Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Als bankiers de revolutie voorspellen

Als bankiers de revolutie voorspellen

Het is beangstigend om te horen, lezen, zien,... hoe politici en media de "burgers" tot kalmte aanmanen. "Geen paniek roepen ze in koor" alleen al daardoor weet de geoefende lezer dat er alle reden is tot paniek. "Uw spaarcenten zijn veilig" blokletteren ze allen (ook in Visie, het weekblad van het ACW) terwijl sommige mensen gewoon niet meer aan hun spaargeld kunnen omdat hun (internet)bank over kop ging.

Op zo'n momenten moet je scannen, zoeken, ... om echt te weten te komen wat er aan de hand is.

In the Economist en Financial Times geven ze aan dat we midden in een systeemcrisis zitten en zullen ontwaken in totaal veranderde wereld. Men zegt er onomwonden dat het wel eens zou kunnen dat we ontwaken in een wereld waar het machtscentrum in China of India ligt.

"Crises marks out new geoplotical order", "Asia's revenge", "Crises puts whole West at risk" "China & Asia rides high"... zijn enkel van ronkende titels van de Financial Times van de afgelopen dagen.

Maar wie leest er nu ook de Financial Times, het werkvolk dat zijn spaarcenten in rook ziet opgaan alvast niet, en daar kan mens dus een beetje eerlijker in berichten dan in onze *mainstream media*.

En soms heel soms glip er ook in onze media toch ook eens een artikel door de mazen van het net.

Of wat dacht U van volgende citaat uit Le Soir

"Le drame se jouera en trois actes. Un : la crise financière : elle est là. Deux, la récession : les États-Unis y sont déjà plongés, et il serait illusoire de penser que l'Europe et le reste du monde puissent être immunisés. Trois : la grande question shakespearienne : dépression ou pas de dépression ? Bon, je ne suis pas prophète. Mais les bourses ont perdu au cours de ces derniers temps plus de capitaux qu'elles n'avaient jamais perdus dans l'histoire humaine. On risque de connaître une dépression pendant dix ans, comme le Japon l'avait expérimenté au début des années 90."

Het is een uitspraak van Roland Leuschel, de ex chef economist van de BBL in een interview in Le Soir.
http://www.lesoir.be/actualite/economie/roland-leuschel-la-crise-va-2008...

Hij geeft ook perspectief:

"J'ai peur dans ce climat de la lente progression d'un climat révolutionnaire. Regardez les fonds de pension : aux Etats-Unis, ils ont perdu 2.000 milliards de dollars. Cela signifie que des gens devront travailler plus longtemps et se contenter de moins : Vous aviez cru faire le nécessaire pour bien vivre, et voilà que la caisse est vide… Nous sommes au-devant de troubles sociaux. En 1989, avec la chute du Mur, on avait cru à la fin du socialisme. Mais aujourd'hui pourrait revenir un socialisme « à l'américaine ». Je travaille d'ailleurs à un livre qui s'intitule : En avant vers le passé."

Misschien zouden we hier op indymedia.be met een ploegje kunnen werken dat dergelijk uitspraken en citaten opspoort en bij elkaar zet.

Merci Han

Ik ahd al behoorlijk wat gelezen hierrrond, maar dit werpt nóg meer een verhelderend licht ..
Bedankt

Perspectief

Inderdaad. Er is altijd perspectief: als je een beetje intelligent bent, kan je nog altijd een boek schrijven over de crisis. (Misschien is intelligentie geeneens een vereiste?)

Ik ben ermee eens dat we verder moeten kijken dan wat er nu bij de banken gebeurt. Er zijn geografische verschuivingen en zelfs ideologische verschuivingen mogelijk. Maar het geld regeert en dat zal waarschijnlijk wel nog een hele tijd zo blijven.

Ik wil geloven dat er perspectief is, dat een nieuwe sociale revolutie of alleszins meer sociale rechtvaardigheid op wereldvlak mogelijk is. Maar tegelijk heb ik angst dat er met de bankcrisis ook kan gebeuren wat Naomi Klein beschrijft als de 'Shock Doctrine'. Is er niet een groot risico dat een kleine groep superrijken alles naar zich toe trekken, zelfs ten koste van de economie? Er wordt minder geïnvesteerd, maar er wordt meer goud en diamand verkocht. Als de beurskoersen dalen en stijgen als was het een canyonlandschap, dan zijn er altijd enkele handige, niets ontziende beursgoochelaars die daar hun voordeel uit halen. Mijn beeld van Aziaten is nu niet bepaald dat de beursjockeys er daar niet aan mee zouden doen. Maar ja, mijn beeld van de Aziaten kan niet genuanceerd zijn, omdat we in verschillende werelden leven.

Sommige hoopvolle mensen zien in elke crisis het begin van een sociale revolutie. Ik zou graag willen dat deze mensen een keer gelijk krijgen, vooral omdat sommige delen van de wereld meer sociale rechtvaardigheid echt dringend nodig hebben. Laat de beurzen maar crashen als dat kan leiden tot meer sociale rechtvaardigheid. Hopelijk gaat het dan zo goed dat niemand er meer een boek over moet schrijven. Maar sta me toe het voorlopig eens te zijn met hen die al dat getover met banken en spaarcenten gevaarlijk vinden. Was het alleen al omdat het onze aandacht weghaalt van de menselijke en natuurlijke werkelijkheid.

Als bankiers de revolutie voorspellen

Er bestaat meer virtueel geld bij de banken dan dat er werkelijk is. Als alle landen dan nog hun geld terug in die banken gaan steken zitten we dus vandaag al met het failliet van de staten, na dat van de banken. En die staten garanderen ons spaargeld!!!! Bij vorige crisissen van de financiële wereld werden de klokken terug op nul gezet met de grootste verliezen voor de gewone man, niet alleen in geld, maar ook op sociaal vlak wegens de "noodzakelijke" besparingen. Vandaag zal men de klokken moeilijk kunnen terug op nul zetten gezien het onmetelijke gesjoemel op het hoogste niveau. Het kapitalisme heeft afgedaan, Fukujama had ongelijk.
Tijd om aan het post kapitalisme te beginnen: echte nationalisaties van financiële instellingen en van alle nutsvoorzieningen (gas, elektriciteit, water, ziekenhuizen, ...).
Tijd voor een echte sociale maatschappij door het herverdeling van de rijkdom (er bestaat geen enkele reden waarom iemand veel meer zou verdienen dan iemand anders), democratische staatcontrole en arbeiders controle van de ondernemingen.

han

Gepost door han
14.10.2008