Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Antwerpen geschokt door een nieuwe geval van zinloos geweld

Antwerpen geschokt door een nieuwe geval van zinloos geweld

Antwerpen -- Op het Astridplein, de plaats waar bus 23 stopte en waar Guido Demoor, het slachtoffer van het drama is weggevoerd, komen voorbijgangers langs om bloemen te leggen. Ze betuigen hun medeleven met het slachtoffer. Allen zijn ze verontwaardigd over alweer een nieuw feit van zinloos geweld.

Zaterdagnamiddag maakten zes jongeren amok op bus 23. Toen de 54-jarige Guido Demoor tussenbeide wilde komen keerden de jongeren zich tegen hem en hij werd in elkaar geslagen. Hij stierf kort daarop. De daders trokken aan de noodrem en vluchtten weg. Intensief speurwerk heeft ondertussen geleid tot de aanhouding van de zes verdachten.

bloemen.JPG

Voorbijgangers houden even stil en sommigen komen bloemen leggen. Iedereen is geschokt en verontwaardigd. Ik heb met verschillende aanwezigen gesproken. De meningen over het drama zijn heel verdeeld. Ook al ben ik het er niet altijd mee eens, toch wil ik die meningen hier ook meegeven om te schetsen hoe diep het zit ...

Tienermums.JPG

“Het is schandalig wat er gebeurd is. Zoiets kan toch niet meer op een bus. Die man probeert de jongeren te kalmeren en ze slagen hem dood. We hebben daar geen woorden voor. Men moet strenger optreden.”

LodewijkMajied.JPG

Lodewijk en Abdelmajied

Abdelmajid: “Wat kan ik je zeggen" zuchte hij. "Het is harram iemand van het leven beroven. Dit is niet meer normaal. Die jongeren hebben geen respect meer voor niemand. Ze luisteren niet meer naar ons.”
Lodewijk: “Ik vind dat de burgemeester zijn ontslag moet geven. Dit is de zoveelste feit in Antwerpen dit kan niet meer.”
Abdelmajid: “Wat kan de burgemeester hier aan doen? Hij kan toch niks doen.”
Lodewijk: “De fout ligt ook aan de ouders. Vroeger hebben ze die mensen gaan halen voor de kolenmijnen en daar hadden we toch geen last van. Het zijn die jongeren die veel last veroorzaken.”
Abdelmajid: “Ik ben hier al van 1966, ik heb nog in de mijnen gewerkt. Ik had nooit last. Maar vroeger was er ook geweld. Als ik uitging in de Statiestraat stonden daar allemaal van die Belgische gasten die vochten. Je moest sterk zijn en ook kunnen vechten anders geraakte je nergens binnen als Noord Afrikaan. “
Lodewijk: “Die jongeren moeten hard aangepakt worden. Als ze alleen zijn hebben we er geen problemen mee. Maar als ze in groep zijn dan terroriseren ze de anderen.”
Abdelmajid: “Ja dat kan niet meer. Ze moeten streng gestraft worden.”

Abdeslam.JPG

Abdesslam "De ouders van die jongeren zijn verantwoordelijk maar ook de maatschappij in het algemeen. Het heeft niets te maken met de nationaliteit. Die jongeren zijn hier geboren, het zijn Belgen. De maatschappij spuwt hen uit. Ze worden gediscrimineerd hebben geen werk en worden agressief. Er moet meer communicatie zijn tussen de verschillende culturen.”

Rita.JPG

Rita: “Ik vind dit echt zinloos geweld. Er moeten meer controle komen op bussen en trams.”

Lieven.JPG

Lieven: "Ik denk dat er nog meer gaan volgen. Omdat de politiek al dertig jaar een opbod aan het doen is voor de stemmen van de allochtone kiezers. De verzuring is er niet enkel gekomen van extreem rechts maar ook van links. Ik ben er vast van overtuigd dat er maar één oplossing is en dat is samenleven. Ik vind het verschrikkelijk wat er vorige maand gebeurd is met die Afrikaanse dit is het omgekeerde. Ik vind dat er veel minder aandacht voor is. Men moet het cordon sanitaire doorbreken. Het VB zal enkel groeien met de volgende verkiezing tot ze het helemaal overnemen. Er zal geen andere oplossing zijn, men moeten met iedereen praten. Ik ben een flamingant en mijn kindje is een halfbloed. Ik ben bezorgd want morgen kunnen ze hem ook doodstampen omdat het een bruine is. De partijen moeten stoppen met aan opbod te doen en elkaar in hoekjes te duwen van links en rechts. Dit zal de verzuring enkel doen toenemen. De allochtonen die hier al zoveel jaren wonen, gestudeerd hebben, hier werken enz die gaan hier altijd blijven. We moeten samenleven met elkaar zo simpel is dat."

Isuf.JPG

Isuf (links op foto): “We krijgen weer allemaal een slechte naam door dit voorval. De buitenlanders worden weer allemaal over één kam geschoren.”

Eddy.JPG

Eddy: “ Je staat machteloos tegenover zoiets. Ik begrijp het gewoon niet. Ik ben opvoeder van beroep. Ik weet echt niet wat er in Antwerpen aan het gebeuren is. Maar ik ben blij dat ze opgepakt zijn. Ze moeten strenger gestraft worden desnoods in hun vaderland.”

John.JPG

John: “Ik vind het heel erg. Dat toont het beeld van de maatschappij. Het begint met agressie in het verkeer, vuil smijten op straat en dat resulteert bij sommige mensen in dit. Het is te betreuren maar dit kan nog gebeuren. Ik denk dat er heel weinig aan kan gedaan worden. Het zit in het fundament van de maatschappij. Je kan het niet in een twee drie oplossen. Er is een woord hiervoor en dat is verdraagzaamheid.”

Samira.JPG

Samira: "Het is echt heel erg wat die jongeren gedaan hebben. Ze moeten streng gestraft worden. Er moet ook meer politie en controles op de bussen komen."

als deze jongeren thuis

als deze jongeren thuis binnenkomen geven ze hun ouders een kus op het voorhoofd. Waarom? Omdat ze er respect voor hebben. De ouders dwingen dit respect af. De overheid daarentegen dwingt helemaal geen respect af; ze is veel te laks! Democratie is één ding maar waar is de authoriteit?

Geen werk

Deze jongeren hebben geen werk zegt Abdesslam. Niet helemaal juist, want de hoofdverdachte is nog maar 17, en we hebben schoolplicht tot 18 jaar. Maar hier juist wringt het schoentje: de schoolplicht moet terug naar beneden tot 16 jaar, zodat jongeren die de pest hebben aan de school kunnen gaan werken. Ze doen niets liever, en de bedrijfswereld zit op hen te wachten. Er zijn al zoveel Polen in West-Europa aan het werk dat ze ginder zonder arbeidskrachten zijn gevallen. Toch te gek voor woorden als hier tienduizenden allochtonen smeken om werk? Of moeten die naar Polen misschien?

Het weze nu wel duidelijk

Het weze nu wel duidelijk dat onze maatschappij toe is aan een 'time out'. Even met zijn allen stilstaan, ndenken en afspraken maken, en er dan weer tegen aan gaan. Maar niet met de grote theorie en het grote eigen gelijk, niet geleid en gestuurd door politieke belangen, niet met schuilplaatsen allerhande. Wel door een unicum te realiseren : breng al de verschillende protagonisten in dit maatschappelijke debal samen in een soort supercongres : wat mij betreft een leefweek in bv hengelhoef...allochtonen, autochtonenen, blokkers, holebis, mindervaliden, vierde wereld, noem maar op. Laat deze mensen samenleven, analyseer de boodschap die er ongetwijfeld uitkomt en neem dan besluiten. Wie durft dit aan ? Welke intellectueel vindt nog een argument om hier niet aan mee te doen ? Welke blokker is te laf om zijn mening te toetsen aan de werkelijkheid ? Zien, oordelen, handelen, vertrekkend vanuit de echte basis. Never been done before. En waarom zouden de vier grote kranten dit niet kunnen in handen nemen ?

"Zinloos" geweld

Als er voortdurend gesproken wordt over "zinloos" geweld, waar en wanneer mogen we dan spreken van "zinvol" geweld?

moord in antwerpen

Deze moord is het bewijs dat, wat er gebeurt is, niets te maken heeft met welke kleur dan ook.Ik was vandaag in Brugge ,daar lopen geen allochtonen,veel van mijn familie en vrienden daar werden al aangerand,bestolen enz. door (gewone) jongeren.Er is duidelijk iets mis met de waarden in onze maatschappij.Voor wie is er respect? voor diegene met de grootste auto,de grootse bankrekening(ongeacht hoe die groot werd!)de grootste mond(ge moet assertief zijn !weet ge wel!) elke dag in het verkeer zie ik jongeren hun middenvinger opsteken,omdat ik bij het binnen rijden van brussel de aangegeven 50 km per uur rijd !ze trekken dan een gezicht van ...jah..een oude vrouw(wijf denken ze) natuurlijk.......je kan de haat voelen,werkende tegenover niet werkende;ze willen niet werken!!zonder te weten of die mensen niet héél graag werk zouden vinden.Jongeren tegenover de ouderen ! mannen tegenover vrouwen !de gigantische lonen van sommigen, tegenover de lonen van werkende mensen,getuigd van minachting voor de gewone mens ! beleefd zijn dat moet niet meer,goedendag zeggen vb.dat kost geld, noch moeite,maar dan kijken sommige mensen naar u,of ge van een andere planeet komt !!
sommige ouders moeten gaan werken,en hebben geen tijd meer om hun kinderen op te voeden.De woorden ;integriteit,idealisme,goedheid,mededogen,worden vandaag de dag als sullig en truttig bestempeld.Wie wil daar dan voor doorgaan? Ik wil graag mijn medeleven aan de familie van het slachtoffer betuigen, want wat er ook gezegd /gedaan word,zij zijn hem kwijt,en dat kan niemand meer goedmaken.jammer toch...voor die korte tijd dat we hier samen op deze wereld zijn.

"Slachtoffer busmoord gebruikte ook geweld"

Volgens de verklaringen van de verdachten zou ook het slachtoffer na een eerste woordenwisseling geweld hebben gebruikt.

"Het slachtoffer heeft een van de verdachten bij de keel gegrepen en wilde hem niet meer lossen. De jongeman liep rood aan en had moeite om te ademen. Zijn vrienden hebben de treinbestuurder vervolgens enkele vuistslagen gegeven tot hij hem uiteindelijk losliet. De jonge kerel gaf hem ook nog een slag, waarna de man zich op een stoel liet zakken en gestorven is."

De verdachten betwisten ook dat het hun bedoeling was om de man zwaar te verwonden.

De aanklacht is inmiddels afgezwakt. De onderzoeksrechter stelde de verdachten aanvankelijk in verdenking van doodslag, maar veranderde dat in "opzettelijke slagen en verwondingen die ongewild de dood tot gevolg hadden".

de standaard forum

Beste mensen

Ga maar eens kijken op het De Standaard forum en ga er walgend weer weg. Eén grote beerput van zelfgenoegzame onderbuikgevoelens van de kleine bange blanke Vlaming, die te lui is om eens verder te kijken dan zijn neus lang is en vooral niets wil weten van de andere kant van het verhaal. Ik vind dit een pre-fascistisch klimaat, het spijt me. En daar zijn twee grote schuldigen voor: het Vlaams Blok en zijn handlanger de Grote Vlaamse Onderbuik (GVO :) ) die ermee collaboreert en het racisme ontkent, de discriminaties ontkent, de verruwing ontkent, de blindheid en de zelfgenoegzaamheid ontkent.

Ga daar maar eens kijken en vraag je dan nog maar eens af of Vlamingen nog schaamte kennen.

D.Gilles

Onschuldige jongeren

Blijkbaar loopt ook Indymedia.be de massamedia achterna. Guido kwam verbaal zeer racistisch uit de hoek, wurgde één van de jongens. Een tweede jongen kwam de eerste helpen omdat de eerste geen lucht meer kreeg. Vervolgens keerden de rollen om en hebben ze Guido geslagen. Door zijn eigen opwelling van haat kreeg Guido een hersenvliesbloeding, waardoor hij stierf. Vier van de jongens hebben er niks mee te maken. Van de andere twee, werd de eerste zelf aangevallen en een tweede kwam hem helpen. Ik keur het geweld van beide kanten af, maar begrijp wel waarom ze zo reageerden.
Al die jongeren zouden onmiddellijk moeten vrijgelaten worden. Het is schandalig hoe onze politiestaat een dergelijke zaak aanpakt.

Dat weet u allemaal niet!

Beste, Wat u daar zegt hebben de 6 jongens en hun advokaten verteld, ter hunner verdediging. Het is dus helemaal niet zeker dat dat allemaal juist is. Ik heb geen getuigen gehoord die iets zeiden dat de jongens gelijk gaf. Ook is de uitleg over de hersenen niet volledig. Wat men zegt is mogelijk, maar ook mogelijk is dat door het kloppen op het hoofd, de hersenbeschadiging is begonnen. Dus wat u hier zegt is in dit licht misschien toch niet zo waar, en is het veel minder te begrijpen wat die jongens (die bekend waren bij het gerecht) allemaal deden.