Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Financiële crisis: wordt het niet dringend tijd om woedend te worden?

[Opinie] Financiële crisis: wordt het niet dringend tijd om woedend te worden?

Elke dag brengt zijn reeks bewijzen van het onaanvaardbaar karakter van het economisch en financieel wereldsysteem. Zelfs onze media moeten langzaam maar zeker toegeven dat het Amerikaans financieel systeem “kraakt”. Maar het is natuurlijk het “kapitalisme” dat kraakt en dat kapitalisme is niet Amerikaans maar via de neoliberale globalisering van de voorbije dertig jaar uitgezaaid tot een “mondiaal kapitalisme” gedomineerd door de “financiële markten”, zeg maar “de speculanten en aandeelhouders”.

De Amerikaanse federale regering heeft beslist om de problematische immobiliën-hypotheken die nu in handen zijn van banken en van andere financiële instellingen over te nemen voor een globaal prijskaartje van 700 miljard dollars. Deze som vertegenwoordigt wellicht slechts het topje van de ijsberg van de catastrofale en ongezonde schuld. Maar het belang hiervan is vooral dat de staatskas hier de gevolgen op zich neemt van een desastreus systeem.

Eerste beweging: het krediet geeft de financiële acteurs de mogelijkheid om de ‘luchtbel’ van allerlei activa verder op te blazen: gisteren de vastgoedsector, eergisteren internet, morgen wellicht de grondstoffen en de voeding. De speculatie voedt zichzelf dankzij de effectiseringstechnieken.

Tweede beweging: nadat de problematische effecten over heel de wereld uitgezaaid zijn ‘ontploft’ de luchtbel. Wezenlijk omdat de financiële wereld geen rijkdom uit het niets kan scheppen. Vroeg of laat wordt de fictie ontmaskerd en het kapitalistisch bank- en financieringsysteem is dan in de onmogelijkheid om zijn engagement na te komen omdat het niet in staat is de hypotheken die het verworven heeft, af te betalen.

Derde beweging: om een domino-effect van bankfaillissementen te voorkomen, gaan de Federale Bank van de VS en alle centrale banken, honderden miljarden dollars en euro’s in de financiële circuits pompen. Dit volstaat echter niet om de crisis onder controle te krijgen. En de Amerikaanse schatkist speelt nu haar joker uit, met de belofte om alle verrotte effecten van de banken over te nemen. Ondertussen is het niet geweten of de Amerikaanse gezinnen die uit hun huis werden gezet, hun woonst zullen mogen behouden. Hoe zal de schatkist dit aanpakken, als men weet dat het deficit van het budget van de Amerikaanse staat nu al kolossaal is? Heel eenvoudig: door te lenen op de financiële markten.

Met andere woorden: een overmatige private schuld, helemaal losgekoppeld van de noden van de reële economie, wordt afbetaald door de belastingsbetaler. Aan wie wordt dit afbetaald? Aan de financiële actoren die de wereldeconomie in deze crisis hebben gestort en die als de inflatie toeslaat, de interesten zullen opstrijken van een schuld die zo groter wordt.

Hier wordt de absurditeit ten top gedreven. De terugkeer van crisissen zal door zo een soort regulering helemaal niet verhinderd worden. De enige bedoeling is de financiële markten terug zuurstof te geven om de productieve economie leeg te zuigen: altijd meer geld voor de aandeelhouders, geld dat men haalt bij de armen, eerst in hun functie van arbeiders, dan in hun functie van belastingbetalers.

Attac herbevestigt de noodzaak om de greep van de financiële wereld radicaal te breken. Daarom moet er een drastische beperking komen van de kapitaalcirculatie, moet de effectisering verboden worden en moeten de belangrijkste polen van de bank- en financieringsector in de handen van de overheid komen.

Te beginnen met de centrale banken, zoals de Europese centrale bank, die nu totaal afhankelijk zijn van de fratsen van het financieringskapitalisme. Dit is perfect mogelijk op voorwaarde dat men alle financiële transacties belast en dat men de financiële inkomsten afroomt door een progressieve vermogensbelasting. Het is helemaal niet meer een kwestie van de ‘excessen van het kapitalisme’ te milderen, zoals sommigen voorstellen, dezelfden trouwens die ons gisteren een wondermooie wereld beloofden.

Het is niet alleen het Angelsaksische systeem dat een overdreven fixatie heeft op hoge winsten en megabonussen voor bankiers en bestuurders, maar een mondiaal systeem . Want diegenen die nu huilen tegen de wolven in het bos (of tegen de Wall Street jungle) zoals Bush en Sarkozy willen helemaal niet het kapitalisme aan banden leggen, maar gewoon enkele nare bijwerkingen beteugelen terwijl ze doorgaan met het financialiseren van de markten (er mogen gerust enkele rotte appels opgeofferd worden) en het mondialiseren van een systeem dat alle sferen van de publieke samenleving penetreert.

Wij eisen niet een beetje meer transparantie of slechts de responsabilisering van de banken en het wegwerken van het bankgeheim.
Het neoliberalisme is failliet en we moeten het financieel kapitalisme ontwapenen. De tijd is gekomen om de macht te ontnemen aan de financiers die werken voor rekening van de kapitaalbezitters.

Het is hoog tijd een nieuwe Bretton Woods te organiseren om een einde te maken aan dit giftige systeem. En laten we beginnen met het invoeren van een Tobintaks op elke financiële transactie om de speculanten uit de tempels te verdrijven.

De Franse president Sarkozy roept op 15 oktober een Europese Top samen om zich samen over de crisis te buigen. Naar aanleiding van deze top zullen de Attac’s van Europa een persconferentie organiseren om concrete alternatieven te formuleren voor het failliete neoliberalisme. Op 24 en 25 oktober zullen verschillende Attac’s in Europa een actiedag lanceren om de Zwarte Donderdag van 1929 te herdenken.

herstel vande Democratie

Zou er wel sprake zijn van een catastrofe?
Is dit niet mooi gepland?
Willen ze niet nog net een staatsgreep doen voor het doek valt ? En de amero invoeren?

Is dit het plaatje van Naomi Klein?
Het financiele Rampen Kapitalisme?
The Shockdoctrine.

Deze planeet is er een van overvloed.
Het wordt inderdaad tijd om het heft in handen te nemen Eric
Kwaad zijn we al ...
Maar ook bekwaam...

De aanvraag van een bouwvergunning van de oosterzeel verbinding is uitgesteld . Is dit een gevolg van het initiatief voor een volksreferendum? www.ademloos.be

Vakbonden gebruiken referenda bij stakingen omdat het een democratisch instrument is.

Zouden we daar nu eens op doorborduren volgens mij (en velen met mij) zou de invoering van het BROV, het bindend Referendum op Volksinitiatief
veel kunnen veranderen...?

Het eerste referendum dat we dan doen op federaal nivo kan je gewoon zelf kiezen .....

Ik denk dat jij wel weet wat doen?
Ik hoop het... en ik zou meedoen.

A monetary reform De tobin taks
We zouden Bernard Lietaerd kunnen vragen een bank model te maken voor de burgers, een financieel plan voor democratisch geld.
Eric Debruyne zou afkomen met staatskredieten ...
Alle oplossingen zijn er.
En de politiek kaste sturen we naar huis voor een deel.....

IN ZWITSERLAND IS ZELFS GEEN PRESIDENT

We zouden nogal een gang gaan.
Ik zou u graag in deze discussie betrekken:
http://www.indymedia.be/en/node/29379

Kapitaal zonder wereld!

Het kapitalisme moet sneuvelen voor een andere wereld.
Dat niet duidelijk maken is rommelen in de marge.
Zo willen machthebbers de bezigheidstherapie levendig houden.
Ondertussen verdwijnt de bodem zonder houvast.
Ik kan dat zeggen vanuit een luxe .
Miljoenen voelen het water stijgen,hun maag knagen,huis verkwanselt,...
Het is tijdverlies en onheilspellend,...te blijven wachten en brokken lijmen.
Eenheid van links zou al een degelijk platform geven.
Caesar was niet de enige die wist dat verdeeldheid verzwakt.
De kracht en kennis zijn aanwezig.
Sta op.

Leo