Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mediageweld over pensioenleeftijd gebaseerd op foute informatie

Mediageweld over pensioenleeftijd gebaseerd op foute informatie

Het mediagehijg over de verhoging van de pensioenleeftijd eind vorige maand was gebaseerd op foute informatie. Dat schrijft ACV-voorzitter Luc Cortebeeck deze week in Visie. “Op die basis worden dan zelfverklaarde en andere specialisten uitgenodigd om nog eens te komen zeggen dat we in België echt niet anders kunnen dan de pensioenleeftijd ook op te trekken tot 67 jaar.” De lawine commentaren, opiniestukken en politieke reacties kwam er nadat bekend raakte dat de Nederlandse regering de pensioenleeftijd wil verhogen met twee jaar. “Het zijn maatregelen waar men in dit land hoogstens van kan dromen”, schreef Het Belang van Limburg. “Minder dan 100 dagen voor de verkiezingen is er dan ook geen partij bij ons die hierover duidelijk stelling durft nemen, al weten ze allemaal dat het op termijn niet anders zal kunnen”, schreef Yves Desmet in De Morgen.

In datzelfde commentaarstuk in HBVL staat de fout bondig samengevat: “In Nederland zijn regering en sociale partners het gisteren eens geraakt over een verstrekkend relanceplan voor de Nederlandse economie. Zo zal de regering de komende twee jaar 7,5 miljard euro extra investeren, wordt de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar en worden de komende jaren de lonen bevroren om de concurrentiekracht van de Nederlandse bedrijven veilig te stellen.”

Dat het geleidelijke verhogen van de pensioenleeftijd past binnen een relanceplan is natuurlijk onzin. Er is sprake van een verhoging met één maand per jaar. De verhoging met twee jaar is dus pas voor binnen 24 jaar! Op die manier wordt het wel lang wachten op een relance van de Nederlandse economie. Nog grotere onzin is het om te schrijven dat vakbonden, werkgevers en regering het eens zijn over die verhoging. Surfen we even naar de website van het FNV, Nederlands grootste vakbond. “Verhoging AOW-leeftijd van tafel”, staat daar triomfantelijk. De Nederlandse regering speelt inderdaad met het plan om de pensioenleeftijd te verhogen, maar schuift de hete aardappel door naar de Sociaal-Economische Raad. Dat orgaan waarin vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd zijn, moet voor 1 oktober met alternatieven op de proppen komen om vier miljard euro per jaar te besparen (het bedrag dat de verhoging van de pensioenleeftijd zou opleveren). Het FNV heeft al een alternatief. Een aftopping van de hypotheekrenteaftrek voor hypotheken boven één miljoen euro is al voldoende om dat gat te dichten, zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius. FNV-Bondgenoten begint alvast een campagne tegen de mogelijke verhoging en de voorzitter van die vakbond sluit stakingen niet uit als de regering haar plan doordrukt. Werkgevers zijn ook niet echt te vinden voor een verhoging van de pensioenleeftijd. Sommigen om principiële redenen (ze willen niet met al die oude werknemers opgezadeld zitten), anderen om tactische redenen. FNV heeft immers al laten weten dat er geen akkoord komt over loonmatiging als de pensioenleeftijd verhoogd wordt.

Bovendien is ook in Nederland het debat wel wat ingewikkelder dan onze politiek commentatoren denken. Twee derde van de werknemers gaat er nu al eerder met pensioen dan gepland. Zij verlaten vaak op aandringen van de werkgever ruim twee jaar voor de pensioendatum de werkplek, beweert het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi). Dat hadden de politiek commentatoren en hoofdredacteurs nu eens wel kunnen weten. Door de crisis in de media zullen er de komende maanden weer een pak oudere journalisten op brugpensioen gestuurd worden. Jawel, datzelfde brugpensioen waar in krantencommentaren altijd zo op gefoeterd wordt.

christophe

Gepost door christophe
06.04.2009

Tags