Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gezondheidswerker gedood bij Israëlische aanval op ambulance in Gaza

Gezondheidswerker gedood bij Israëlische aanval op ambulance in Gaza

Bij een Israëlische luchtaanval in het dorpje Beit Lahiya, in de ochtend van 4 januari, werd een van de vier ziekenwagens van de Union of Health Work Committees (UHWC) getroffen. De ziekenwagen was net bezig gewonden te evacueren naar het Al-Awda Hospitaal, nabij het Jabaliya vluchtelingenkamp. De chauffeur, Khalid Sa'ada, kreeg shrapnel in het hoofd. De ambulanciers, Ala Sarhan en Arafeh Abdel Dayem, werden zwaar gewond en meteen naar het operatiekwartier van het Al-Awda ziekenhuis overgebracht. Ondanks de inspanningen van de chirurgen overleed Arafeh Abdel Dayem tijdens de operatie. Hij was 33 jaar, en laat een vrouw en zes kinderen achter. Bij zijn collega Ala Sarhan moest een voet worden geamputeerd.

“Wij houden de bezettingsmacht en haar moordmachine verantwoordelijk voor de dood van Arafeh Abdel Dayem”, melden de Health Work Committees in een persbericht. En ze roepen de internationale gemeenschap en alle mensenrechtenorganisaties op om “onmiddellijk en krachtig op te treden om het gezondheidspersoneel en de ziekenwagens te beschermen, zodat ze hun humanitaire plicht voor de zieken en gewonden kunnen vervullen.” Aanvallen op ziekenwagens, medische infrastructuur en medisch personeel zijn schendingen van de Conventies van Genève. In de namiddag van 4 januari betoogde het Palestijns gezondheidspersoneel van de overheid, de privésector en de ngo's in Ramallah (Westelijke Jordaanoever) tegen de herhaalde Israëlische schendingen van hun rechten.

De eerstehulpdiensten van de UHWC – inbegrepen de ambulancediensten - worden gesteund door Geneeskunde voor de Derde Wereld en Oxfam-Solidariteit, met een budgetlijn voor noodhulp van de Belgische overheid.