Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Berichtgeving over dodelijk slachtoffer G20 faalt

Berichtgeving over dodelijk slachtoffer G20 faalt

BRUSSEL--Ian Tomlinson overleed op woensdag 1 april aan een hartaanval. Dit gebeurde nadat hij ongewild in een betoging tegen de G20-top was beland. Een natuurlijke dood dus volgens de ordediensten. Ook de traditionele media namen die uitleg gretig over. Ondertussen is duidelijk dat die natuurlijke dood vooraf gegaan werd door heel wat duw en trekwerk van de politie. Een Amerikaanse zakenman kon het allemaal filmen. Ondanks deze nieuwe gegevens komen de Vlaamse krantensites niet verder dan het overnemen van belga-berichtgeving.

Uit de beelden blijkt duidelijk dat de man zonder enige aanleiding werd aangevallen. Het verhaal dat vele ooggetuigen eerder vertelden wordt dus bevestigd. Toch kwamen die stemmen niet aan bod in de mainstream media. Het nieuwsagentschap Press Association sprak met een omstaander die zei dat niets wees op schuld van derden. Deze mening werd dan ook makkelijk overgenomen. Eén persoon vertelt zijn verhaal en dat volstaat voor alle media om als waarheid beschouwd te worden. Van het heilige journalistieke principe check, and dubble check is niet veel meer te merken.

In het filmpje kan je zien dat het hier om agressie vanuit de politie gaat. De 47-jarige Tomlinson kwam van zijn werk en was op weg naar huis toen hij plots hardhandig werd neergeduwd door een agent. Afgelopen zaterdag verklaarde de Londense ordediensten dat het om een natuurlijke dood zou gaan. Dat stemt inderdaad overeen met het autopsierapport alleen wordt er niet vermeld wat er aan die plotse dood voorafging. In eerste instantie konden de media dit natuurlijk ook niet weten maar de dood van een man gewoon vermelden al was het een fait divers is misschien ook niet de aangwezen manier om mensen te informeren.

Gisteravond kreeg de Britse krant The Guardian het filmpje van een Amerikaanse zakenman die toevallig aan het filmen was toen het allemaal gebeurde. Ondertussen staan de beelden ook op YouTube en op zowat alle populaire nieuwssites. Ian Tomlinson, die krantenverkoper was in Londen, wandelde naar huis toen hij in een protestbetoging tegen de G20 terechtkwam. Hierop wordt hij door de politie aangemaand om door te lopen wanneer hij dat naar hun zin niet snel genoeg doet slaat een agent hem met een stok in zijn knieholte. Daarna geeft hij hem ook nog eens een stevige duw. Tomlinson valt weerloos op de grond. De politie kijkt toe maar helpt hem niet recht. Enkele betogers schieten Tomlinson wel ter hulp. Hij kan zijn weg naar huis verderzetten maar stuikt enkele minuten later in elkaar. De hulpdiensten proberen de man nog te reanimeren maar alle zorgen komen te laat.

Hebben ook de betogers schuld aan de dood van Tomlinson? De politie beweert dat ze de man moesten verplaatsen omdat ze hem geen gepaste zorgen konden geven. Betogers zouden dit hebben verhinderd door met flessen te gooien. Op beelden die BBC toonde is te zien hoe één fles gegooid wordt naar de hulpverleners. Voor de rest proberen verschillende actievoerders medebetogers vooral kalm te houden en van de situatie op de hoogte te brengen. Wat er na dit korte fragment gebeurde valt natuurlijk niet te zeggen.

Toch kan je hierover in Vlaanderen alleen maar droge berichtgeving terugvinden. Of je nu op de site van De Standaard, De Morgen of Knack kijkt overal staat hetzelfde te lezen. Van kwaliteitsmedia verwacht je toch wat meer. Want zij zijn er toch voor de meerwaardezoeker? Waar ligt de meerwaarde in het enkel overnemen van belga- of BBC-informatie? Een opiniestuk of analyse van de situatie zou in ieder geval welkom zijn.

Je kan het filmpje ook bekijken via deze link:
http://www.youtube.com/watch?v=HECMVdl-9SQ