Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto's] Dag van de Sociale Huurder: 'Sociaal wonen moet betaalbaar blijven'

[Foto's] Dag van de Sociale Huurder: 'Sociaal wonen moet betaalbaar blijven'

Al voor de vijfde keer op rij organiseerde het Platform Antwerpse Sociale Huurders (PASH) de Dag van de Sociale Huurder.

PICT0176.JPG

Het werd stilaan een jaarlijkse traditie met een feest waarop elke bezoekers zijn/haar gading vindt. Daarnaast is het de gewoonte om aan deze dag een thema te koppelen. Dit jaar schoof PASH met veel nadruk het thema 'betaalbaarheid' naar voor. Zo'n 400 mensen kwamen luisteren naar de verschillende toespraken en antwoorden op vragen horen. Leen Verbist, schepen voor wonen, maar ook Bennie Forier, directeur Woonhaven stonden centraal onder de spotlights van het auditorium.

Naast kinderanimatie, ballonwedstrijd,ambiance met de Dixieland Streetband en receptie, was er ook mogelijkheden om de dag te eindigen met een avondmaaltijd aan een... betaalbaar prijs van 6 euro. Zo'n 350 Antwerpenaars grepen deze kans.

De media staan bol met berichten over dalende koopkracht en stijgende consumptieprijzen. Bovendien leert recent onderzoek dat de armoede in Antwerpen toeneemt. "In dit verband ben ik als voorzitter van PASH zeer bekommerd over de evolutie van de kosten voor het sociaal wonen. Al te vaak worden wij de laatste tijd geconfronteerd en zeker na invoering van het nieuwe huurbesluit, met sociale huurders wiens woonkosten (huur+huurlasten) danig de pan uit swingen dat ze een onredelijk deel van het gezinsbudget opsouperen. Al te vaak horen wij getuigenissen van huurders die niet naar hun gerenoveerd sociaal appartement kunnen terugkeren omdat de nieuwe huurprijzen onbetaalbaar zijn geworden. Al te vaak moeten wij vaststellen dat sommige sociale huuders geen recht blijken te hebben op kostendrukkkende sociale tarieven enpremies voor nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit of water)"... zei voorzitter van PASH, Marcel Van de Bosch tijdens zijn verwelkoming toespraak.

En nog dit..."Als voorzitter van PASH verwacht ik van de Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappijen Woonhaven, ABC en de Ideale Woning dat zij, zeker in deze onzekere tijden, hun rol als 'sociale huisvester' blijven waar maken. Daartoe moeten zij het aanbod van betaalbare sociale huurwoningen uitbreiden en de leegstand tot een minimum beperken. Het liefst zagen wij de huurprijzen voor de eerstvolgende jaren bevroren. Daarnaast verwachten wij van de sociale huisvestingsmaatschappijen eerlijke, doorzichtige en correcte berekeningen van de huurlasten. Samen zouden wij bij de gevoegde Vlaamse en Federale overheden maatregelen kunnen bepleiten die het sociaal wonen betaalbaar moeten houden, in het bijzonder voor huurders met lage inkomens"....

PICT0304.JPG
PICT0278.JPG
PICT0307.JPG
PICT0325.JPG
PICT0195.JPG
PICT0331.JPG
PICT0346.JPG
PICT0201.JPG
PICT0200.JPG
PICT0008.JPG
PICT0242.JPG
PICT0263.JPG
PICT0078.JPG
PICT0084.JPG

foto's dag van de sociale huurder

mooie foto's maar spijtig genoeg niet allemaal ge hebt er zoveel genomen die dag maar er staan er maar een paar op jullie site , waar zijn de anderen?