Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

11.11.11 en vakbonden schieten campagne 'waardig werk' op gang

11.11.11 en vakbonden schieten campagne 'waardig werk' op gang

GENT -- 11.11.11, Wereldsolidariteit en FOS gaven zaterdag in de Gentse Vooruit samen met de vakbonden de aftrap van hun gezamelijke campagne Waardig Werk. De campagne kadert in het bereiken van de milleniumdoelstelling 2015 (“de tijd loopt”).

startdag11dichtbij.jpg

Zoals Kofi Annan zei: “Het beste middel tegen armoede is waardig werk”, waarop de VN startte met de campagne “decent work, decent life”. De campagne Waardig Werk is een nationale campagne van 2 jaar waarin men wil sensibiliseren rond het belang van solidariteit en het belang van arbeidsomstandigheden. En hoe die interageren tot een als maar uitdeinender kloof tussen arm en rijk. Niet wereldwijde comcurrentie die tot sociale dumping leidt maar wel de realisatie van de milleniumdoelstellingen waarvoor waardig werk belangrijk is. Daarvoor willen vakbonden en ngo's meer regulering van private actoren om waardig werk en waardig inkomen wereldwijd te garanderen. Waardig werk houdt in: vrijgekozen werk met een inkomen dat de gezinsbehoeften dekt, met respect voor de fundamentele arbeidsrechten zoals recht op organisatie en collectieve arbeidsonderhandelingen. Met sociale bescherming en dialoog. En met gelijkheid tussen alle mannen en vrouwen.

Na het algemeen verhaal op deze startdag komt in het najaar 2009 de focus op syndicale vrijheden te liggen. In 2010 schuift de focus van de campagne naar de regulering van de prive-actoren met onder andere een petitie.

Tussen 11u30 en 12u30 konden vrijwilligers en vakbondsleden verschillende workshops volgen: 'Internationaal kader', 'Stem van het Zuiden' 'Wereld van de O.S.' 'Wereld van de vakbonden' en 'lokale samenwerking'. Tussen 12u30 en 14u was er schaftijd in de Conertzaal met een infomarkt en in de namiddag tussen 14u en 15u een debat in de Theaterzaal. Zo'n 350 mensen waren ingeschreven voor de workshops en het debat te volgen en er daagden nog een 50-100 mensen op die niet ingeschreven waren.

startdag11.jpg

Op het debat gingen Bogdan Vanden Berghe (11.11.11), Caroline Copers (ABVV) en Luc Cortebeeck (ACV) in debat met Altagracia Jiménez van CASC, de confederatie van vakbewegingen in de Dominicaanse Republiek. Ze vertelde over de 5000 informele taxichauffeurs die samen een systeem van sociale zekerheid opgezet hebben.

startdag11jos.jpg

Als afsluiter van het debat kreeg de jarige Jos Geysels na een inspirende boodschap een warme en ludieke oproep om naar het café af te zakken.