Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nato Game Over en de afterparty in het Brusselse justitiepaleis

Nato Game Over en de afterparty in het Brusselse justitiepaleis

EVERE -- zaterdag 21 maart vertrokken we vanuit Antwerpen om net als zovele andere vredesactivisten het NAVO-hoofdkwartier in Brussel symbolisch te gaan sluiten. 60 jaar NAVO is genoeg!

Zie je geen videospeler? Kijk dan even na of:

  1. De Flash-player (versie 9) is geïnstalleerd op je computer. De player kan je gratis downloaden op http://www.adobe.com/products/flashplayer/.
  2. Javascript is geactiveerd in je browser.

Download: Afterparty.mp4  (33.74 MB)

"Gewapend" met een matje en goed humeur vertrok onze bus in Berchem richting Evere.

Rond 12u30 waren we aan ons "droppingpoint" vanwaar de gids ons via een eerste hekwerk over een zanderige maanachtig lijkende vlakte richting de noordkant van het NAVO-hoofdkwartier leidde.

We klommen over een tweede gaashekwerk de baan over, matjes in "de aanslag".

Het verwelkomingscomité stond al klaar,...enkele waterkanonnen, een hele rits oproerpolitie,Friese ruiters, en veel te veel navo-draad,...

Dit is wat onze staat inzet om vredesactivisten, kritische burgers, die geen rakettenschild willen, die geen kernwapens op Belgische bodem wensen, en die niet akkoord zijn dat ons land zich mee schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid te "verwelkomen",...lees: dit is wat de Belgische staat mobiliseert om deze misdrijven in stand te houden.

Iedereen van onze groep werd gearresteerd en afgevoerd met een politiebus. De 2 agenten op de bus namen het niet zo nauw met de veiligheid van "hun" passagiers. Tot 2 maal toe ging de reeds aan 40 km rijdende bus hard in de remmen, omdat 2 activisten vanachter in de bus rechtstonden om te vragen of hun plastic boeien wat losser mochten.

Daarna volgde een gratis sight-seeing zonder zicht rond gans het NAVO-domein, om later vergezeld van 2 "zwaantjes " met het volledige klank en lichtspel van sirenes en zwaailichten afgevoerd te worden naar het Brusselse justitiepaleis.

Niemand werd gefouilleerd en het werd al bij al nog best gezellig in het zogenaamde "paleis".

Er werd gezongen, gedanst, aan fitness gedaan, je kon een boekje lezen,even naar het thuisfront bellen,een sigaretje opsteken,of fotograferen en filmen.

We maakten er met z'n allen een feestje van, terwijl aan de buitenkant van de muren van het "paleis" op dat moment de NAVO ten grave werd gedragen in een feestelijke begrafenisstoet.

Na het feest ging iedereen nog naar de samenkomstplaats om te wachten tot iedereen vrij was, en werd er gesmuld van het lekker klaargemaakt eten van Kokkerellen.

Ondanks het feit dat er slechts enkelen in slaagden om effectief over de draad te klimmen,was de NATO-GAME-OVER een succes.

Het feit dat we met zovelen waren om onze boodschap over te brengen maakte al deel uit van de actie an sich.

Tegelijkertijd met deze actie werden er in andere landen gelijktijdig ook acties van burgerlijke ongehoorzaamheid in protest tegen de NAVO, ondernomen in onder andere Duitsland en Nederland.

Boven een filmpje van het feestje in het justitiepaleis.

Alle andere reportages over de NATO-GAME-OVER actie in Brussel vind je hier

Tof gebracht

Toffe reportage, het is of ik er zelf bij was.