Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Voedselonzekerheid voor 10 miljoen Kenianen

Voedselonzekerheid voor 10 miljoen Kenianen

Hongersnood dreigt voor 10 miljoen Kenianen tenzij donorlanden de Keniaanse regering ter hulp schieten.

Terwijl iedereen in Kenia vol ongeduld wacht op de eedaflegging van Obama op 20 januari, riep president Kibaki verleden week de noodtoestand uit.

Reden: 10 miljoen Kenianen (een op vier) worden bedreigd met hongersnood . Op een internationale conferentie met donorlanden werd vrijdag jl. 37 miljard shilling (370 miljoen euro) gevraagd om de hongersnood te lijf te gaan.

Terwijl de voedselcrisis door de economische crisis op internationaal vlak naar het achterplan verwezen is, wordt Kenia geconfronteerd met een van de grootste voedselcrisissen sinds de onafhankelijkheid.

Terwijl een tijdje geleden nog gezegd werd dat er genoeg mais (basis voor ugali)voorradig was (minister van landbouw Ruto) blijkt nu dat dit niet het geval is. Er zal dus (dure) mais moeten geimporteerd worden. Naast het aan de oppervlakte komen van verschillende corruptieschandalen is dit een zoveelste blaam voor de coalitieregering Kibaki-Odinga. De populariteit van de regering kent dan ook een enorm dieptepunt.

De president Kibaki gaf drie redenen voor de voedselcrisis. De droogte die een aantal gebieden sinds 2 jaar teistert. Families in Machakos, Kwale, Kilifi, Turkana, Pokot en de slums in Nairobi en Mombasa houden hun kinderen van school om op zoek te gaan naar voedsel. In sommige gebieden moeten ze het stellen met gekookte mango’s.

De internationale economische crisis en de internationale voedselcrisis heeft natuurlijk ook gespeeld. Verder verwees hij naar de late gevolgen van de chaos begin dit jaar, waarbij boeren van het land verdreven werden en de oogsten vernietigd werden.( oa in Rift Valley)

Deze keer kon hij er ook niet buiten om te wijzen op een andere oorzaak van de crisis: de speculatie met mais en olieprodukten. Zo werd er door de media openbaar gemaakt dat enkele personen (met connecties binnen de regering) de hand konden leggen op miljoenen zakken mais, die dan werden verkocht (in oa Soedan) met miljarden shillings winsten tot gevolg.

Eens te meer schrikken sommigen er niet voor terug om op de kap van de arme bevolking zich enorm te verrijken. Kibaki beloofde wel om korte metten te maken met deze “onverantwoordelijke misdadigers die elk land telt” (dixit Kibaki) maar het is nog te zien of dit in Kenia gaat lukken, vermits deze individuen contacten hebben in de hoogste regionen van de regering.

De donorlanden zijn zich bewust van de problematiek maar blijven (nog?) hun steun aan deze coalitie behouden.

In ieder geval groeit bij de bevolking meer en meer het besef dat deze regering enkel in stand gehouden wordt bij gebrek aan alternatief en uit schrik voor nieuw geweld.

Volgens het anti-corruptieonderzoeksbureau Tansparancy International plunderen nu politici van de twee zijden (ODM en PNU) Kenia leeg . Het grootste slachtoffer is uiteraard de bevolking van Kenia.

Jos Geudens (Mombasa)

19/01/08

+254736942080

http://www.groetenuitmombasa.be

PS Cinema Paradiso is eindelijk van start gegaan. Reeds twee films werden vertoond in de nabijgelegen school (zie foto’s op website http://www.groetenuitmombasa.be) Moet het nog gezegd worden dat de kinderen erg enthousiast zijn over het initiatief.

Met dank aan al degenen die ons ondersteund hebben ....

En het WWF heeft daar toch

En het WWF heeft daar toch zoveel parken
Kunnen ze daar geen voedsel kweken?

Waarom beschouwt het WWF genetisch gemanipuleerde soya als duurzaam?

http://ovl.indymedia.org/news/2008/01/21461_comment.php

Het wwf is opgericht door Bilderberger
Prins Bernard

Zouden ze een dubbele agenda kunnen hebben?
Toch toevallig dat Kenia een land dat voedsel zou kunnen exporteren.... zo een probleem heeft.... en dat daar juist zoveel ha en natuur parken zijn.