Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

WWF met shocktherapie: Baby als ontbijt?

WWF met shocktherapie: Baby als ontbijt?

Het schemert vanochtend nog terwijl de ijzige spits in het Centraal Station van Brussel op gang komt. Leden van het WWF verbijten de koude en het ochtendgloren om appels uit te delen aan de gehaaste reizigers. Vandaag brengt WWF immers over heel de wereld zijn “Living Planet Report” uit. Zelf noemen ze dit 2-jaarlijkse rapport hun “bijbel”. Genoeg reden tot actie dus.

IMGP0204.JPG

De vrijwilligers die appels (biologisch!) en folders uitdelen dragen sandwichborden waarop een baby te zien is. De baby op de foto wordt net als een Bourgondisch speenvarken op een dienblad geserveerd met een appel in de mond. De baby staat symbool voor de toekomst die we aan het opsouperen zijn. Want we zijn bezig met zodanig veel te consumeren dat we de toekomst van de aarde in gevaar brengen. Dit blijkt nog maar eens uit het zopas verschenen rapport.

IMGP0197.JPG

De alarmerende cijfers die we onderhand wel kennen worden in dit rapport bevestigd.
De ecologische voetafdruk van de mens, de oppervlakte aarde die we nodig hebben om duurzaam te leven zoals we dat nu doen, blijft maar stijgen. Volgens de laatste berekeningen zouden we 1,3 planeten nodig hebben om op een duurzame manier verder te kunnen. Westerse landen spelen daarbij een grote rol. Het eerlijk aarde-aandeel, het stukje dat iedereen ter beschikking heeft als de capaciteit van de aarde eerlijk wordt verdeeld, bedraagt 2,1 ha. Dat terwijl de ecologische voetafdruk van de Belg 5,1 ha bedraagt, bijna een verdubbeling t.o.v. de jaren 60.

IMGP0153.JPG

WWF roept dan ook op om onze consumptie, verbruik van grondstoffen en afval te verminderen. Om daarbij te helpen krijgen de pendelaars een folder mee met tips over hoe ze hun eigen ecologische voetafdruk kunnen laten dalen.

IMGP0216.JPG
IMGP0234.JPG
IMGP0264.JPG
IMGP0265.JPG
IMGP0259.JPG
IMGP0157.JPG
IMGP0260.JPG
IMGP0255.JPG
IMGP0185.JPG
IMGP0206.JPG
IMGP0242.JPG
IMGP0246.JPG