Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Humo gecensureerd: nu kan iedereen de Koekelberg-montage zien

Humo gecensureerd: nu kan iedereen de Koekelberg-montage zien

humojustsaynotocensorshoh3_censored.jpg

In allerijl werden gisteren overal in het land Humo's uit de rekken genomen. Humo riskeerde een dwangsom van 250 euro voor elk exemplaar dat bleef liggen in de krantenwinkels. Reden: politiebaas Koekelberg en zijn secretaresse Ricour konden niet lachen met een pikante fotomontage in de satirische rubriek “Het gat van de wereld” en trokken naar de rechtbank. Die nam de ingrijpende beslissing zonder de redactie van Humo te horen.

De journalistenbond reageert verbolgen. “Preventieve censuur” van een “cowboys in de magistratuur” aldus nationaal secretaris Pol Deltour. Het zou inderdaad beter geweest zijn, mochten de op hun tenen getrapte Ricour en Koekelberg gewoon naar de rechter gestapt zijn om een schadevergoeding te vragen. Dan kunnen tenminste beide partijen gehoord worden.

Je kan ook nogal serieuze vragen stellen bij de efficiëntie van de beslissing van de rechter. Wat een poging is om te verhinderen dat nog meer mensen zich vergapen aan de getrukeerde foto's, draait uit op net het omgekeerde. Ik lees Humo maar heel af en toe, maar nu ben ik wel meteen op zoek gegaan naar de afbeeldingen. Via deze site vond ik ze hier. Ze werden ook heel suggestief in beeld gebracht in het VRT-journaal zodat een veelvoud van de lezers van Humo nu ongeveer weet wat er op die foto's staat.

Voor één cartoon een hele krant of een gans weekblad doen verdwijnen, is de facto een heel ernstige inperking van de vrijheid van pers. Nu kan niemand meer het originele verhaal lezen over de net op tijd verkochte Fortis-aandelen van de familie Degucht/Schreurs of het Humo-interview met Barack Obama.

Zijn de montages grappig? Zijn ze smakeloos? Ze zijn puberaal, dat zeker, en ze werken op mijn lachspieren. Maar eigenlijk doet dat er niet echt toe. Het is niet aan het gerecht om zich daarover uit te spreken. In België hebben we zeker geen smaak- euh... politie nodig. Is de privacy geschonden van het afgebeelde threesome? Koekelberg is een zeer hooggeplaatste door de overheid betaalde figuur die blijkbaar zijn functie misbruikt heeft om zijn twee secretaresses een hoger inkomen te bezorgen. De fotoshoppers van Humo doen hier dus precies waar het bij satire om draait: de draak steken met mensen die meer macht hebben en meer geld verdienen dan de humorist zelf. Gaat de rechter in februari verbieden dat de Aalsterse carnavalvierders de draak steken met het gefoefel van de hoogste politiepief? Of met de Fortis-aandelen van Karel en Mireille?

humojustsaynotocensorshoh3_censored.jpg

Gelukkig gaat Humo in het tegenoffensief. Er wordt verzet aangetekend en vrijdag ligt er een aangepaste maar hopelijk niet bravere versie in de rekken.

zie ook:
Grenzen aan de vrijemeningsuiting?
Cartoonuitspraak zaak-Forrest gevaarlijk precedent

Het is ronduit belachelijk

Het is ronduit belachelijk als we in een westers katholiek land dit soort van censuur meemaken. En hoewel de reputatie van de afgebeelde figuren al niet zo kuis waren, zijn ze nu helemaal de dieperik ingegaan.

Mijn mening is dat een beetje verdraagzaamheid hier wel op zijn plaats zit. Het is vrij duidelijk dat dit satirisch was, en op humor gericht. Ok, het is niet verplicht om mee te lachen natuurlijk, maar zo ver moeten ze ook niet gaan.

De dag dat jezusgrappen gecensureerd worden, ga ik persoonlijk in het tegenoffensief!

Een vriendelijke groet,
Jona

Ter info

Kortgedingrechter bevestigt uitspraak in zaak tegen Humo
Het derdenverzet dat het weekblad Humo heeft aangetekend tegen een beslissing van een Brusselse kortgedingrechter eerder deze week, is donderdag door diezelfde rechter verworpen. De uitspraak van dinsdag werd dus bevestigd. Humo laat weten dat het hoger beroep zal aantekenen.

Een Brusselse kortgedingrechter besliste dinsdag dat Humo alle exemplaren van het nummer van 4 november uit de rekken moest halen op straffe van een dwangsom van 250 euro per nummer. Het vonnis kwam er na klachten van politiebaas Fernand Koekelberg en diens secretaresse Sylvie Ricour. In een fotomontage, die verscheen in de satirische reeks "Het gat van de wereld", werden de hoofden van het Koekelberg, Ricour en zijn andere secretaresse geplakt op naakte lichamen in een expliciete seksuele pose. Humo tekende derdenverzet aan, maar donderdag bevestigde de rechter de beschikking van dinsdag. Wel werd het bedrag van de dwangsom geplafonneerd op 25.000 euro. (SVR)

Hoe kun je je als

Hoe kun je je als privé-persoon verdedigen tegen machtige commerciële mediabedrijven? Toch iets om even over na te denken, vind ik.

Volgens de rechter is Sylvie Ricour geen publieke figuur. Daar valt iets voor te zeggen. Is iedereen die in de media komt een publieke figuur met wie je genadeloos de spot mag drijven? Verliezen onberechte beschuldigden/verdachten meteen het recht op respect? Verlies je dan bv. ook automatisch je portretrecht? De reactie van Pol Deltour c.s. ("ze moet maar naar de Raad voor Journalistiek stappen") vind ik eerlijk gezegd een beetje lullig.

Over de inhoud van de zaak: er zit aan die humor zeer zeker ook een ranzig anti-feministisch kantje ("als een vrouw onrechtmatig wordt benoemd, zal het wel zijn omdat ze de baas pijpt". In principe is het ook denkbaar dat ze door haar ervaring en inzet de benodigde competenties had opgebouwd. Ik ben geen aanhanger van diploma-fetisjisme). En het niveau is inderdaad puberaal. Ik zie een speelplaats waar pestkoppen enkele slachtoffers in de hoek drummen en treiteren. De puistigste pestkop is Humo.

De persvrijheid is zeer belangrijk, maar ik heb niet veel zin om pestvrijheid te verdedigen. Humo heeft de vrouw, haar man en haar kinderen onmiskenbaar emotionele schade toegebracht, gewoon om eens goed te lachen.

twee discussies

Dat zijn twee verschillende discussies. Dat is altijd het moeilijke met persvrijheid en vrije meningsuiting. Er is de discussie over de legale kant (wat mag, wat mag niet?).

Daarnaast is er het grote smaakdebat. Is het ranzig, anti-feministisch, plat, pesten? Daar moet zeker hard over gediscussieerd worden. Je mag boze mails schrijven naar Humo, een website openen tegen het seksistische Humo, een boycotactie op touw zetten, desnoods gaan betogen bij de redactie, maar dat is iets anders dan verbieden.

Dat van publieke figuur vind ik een zwak argument van de rechter. Kom aan: dus cartoons over de belangrijkste politiebaas van België kunnen niet omdat dat zijn privéleven schendt? En wat dan met de interviews die Ricour al gaf?

Volgens de

Volgens de Humo-hoofdredacteur is iedereen die in de media komt, sowieso een publieke figuur. Ook ongewild, desnoods ook als slachtoffer? Dan vervalt tegen zo iemand blijkbaar automatisch het argument van smaad en eerroof?

Daar blijf ik het moeilijk mee hebben. Joe Van Holsbeeck, verdachte N.N. die achteraf wordt vrijgesproken, vervolgde asielzoekers die de media opzoeken om zich te verdedigen? Mag je al die mensen (of hun nagedachtenis) genadeloos bespotten, zonder dat van smaad of eerroof sprake is?

Stel: nabestaanden vragen het verbod van een blaadje dat een gefotoshopte Semira Adamu toont die stikt terwijl ze op het vliegtuig een politieman pijpt. Los van de overduidelijke wansmaak van zoiets: zou je vrijheid van meningsuiting van de makers van dat blaadje verdedigen?

Je kunt zeggen: Ricour is - i.t.t. tot Adamu - niet onbesproken. Maakt dat verschil? De schandpaal is toch afgeschaft? Mag een autodief zich verdedigen tegen iemand die hem een kinderverkrachter noemt? Stel dat Ricour inderdaad onrechtmatig benoemd is en allerlei regels en wetten heeft overtreden, mag je haar dan een hoer noemen?

Ik geef toe, het ligt allemaal heel moeilijk. Ik heb het er moeilijk mee dat zware discussies over persvrijheid en censuur gevoerd worden rond lullige zaken, waar niemand trots op hoeft te zijn, nog het minst de redacties zelf. Terwijl de ware censuur - die van commerciële logica's, die ervoor zorgen dat boekenbeurzen en "kwaliteitsmedia" bezwijken onder waardeloos BV-gelul - buiten beeld blijft.

Niet iedereen

maar deze dames gaven wel uitgebreide interviews met fotoshoot voor bladen als Paris Match,....

Ze kozen er zelf voor om op de voorgrond te treden. Dat is wel anders dan "iedereen die in de media komt".

Gelazer

Nog een geluk dat de profeet Mohammed niet gefotoshopt kan worden...

Onderwerp

Alles werd gepubliceerd in een deel van humo dat enkel verzonnen/overdreven topics etc bevat. In die zin kan er geen verwarring zijn met de werkelijkheid.
En over smaak kan sterk gedebatteerd worden. Ik neem aanstoot aan het feit dat er zomaar gecensureerd wordt, stap ik dan ook direct naar een juridische instantie?

SSensuur en de terugkeer van de rijkSSwacht

Het wordt door velen verkondigd, en blijkbaar is het nog waar ook: der rijkSSwacht ist zuruck!! SSensuur, het ondermijnen van de rechtsstaat, de rijkSSwacht ten voeten uit. Zou het niet kunnen dat Fernand en zijn 2 *** een klacht indienen omdat het geen satire is, maar de waarheid???

censuur

pers- en andere vrijheid impliceert "vrijheid"

vrijheid kun je per definitie niet omlijnen, omkaderen, omsluiten (met prikkeldraad!) noch omvatten !

vrijheid is vrijheid !

freedom is slavery zei BB in 1984

http://www.alternativereel.com/includes/top-ten/display_review.php?id=00...

als je je recht op meningsuiting (en dus zelf denken) weggeeft aan de staat of één of andere "macht" neem je jezelf het laatste beetje zelfrespect af.

ik zou persoonlijk liever op mijn "smoel" krijgen voor iets wat ik zeg dan dat ik het overlaat aan één of andere leugenachtige politicus over te laten wat ik mag ! doen en zeggen.

every society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and loose both

als we zo verder gaan is tegen 2010 roddel een strafbaar feit...

christophe

Gepost door christophe
05.11.2008