Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / Straatsburg

Vredesactivisten blokkeren NAVO top

De NAVO-top blokkeren? Het leek een onmogelijke opdracht. Straatsburg was op het moment van deze top immers een belegerde stad, onderverdeeld in rode, oranje en gele zones en vol politiebarricades. De vredesactivisten die wilden protesteren tegen de happenings naar aanleiding van 60 jaar NAVO, werden nauwlettend in de gaten gehouden, aan de grenzen tegengehouden, en willekeurig getrakteerd op traangas en arrestaties.

Lees meer / 0 comment(s)

De Morgen op NATO-top: geen betogers gezien

Afgelopen weekend verzamelden de regeringsleiders van NATO in Straatsburg. De Morgen stuurde twee reporters (Maarten Rabaey en Frank Schlömer) en besteedt in haar maandag editie twee volle bladzijden aan de top onder de titel “Verjaarsdagstop NAVO wordt overschaduwt door rellen en loodzwaar dossier Afghanistan.”.

Lees meer / 6 comment(s)

[Straatsburg] Blokkades, provocaties en traangas

Straatsburg, 4 april 2009
stratengeblokkeerd.JPG
Wegversperringen in de stad

Lees meer / 2 comment(s)

[Straatsburg] Activisten dringen binnen in rode zone en blokkeren invalswegen

Deze morgen rond 7h00 krijg ik een telefoontje van Roel van Vredesactie dat ze erin geslaagd zijn om in de rode zone binnen te dringen in het centrum van Straatsburg en met een tweehonderdtal activisten verschillende wegen te blokkeren. De politie is er maar grijpt niet in. Twee uur later nog een sms, de blokkades duren nog steeds voort. Minstens 500 activisten blokkeren ook de zuidelijke invalswegen van de stad. Er is een soort van kat en muis spelletje ontstaan tussen de activisten en politie.... update volgt

Lees meer / 1 comment(s)

[Straatsburg] De spanning stijgt aan de vooravond van de blokkades en betoging

Straatsburg, 3 april 2009

wapens.JPG
De politie gebruikte niet alleen traangas tegen de activisten maar ook rubberenkogels en rubberenballen

Lees meer / 0 comment(s)

[Straatsburg] Een dagje actie met blackblock en spanningen in het dorp...

Straatsburg, 2 april 2009

blackblock2.JPG
Het was een late avond gisteren na het posten van de blog hebben we nog verschillende pogingen ondernomen om onze video van de brugactie te posten. Helaas zonder succes. De internetverbinding op het kamp was te zwak. Vrij frustrerend als je er zo hard aan gewerkt hebt om het snel af te krijgen en het toch niet kan posten. Enfin tegen 2h00 ‘s morgens hebben Jan en Marc Antoon ook hun foto’s en teksten gepost. Na wat nagepraat over de dag, maken we de slaapplaatsen klaar. Zitbankjes dichtklappen en voila je hebt een bedje.

Lees meer / 2 comment(s)

“Frankrijk terug in de Navo? Een schande!”

Dit weekend treedt Frankrijk na 43 jaar terug toe tot het militaire commando van de NAVO. De Fransen die ik op het actiekamp ontmoet zijn daar natuurlijk niet over te spreken.

Lees meer / 0 comment(s)

[Straatsburg] “We are hungry let the kitchen free”

Straatsburg 1 april 2009

foto1.JPG
Nieves op de metro naar de actie

Lees meer / 0 comment(s)

21 maart 2009 NATO GAME OVER: vredesactivisten sluiten NAVO-hoofdkwartier

Ondanks de massale opkomst van ordediensten, met overvalwagens, een helicopter, met paarden, politie in burger, kilometers prikkeldraad,... geraakten enkele Bomspotters op het militaire terrein om poorten, ramen en deuren te verzegelen. Honderden Bomspotters werden gearresteerd.

Vredesactie en de Bomspotters laten de oorlogsvoorbereidingen van de NAVO niet ongestoord doorgaan. Een militaire alliantie die wereldwijd optreedt, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede.

Lees meer / 0 comment(s)

NAVO-non-debat in Belgisch parlement

Woensdag 11 maart kwam in het federaal parlement de Kamercommissie Defensie en Buitenlandse Zaken bij elkaar. Ministers De Crem en De Gucht en de Belgische ambassadeur bij de NAVO Van Daele kwamen toelichting geven bij de komende NAVO-top, op 3 en 4 april in Straatsburg. Vredesactie luisterde mee.

Lees meer / 1 comment(s)

Activisten trainen burgerlijke ongehoorzaamheid tegen NAVO in Straatsburg

Op 3 en 4 april viert de NAVO haar 60ste verjaardag in Baden-Baden en Straatsburg. Activisten uit gans Europa grijpen deze top aan om hun protest tegen het militaire bondgenootschap kracht bij te zetten. De coalitie 'Block NATO', waarvan ook Vredesactie deel uitmaakt, zal een aantal geweldloze blokkades organiseren om de werking van de conferentie te verstoren.

Om te tonen hoe dit in zijn werk gaat, organiseerde Block NATO op 8 maart een publieke training in Straatsburg, waarin getoond werd hoe deelnemers worden voorbereid op deze vorm van interventie.

Lees meer / 0 comment(s)

NATO summit 2009: Security zones and “no-go areas”

Wanneer de NAVO haar 60 jarig bestaan viert zal Straatsburg en Kehl veranderen in een militair fort. Ongeveer 25.000 politie agenten zullen de feestelijkheden in goede banen leiden en activisten zoveel mogelijk op afstand proberen te houden. Heel wat zones in zowel Straatsburg als Kehl worden gedurende de vieringen "security zones" en "no-go zones".► there will at least be two security zones: the neighbourhood around the Palais de Musique et de Congres / Wacken and the cathedral / Palais Rohan
► The Lycee Kleber will be completely closed on 3 and 4 April


Lees meer / 0 comment(s)

60 jaar NAVO is genoeg: ACTIE-AGENDA

Op 4 april 2009 viert de NAVO haar zestigste verjaardag. De campagne NATO GAME OVER van Vredesactie grijpt opnieuw in. Een militaire alliantie die wereldwijd optreedt, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede.


21 maart '09, Belgische NATO GAME OVER

Lees meer / 0 comment(s)

NAVO-top in Straatsburg: wat staat er op het spel?

De laatste jaren blonken de NAVO-tops uit in het omzeilen van pijnpunten en het uitstellen van discussies. Tegelijk zat iedereen te wachten op het einde van het Bush-tijdperk om gevoelige vragen aan te pakken. Op de top van Straatsburg wordt de discussie weer geopend. De volgende twee jaar wordt de richting vastgelegd die de NAVO uitgaat. Het is cruciaal om nu van ons te laten horen en onze regeringen ertoe te bewegen op de rem te gaan staan. Wat staat er op het spel?

Afghanistan

Lees meer / 0 comment(s)

31 MAART - 5 APRIL 09: INTERNATIONAAL ACTIEKAMP en TEGENTOP IN STRAATSBURG

Op 3 en 4 april komen de NAVO-regeringsleiders samen in Straatsburg (Frankrijk) en Baden-Baden (Duitsland) voor een top-ontmoeting, waarbij ze ook de 60st verjaardag van de NAVO willen vieren. Een breed scala van vredesbeweging en andere sociale bewegingen mobiliseert om duidelijk te maken dat ze eerder de begrafenis van de NAVO wensen.

Lees meer / 0 comment(s)