Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“De wereld van Obama zal niet kernwapenvrij zijn”

“De wereld van Obama zal niet kernwapenvrij zijn”

STRAATSBURG - Zal Obama ons echt een kernwapenvrije wereld binnenleiden? “Niet als we hem niet een stevig handje helpen,” zegt Jacqueline Cabasso van de Amerikaanse vredesbeweging United for Peace and Justice. Ze waarschuwt dat de NAVO onder VS-paraplu een nieuwe kernwapenwedloop veroorzaakt.

20090403_0492_1.jpg

(foto Jan Lietaert)

De VS geeft meer geld uit aan haar nucleaire wapenprogramma alleen dan gelijk welk ander land aan haar hele militaire apparaat. Jacqueline Cabasso: “Als Obama het meent, zal hij moeten ingaan tegen de machtigste politieke krachten die ooit hebben bestaan. Ik bedoel het Amerikaans militair-industrieel complex: de ontzettend machtige laboratoria voor nucleaire wapens, de grote bedrijven die miljarden dollars verdienen met wapenproductie, en de talloze politici die uit hun hand eten. Hij zal radicaal moeten afstand nemen van de erfenis van zowel de Bush- als Clintonadministraties.”

Is hij daar niet toe bereid, denkt u?

“Ik denk niet dat hij het kan. Hij is ongetwijfeld heel intelligent. Hij heeft een interessante en ongewone achtergrond als 'community organiser'. Maar hij is de president van de Verenigde Staten. Om daar te komen moet je compromissen maken. Hij zet zijn politiek kapitaal vooral in om een aantal sociale maatregelen te nemen, maar hij blijft een militarist. Zijn defensiebudget voor 2010 ligt zelfs hoger dan dat van Bush. Hij herhaalt constant dat de VS het sterkste leger in de wereld moeten blijven. Hij is ook een voorstander van nucleaire afschrikking.”

Wat is dat?

“Een mooi woord voor nucleair terrorisme: het dreigen met vernietiging. Het beleid van de VS is altijd gestoeld geweest op de 'first strike'-optie. De boodschap is: als je er ook maar over dénkt om ons aan te vallen met een nucleair, chemisch of biologisch wapen, dan vegen we je van de kaart. Dat is chantage, dreigen met genocide. Bij Bush hebben we dat expliciet aan het werk gezien. De valse beschuldiging dat Irak een nucleair wapenprogramma had werd gebruikt als voorwendsel voor een aanvalsoorlog. Dat weten we nu allemaal. Wat veel mensen niet weten is dat de VS plannen hadden klaarliggen om kernwapens te gebruiken.”

Hoe past de Navo in dat plaatje?

“De VS hebben nucleaire wapens op Navo-legerbasissen in België, Nederland, Duitsland, Turkije en Italië. Dat is duidelijk. Maar vooral: de Navo en de VS hebben dezelfde nucleaire strategie, gebaseerd op het dreigement om als eerste kernwapens te gebruiken. Nu de Navo steeds verder uitbreidt en steeds dichter bij de grenzen van Rusland komt – waarmee het trouwens een belofte van Bush sr. schendt – wordt het steeds meer een bron van provocatie voor Rusland. Rusland voelt zich bedreigd en gebruikt dat als argument om vanaf 2011 haar leger te moderniseren, inclusief haar kernwapenarsenaal. De rol van kernwapens binnen de Navo dreigt een nieuwe nucleaire wapenwedloop in gang te zetten tussen de VS en Rusland, en bij uitbreiding ook tussen de VS en China.”

United for Peace and Justice betoogt op zaterdag 4 april, de zestigste verjaardag van de Navo, in New York onder het motto 'Beyond war: a new economy is possible'.