Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuwjaar met Sans-papiers VUB

Nieuwjaar met Sans-papiers VUB

De bezetters en het steuncomité van de mensen zonder papieren aan de VUB hebben samen nieuwjaar gevierd in de parking K op de VUB in Elsene. Veel studenten en ook enkele personeelsleden waren op deze uitnodiging ingegaan.

01_jo_sans-papiers.JPG

De foto's zijn niet zo'n goede kwaliteit. Daarbij zijn de batterijtjes van mijn fototoestel kort voor middernacht plat gegaan. Maar mijn persoonlijke batterijen zijn met dit feest voor het nieuwe jaar weer helemaal opgeladen!

01a_jo_sans-papiers.JPG

De mensen zonder papieren zijn niet zielig, ze zijn vlot in de omgang en zijn echt blij dat er Belgen zijn die zich interesseren voor hun situatie.

Nieuwjaar vieren met Sans-papiers is een aanrader!

Er was een sfeer van solidariteit, gezamenlijke strijdlust en hartverwarmende vriendschapsbanden. Er waren hapjes en drankjes.

Ondanks de precaire situatie hadden de actievoerders duidelijk zin in een feest! Er waren overvloedige gelukwensen en hoop was er bijna tastbaar. Hoop, vrede, geluk zijn geen zweverige wensen in parking K, maar heel concrete behoeften zoals voedsel, kleding, dekens, wederzijds vertrouwen, waardering, respect.

Geen alcohol of sigaretten, weliswaar, uit solidariteit met de aanwezige moslims en/of omdat het zonder gewoon leuker is. De sfeer was er niet minder om.

01b_jo_sans-papiers.JPG

De actievoerders, studenten en personeelsleden willen samen een positieve boodschap brengen, namelijk dat solidariteit en vriendschap geen grenzen kent, noch papieren nodig heeft.

02a_jo_sans-papiers.JPG

Maar om volwaardig deel te nemen aan de samenleving, hebben ze natuurlijk wel papieren nodig! Binnen een aanvaardbare termijn, zodat ze niet jarenlang in de onzekerheid blijven!! Want dat is echt ondraaglijk voor deze mensen!

Dit is de zoveelste oproep aan de regering en mevrouw Turtelboom om werk te maken van het regeerakkoord en bovendien eindelijk eens in dialoog te treden met de actievoerders.

02b_jo_sans-papiers.JPG

In januari zijn er alvast veel nieuwe acties gepland.

03_jo_sans-papiers.JPG

Ook materiële en financiële hulp voor de Sans-papiers is welkom en wordt heel goed besteed.

04_jo_sans-papiers.JPG

Een van de Sans-papiers houdt een nieuwjaarstoespraak.

05_jo_sans-papiers.JPG

Daarna begint het feesten tot in de vroege uurtjes.

07_jo_sans-papiers.JPG

"Geen alcohol, geen sigaretten, a.u.b." staat er op de muur van Parking K.
Voor een keer heeft het niet met de crisis te maken, maar met respect voor de meevierende moslims op het feest. En ook wel om aan te tonen dat het zonder kan en de feestelijke sfeer nóg veel beter is.

"Sans-papiers, sans alcool, sans cigarettes" had misschien ook een goede titel geweest voor deze reportage? ;-)