Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Gent voor Gaza

Gent voor Gaza

Gentse betoging voor vrede in Gaza verliep rustig.

20090117-_DSC0010.jpg
20090117-_DSC0026.jpg
20090117-_DSC0065.jpg
20090117-_DSC0081.jpg
20090117-_DSC0098.jpg
20090117-_DSC0159-3.jpg
20090117-_DSC0168.jpg
20090117-_DSC0174.jpg
20090117-_DSC0181.jpg
20090117-_DSC0196.jpg
20090117-_DSC0214.jpg

Gent voor Gaza

Volgens uw foto's was dit een betoging alleen van moslims. Uw fotograaf heeft grote moeite gedaan om één biddende moslim achter een hoekje te vinden. Over Vlaamse organisaties en partijen die deze betoging organiseerden, geen woord of beeld. Zo schept men een vijandbeeld.

Terechte kritiek?

Ik denk dat fotograaf geprobeerd heeft om het verhaal van de betogiong door zijn ogen te vertellen.
Hij was duidelijk gepakt door de grote aanwezigheid van mensen uit de arabische en turkse migratie.

Dat vertelt inderdaad niet het hele verhaal van de betoging, en dus begrijp ik je kritiek.

Maar op zich zegt je commentaar ook iets over hoe jij de foto's leest.

Ik zie mensen die betogen en slechts op één foto zie ik iemand die dat expliciet doet als moslim.
Zelf zou ik dat als fotograaf ook vastgelegd hebben, zoals ook steeds gepakt ben door de aanwezigheid van Katholieke priester op vredesacties.

Ik zou wellicht ook mijn best gedaan hebben om te tonen dat er ook 'oude' Belgen meeliepen in de betoging. (zoals ik de week voordien in Brussel deed). Niet omdat het verslag dan objectiever zou zijn, wel omdat hun aanwezigheid politiek belangrijk was.

Een woordje uitleg

Laat mij beginnen met te zeggen dat mijn verbazing groot was na het lezen van u reactie. Zowel de negatieve toon als de overhaaste conclusies geven mij het gevoel dat het hier om een persoonlijke aanval gaat zonder gegronde reden.

Ik weet niet waar U het idee vandaan hebt gehaald, maar het is nooit mijn bedoeling geweest om een bepaalde bevolkingsgroep of religie te viseren of in een negatief daglicht te stellen. Mijn bedoeling was om een fotoverslag te publiceren van de betoging. Een verslag dat, en dat lijkt mij duidelijk, persoonlijk is. Een volledig objectief verslag maken van een betoging is in mijn ogen onmogelijk aangezien je onmogelijk iedereen kan tonen, een verslag is altijd subjectief en voor interpretatie vatbaar.

Voor dat persoonlijke verslag ging ik vooral op zoek naar oprechte uitingen van emoties bij de betogers, minder dan een verslag of opsomming van alle organisaties die aanwezig waren. Dat kan iemands anders' bedoeling zijn, en er zijn wel degelijk andere verslagen die duidelijk een overzicht geven, mijn verslag is een aanvulling hierop.

Ik vraag mij ook af waarom je ervan uitgaat dat alle mensen op mijn foto's Moslim zijn, er zijn bitter weinig aanwijzingen hiervoor, behalve natuurlijk de biddende man. Ervan uitgaan dat iedereen met een Palestijnse sjaal Moslim is vind ik eerder kortzichtig. Er waren Moslims aanwezig op de betoging en dus zullen er ook wel Moslims op mijn foto's staan, maar dat lijkt me logisch. Wat mensen hun geloofsovertuiging is houd mij niet bezig.

Verder vraag ik mij af waar precies ik hier een vijandbeeld schep. Op mijn foto's staan mensen die betogen in al hun waardigheid, er is niets da hun in een verkeerd daglicht kan stellen. Als dit toch het geval is, mag u het me aanwijzen en zal ik de foto verwijderen. Dit vijandbeeld zit vooral in uw hoofd denk ik.

Nu ben ik als fotograaf altijd bereid om mensen hun kritiek te lezen en daarvan bij te leren. Tips zijn altijd welkom, als u vind dat er iets ontbreekt mag u dat altijd zeggen, dan kan ik daar rekening mee houden.
Misschien had ik inderdaad wat meer de 'Vlaamse' organisaties en partijen moeten tonen, maar zoals ik al zei, dit is een persoonlijk verslag.
En als u het aanstootgevend vind kan u dat altijd op een constructieve manier zeggen en als dat niet kan, negeer het dan. Iedereen heeft een recht om zijn mening te uiten, maar een dergelijke reactie maakt mij enkel boos, of nee, eerder triest. U doet meer dan beledigen, u noemt mij een racist.

Net als mijn verslag is deze reactie persoonlijk en voor interpretatie vatbaar. Ik hoop dat het dingen duidelijker heeft gemaakt.