Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Geef zuurstof aan uw buurt: bewoners in actie!

Geef zuurstof aan uw buurt: bewoners in actie!

13 verenigingen tekenden in op de projectoproep van Bral (Brusselse Raad voor het Leefmilieu) en IEB (Inter-Environnement Bruxelles) om tijdens de Week van Vervoering zuurstof aan hun buurt te geven. Hieronder een sfeerverslag van een aantal onder hen.

Velofiets@jette 003.jpg

Het Jetse fietsplatform Velofiets@Jette vervoerde 9 Jetse schepenen en de burgemeester met een heuse fietsomnibus. Het platform stelde 9 maatregelen voor om het fietsgebruik en de luchtkwaliteit te bevorderen.

ACW Brussel 044.jpg

Er was ook veel volk op de mobiliteitspicknick van ACW Brussel op het Bloemenhofplein. Iedereen kon genieten van een streepje muziek, een fietstocht langs groene ruimtes in de stad of wat informatie inslaan aan een van de stands over mobiliteit. De organisatoren riepen op tot minder verkeer en een schonere lucht, en dat in aanwezigheid van de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet en de Brusselse schepen van Mobiliteit Christian Ceux,..

Place O Vélo 064.jpg

De Kritische Massa bracht meer dan 100 militanten op de been, of beter: in het zadel. De ‘dress code’ was wit en blauw. Onderweg deelde de fietskaravaan blauwe ballonnen uit die zuivere lucht symboliseren. My bike = your air.

dupre_21sept08.jpg

Het Comité Dupré & Co uit Jette organiseerde een ganse actieweek voor een verkeersleefbare straat en een zone 30. Een reusachtige zone 30-spandoek overspande de Dupréstraat en kinderen uit de straat maakten tekeningen op het asfalt.

Het dorp.jpg

Comité Het Dorp liet de kids van Schaarbeek zuurstofmaskertjes beschilderen. Deze werden uitgedeeld tijdens de Autoloze Zondag op het Daillyplein. Meer zuurstof voor Schaarbeek a.u.b.!

123velo_21sept08.jpg

De krakers van 123 Logements huldigden op de Autoloze Zondag hun fietsatelier in met een opendeur, een ‘volxkeuken’ en allerlei animatie. De autoloze dag werden afgesloten met een pittig debat over ‘Het einde van de auto’ met sprekers van Friends of the Earth en Respire asbl.

recyclette_16-21sept08.jpg

Het Ukkels collectief Recyclette organiseerde tijdens de Week van Vervoering een tentoonstelling rond het thema “La Ville en Mouvement”. Interessant detail: de tentoonstelling was enkel te ontdekken met de fiets.

bibz_21sept08.jpg

Het prettig gestoord collectief de Bib’z moedigde automobilisten tijdens de Week van Vervoering aan om zich anders te verplaatsen. Hier zie je hen aan het werk op het kruispunt aan Troon.

Verder waren er in het kader van ‘Geef zuurstof aan uw buurt’ ook nog fijne acties van Natuurpunt, Atrium Ninoofsepoort, het Comité Tous en Senne, Jong Groen, en Comité Terdelt uit Schaarbeek.