Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuwe dreigvideo van Flemish Liberation Army Against Freedom ...

Nieuwe dreigvideo van Flemish Liberation Army Against Freedom ...

Op Flaaf.be kan je een parodie bekijken op het onlangs verschenen dreigdvd'tje...De groepering noemt zich de Flemish Liberation Army Against Freedom.... Na een beetje doorlezen blijkt het te gaan om de jaarlijkse sensibiliseringscampagne om jongeren te wijzen op het gevaar van zelfgemaakte vuurwerk... grappig of misplaatst...?
'gemedieerde fictie'

Duiding

Met www.laaf.info heeft de Nederlandse organisatie 'Consument en Veiligheid' eind 2007 al dezelfde soort 'parodieën' geplaatst. In verschillende nieuwsuitzendingen, zoals bij de NOS en bij RTL werd de campagne toegelicht. Voor het iets oudere publiek was er vorig jaar deze tv-spot.

De filmpjes zijn bedoeld om jongeren te wijzen op de gevaren van het afsteken van vuurwerk en werden bedacht door het reclamebedrijf Selmore.

Filmpjes in opdracht van de Nederlandse overheid

Aangezien Consument en Veiligheid als organisatie werkt in opdracht van de Nederlandse overheid, leidt dit tot het merkwaardige besluit:

Nederlandse overheid → Consument en Veiligheid → Selmore → Flemisch Liberation Army Against Freedom

Commentaar

Als deze campagne in Nederland al meer dan een jaar oud is, dan moeten er op internet toch wel reacties te vinden zijn die net iets verder gaan dan: Ha, leuk!

Na even zoeken kom ik op deze analyse van Vincent Van Gerven: Betreft het 'Liberation Army Against Freedom', die een antwoord kan geven op de vraag: 'is dit grappig of misplaatst?'

"De ingreep die Selmore in de werkelijkheid pleegt, namelijk door bij het L.A.A.F. het 'normale' wapentuig door vuurwerk te vervangen in de gemedieerde fictie die wij creëren rondom Arabische verzetsgroepen, duidt precies het "postmoderne racisme" van Slavoj Zizek: Hamas, Al-Aqsa en Al-Qa'ida voeren geen daadwerkelijke 'degelijke' oorlog, maar zijn verwikkeld in een constante exuberante viering van geweld en terreur, een viering die in onze maatschappij slechts beperkt, gecontroleerd en geordend kan plaatsvinden, zonder exces en slechts één dag per jaar." ... Lees meer

De filmpjes zijn in feite geen parodie op dreigboodschappen van terroristische organisaties, maar zijn gebouwd rond een westerse kijk op Arabische verzetsgroepen. De typische beeldvorming noemt Vincent Van Gerven als gemedieerde fictie. Fictie, omdat het beeld niet overeenkomt met de werkelijkheid. Gemedieerd, omdat hetzelfde beeld steeds opnieuw via media wordt herhaald, zonder duidelijke bron. Reclame, korte gemonteerde boodschappen die door een breed publiek bekeken worden, zijn een niet te onderschatten drager van deze -al dan niet opzettelijke- eenzijdige beeldvorming.

Keltoum

Gepost door Keltoum
05.12.2008

Tags