echt geen plaats voor ons?”

-------------------------------------------------------------------------

* “het commissariaat” staat voor het Commissariaat voor de vluchtelingen, zij bepalen wie al dan niet in aanmerking komt om erkend te worden als politiek vluchteling.