Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vlaamse Sportfederatie en Holebifederatie slaan handen in elkaar voor holebivriendelijke sportclubs

Vlaamse Sportfederatie en Holebifederatie slaan handen in elkaar voor holebivriendelijke sportclubs

Vlaanderen telt meer dan 20.000 sportclubs, goed voor 1,5 miljoen leden. Als je ervan uitgaat dat minimum 5% van de bevolking zich als holebi benoemt, dan zijn er naar schatting 75.000 holebi's actief in de sportclubs. Dat is meer dan vijf keer het aantal personen dat in het Antwerpse Sportpaleis kan. Daarom lanceren de Vlaamse Sportfederatie en de Holebifederatie samen een campagne tegen homofobie in de sport. Op een persconferentie op locatie in de sportschool van ex-bokskampioene Daniella Somers werd de nieuwe campagne toegelicht.

turnen_001a.jpg

Yvan Brys (Holebifederatie), Vera Van Dijck (Active Company), Helena Wittock (kabinet Minister Anciaux) en Ina Van Hoye (Vlaamse Sportfederatie) waren het er over eens dat momenteel de drempel te hoog ligt voor holebi's om uit te komen voor hun seksuele geaardheid in hun sportclub.

De federaties krijgen de steun van Vlaams minister van sport Bert Anciaux. De campagne start naar aanleiding van de FARE-week (Football Against Racism in Europe) van 16 tot 28 oktober. Tijdens deze week worden in heel Europa acties ondernomen om racisme in de sportwereld bespreekbaar te maken. Intussen is ook ook homofobie in de campagne opgenomen.

"Veel holebi’s verbergen hun seksuele voorkeur uit angst voor negatieve reacties. Dat is niet gezond. Terwijl gezondheid toch een van de eerste dingen is waar je aan denkt als je aan sport doet", zei Yvan Brys van de Holebifederatie. "Holebi's die wel open zijn over hun geaardheid ervaren vaak allerlei vormen van homofobie. Ze worden uitgescholden, getreiterd, vermeden in douche en/of kleedkamers. Ze worden geïntimideerd of zelfs openlijk gediscrimineerd. Men denkt nog vaak: homo’s zijn verwijfd, lesbiennes zijn manwijven en bij beiden draait alles rond seks. Ook het aantal holebi's in de topsport die voor hun geaardheid uitkomen is opvallend laag". Hij stelt ook vast dat de nadruk meer en meer op het bewerkstelligen van een mentaliteitsverandering komt te liggen: "Als er in onze kringen gepraat en nagedacht wordt over hoe de holebi beweging zich in de komende decennia dient te profileren, komen we meer en meer uit bij de gedachte dat het wettelijke kader er nu wel is maar dat we minstens even veel tijd gaan nodig voor het 'veroveren van de geesten'. Dat gebeurt - zoals vandaag - met de steun van van belangrijke partners in het veld. Dat is hier dus letterlijk te nemen."

Ina Van Hoye, medewerkster communicatie van de Vlaamse Sportfederatie: “De Vlaamse sportfederaties vinden het belangrijk dat íedereen in de sportclub terecht kan. Holebi’s zijn dan ook één van de doelgroepen die de Vlaamse Sportfederatie vzw opgenomen heeft in haar doelgroepenbeleid. Door aan deze campagne mee te werken, kunnen wij dit onderwerp bij de Vlaamse sportfederaties en hun sportclubs bespreekbaar maken of onder de aandacht brengen.” De Sportfederatie vraagt al haar aangesloten clubs een poster uit te hangen en het charter ("gemeenschappelijke Verklaring over de gellijke behandeling van hetero- en holebiseksualiteit in de sport") ondertekenen. Op de poster staan twee foto's, eentje waarin de nadruk op de ploegsport (rugby) wordt gelegd en op de keerzijde een foto waar de individuele sport (turnen) benadrukt wordt. Beide dragen de slogan: "Denkt u nu aan seks?" Daarnaast is het de bedoeling dat in de opleiding van sporttrainers het holebithema in de cursus wordt opgenomen.

Vera Van Dijck, voorzitster van Holebi-sportclub Active Company: "We zien dat heel wat sporters naar ons komen omdat ze zich in hun club niet goed voelen. Het gebeurt vaak dat ze na een tijdje, gesterkt door de steun die ze bij ons krijgen, naar hun reguliere club terugkeren en daar openlijk holebi zijn".

Daniella Somers pleitte ervoor dat zoveel mogelijk topsporters uit de kast komen of tenminste die deur op een kier zetten. Ze is ervan overtuigd dat dergelijke rolmodellen een positieve invloed zullen hebben op de amateursport: "Zelf heb ik een zeer mooie mix van man/vrouw, homo/hetero, jong/oud en allochtoon/autochtoon in mijn club en ik ben daar zeer trots op. Als ik zo'n kleine aap het woord 'makak' hoor gebruiken tegen een marokkaans kereltje dan roep ik hem bij mij en leg hem uit dat dit geen beleefde manier is om met je vriendjes om te gaan. Straffen heeft in deze gevallen geen zin".

rugby_001a.jpg