Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Straatsburg] De spanning stijgt aan de vooravond van de blokkades en betoging

[Straatsburg] De spanning stijgt aan de vooravond van de blokkades en betoging

Straatsburg, 3 april 2009

wapens.JPG
De politie gebruikte niet alleen traangas tegen de activisten maar ook rubberenkogels en rubberenballen

De helikopters hebben nog lang boven de camping gecirkeld en we hoorden schoten van traangasbommen in het bos achter de camping. ‘s morgens horen we van het Legalteam dat de politie na het bestoken van de blackblockers met traangas, rubberenkogels e.a. spul is doorgegaan en de blackblockers heeft achtergelaten in het bos. De meeste zijn dan tegen 3h00 s morgens teruggekeerd naar het dorp. Van de opgepakten tijdens de betoging en in het bos blijven er nog 20 in de cel, daarnaast zijn er 40 vermist in het bos.

De politie was blijkbaar enorm gewelddadig zelfs het Legalteam heeft van de matrak gekregen toen ze met hen gingen onderhandelen in het bos. Ik kwam een jonge freelance fotograaf die we tijdens de betoging hebben gezien terug tegen op het kamp. Hij toonde me een enorme blauwe plek op zijn scheenbeen van de rubberkogel zegt hij. Hij had zich nochtans duidelijk geïdentificeerd als pers met een fluo vestje en perskaart. In het kamp hoor ik nog allerlei verhalen van politiegeweld ook op de mensen die in het bos zijn gaan onderhandelen. Ook vandaag cirkelt bijna de ganse dag een helikopter boven de camping, vrij irritant op den duur.

Op het programma staan geen aanvankelijk geen acties gepland. Er zijn wel tegentopconferenties georganiseerd in een sportcomplex aan de universiteit vlakbij de camping. Marc Antoon en Habib trokken er naartoe. De actie was vandaag net over de grens in Baden-Baden, één van de drie plaatsen waar er plechtige vieringen voor 60-jaar NAVO plaatsvinden. Overal in de stad gingen er blokkades georganiseerd worden. Ben benieuwd hoe het verlopen is. Morgenvroeg zijn er in Straatsburg ook blokkades georganiseer en tegen 13h00 begint de grote betoging.

keuken1.JPG
Rampenplan: één van de vier gaarkeukens op de kamping

Ik en Nieves willen toch een video maken over de camping. Jan, onze fotograaf heeft vroeger nog vaak meegedraaid in Kokkerellen, één van de vier gaarkeukens van het kamp, en kent er wat mensen. Hij ging voor ons eens polsen of hen mochten filmen. Het was goed. Een aantal mensen wilden niet op video en gingen even weg terwijl we filmden. Nadien gingen we ook bij Rampenplan filmen. Veel respect voor die mensen, die er vrijwillig elke dag vroeg uit zijn om voor een lekker ontbijt te zorgen en twee warme maaltijden per dag. “We zijn geen betogers maar voor ons is de keuken onze vorm van actievoeren,” zeggen ze.

Het is al middag we besluiten eerst de videobeelden in te laden en te verwerken voor we een internetcafé opzoeken. Tijdens na het inladen ging ik even kijken naar een geweldloze actietraining voor de blokkades van morgen.

training.JPG
Er is veel interesse, een groep van bijna 50 man zet zich in een cirkel terwijl de trainers guidelines gaven over communicatie met politie, affinitygroups (kleine actiegroepjes) en hoe te reageren op provocaties. Er worden rollenspellen gedaan waarbij iemand de activist speelt en de andere de politie. De helikopter hangt de ganse tijd boven ons. Vrij ambetant want de mensen horen niets van de instructies. Iemand gaat een megafoon halen om de zich verstaanbaar te maken.

theater.JPG
Straattheater op de kamping

Het internet in de mediatent begeeft het damn ik voel me gedeconnecteert. Onderweg naar de mobilhome zie ik mensen verzamelen aan de infotent. Er wordt een betoging georganiseerd omdat een groep clowns in de buurt van de camping omsingeld zijn. Met de megafoon roepen ze mensen op om mee te gaan betogen. Iemand anders roept “de politie komt naar het kamp met de clowns“. De spanning begint te stijgen een groep blackblocker verzamelt zich en gaat richting clowns. De groep groeit aan, in de verte hoor ik schoten, traangas. Het lijkt wel oorlog. De emoties laaien op. De blackblocker verzamelen stenen en flessen en werpen een barricade op. We zien ze om en rond de mobilhome. We besluiten om de mobilhome te verplaatsen naar een straatje buiten de camping voor het gebruikt wordt als schutting.

action1.JPG
De clowns worden ondertussen doorgelaten. De spanning blijft stijgen. Er worden op de weg een aantal blokkades met vuilbakken strobalen en hout gelegd. Enkele mensen proberen de mensen te bedaren maar tevergeefs. “We moeten het kamp toch verdedigen repliceren ze. De politie reageerde met traangasbommen. Iemand uit de buurt vertelde me dat de actiecamping zeer slecht gelegen is. Er zijn maar enkele uitwegen die snel kunnen geblokkeerd worden door de politie. Zoals de situatie er uitzag is de kans groot dat de politie de boel gaat omsingelen. We blijven nog even en besluiten tenslotte te vertrekken voor het camp ingesloten wordt en we niet meer wegkunnen.

We rijden het stad in en zien overal politie rondlopen en her en der in de stad staan er tientallen politiecombi’s naast elkaar geparkeerd. Verschillende straten staan wegversperringen. We parkeren ergens om in de supermarkt wat eten te kopen voor vandaag en morgen. We rijden verder op zoek naar een camping om te kunnen werken. Enkele straten verder rijden we langs een grote politiecamping omgeven met prikkeldraad. We rijden per vergissing een straat in met een heuse checkpoint. Enkel doorgang voor buurtbewoners stond er. Oeps snel naar achter rijden en maken dat we weg zijn. Na even rondrijden vinden we een camping buiten de stad waar we ons installeren. Damn we kunnen hier wel werken maar geen netwerk…Shit straks eens kijken voor een internetcafé. Ondertussen krijg ik een sms-berichtje van Inez van Vredesactie dat de rust is teruggekeerd in de camping.

UPDATE:
Bekijk hier de reportage over het keukenteam

Bekijk hier alle reportages

Keltoum

Gepost door Keltoum
04.04.2009