Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Meer NAVO-troepen naar Afghanistan betekent meer bloedvergieten”

“Meer NAVO-troepen naar Afghanistan betekent meer bloedvergieten”

STRAATSBURG – Obama is blij: de Europese landen beloofden dit weekend meer troepen voor de NAVO-oorlog in Afghanistan. Slecht nieuws voor de Afghaanse bevolking, aldus het vrouwelijke Afghaanse parlementslid Malalai Joya. “Het betekent alleen maar meer bloedvergieten. De NAVO houdt de situatie in Afghanistan bewust gevaarlijk en onstabiel”, zegt ze.

“Ze willen een reden om te blijven, gezien onze geostrategische ligging. Afghanistan ligt in het hart van Azië. Als de VS Afghanistan in handen hebben, dan kunnen ze makkelijker ook Pakistan of Iran aanvallen en grote landen zoals Rusland, China en India onder controle houden. We worden bezet omwille van de economische en regionale belangen van de VS.”

Tussen twee vuren
Zeven jaar geleden viel de NAVO Afghanistan aan. “In naam van de strijd tegen het terrorisme en de bevrijding van de Afghaanse vrouw. Maar ze brachten de Noordelijke Alliantie aan de macht, een groep fundamentalistische war lords die mentaal helemaal op dezelfde golflengte zitten als de Taliban”, zegt Malalai Joya. “We hebben in zeven jaar oorlog niets gewonnen, maar we zijn wel onze onafhankelijkheid verloren.”

Het Afghaanse volk zit tussen twee vuren, zegt ze. “Aan de ene kant de NAVO-troepen. Aan de andere kant de Taliban en de Noordelijke Alliantie, middeleeuwse krachten gecreëerd door de VS. Met haar bombardementen maakt de NAVO elke dag burgerslachtoffers, vooral vrouwen en kinderen. Een bombardement in de provincie Herat maakte op 22 augustus 2008 negentig burgerdoden op één dag, waaronder zestig kinderen en vrouwen, volgens berichten van de VN.”

Maffia
“Ze noemen het democratie, maar ons land is in handen van een maffia. Sinds de bezetting hebben ze van Afghanistan het wereldcentrum van de drugsproductie gemaakt: 93 procent van de opium in de wereld komt uit Afghanistan. We zijn trouwens allemaal de pineut: de drugs komt op jullie straten terecht, het geld in de zakken van onze onderdrukkers.”

Malalai Joya's boodschap aan de bevolking van de NAVO-landen: “Verhef jullie stem tegen jullie regeringen. Zij begaan oorlogsmisdaden in Afghanistan. Stop de bezetting en steun de democratische krachten in Afghanistan: wij zijn zélf in staat om het fundamentalisme te bestrijden.”