Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Guantanamo gedetineerde: “Niets is veranderd sinds Obama”

Guantanamo gedetineerde: “Niets is veranderd sinds Obama”

GUANTANAMO - Gevangene Mohammad al-Qurani is erin geslaagd om iemand van de nieuwszender Al Jazeera te bellen vanuit de omstreden Guantanamo Bay gevangenis in Cuba. Hij zei dat er nog niets veranderd is aan de manier waarop de gedetineerden er behandeld worden sinds Obama aan de macht is.

Al-Qurani werd onlangs binnen de Guantanamo gevangenis overgebracht naar een andere afdeling, die bestemd is voor gevangenen die wachten op hun vrijlating. Van de cipiers mocht hij daar een paar telefoontjes plegen. Wat de bewakers echter niet wisten, is dat hij van de gelegenheid gebruik maakte om naar Sami al-Hajj te bellen, een Al Jazeera cameraman. Al-Hajj werd vorig jaar nog vrijgelaten uit de ‘Cubaanse hel’ nadat hij er een zesjarige straf uitzat.

De Tsjaadse al-Qurani zei dat hij er geslagen wordt en dat men reeds traangas heeft gebruikt wanneer hij weigerde om zijn cel te verlaten. Die mishandelingen zouden twintig dagen voor Obama’s benoeming tot president begonnen zijn. Sindsdien wordt hij bijna elke dag mishandeld.

Obama zei al op zijn tweede dag als president, dat de zwaar bekritiseerde gevangenis zou gesloten worden, maar daar is nog niets van in huis gekomen. De president tekende ook voor een einde van de onmenselijke ondervragingsmethoden die in de gevangenis toegepast worden. Het gaat ondermeer over een waterfoltertechniek waarbij men een gevangene het gevoel geeft dat hij verdrinkt.

“De bewakers zijn nog steeds dezelfde als tijdens de Bush-periode,” zegt cameraman al-Hajj. “Ze gebruiken nog steeds dezelfde gruwelijke methoden."

Ondertussen bestaat de gevangenis nu al 7 jaar. In 2002 kwam ze er in het kader van de zogenaamde Amerikaanse ‘war on terror’ die de Bush-regering lanceerde. Verschillende honderden gedetineerden zijn al vrijgelaten, maar nog 240 gevangenen blijven er achter, onder andere Khalid Sheikh Mohammed, van wie men denkt dat hij de 11 september aanslagen meegepland heeft.

Al-Qurani beschrijft een specifiek voorval dat plaatsvond na de presidentswissel. “Ik weigerde eens mijn cel te verlaten omdat ik het gevoel had dat de bewakers geen rekening hielden met mijn rechten. Rechten zoals het recht om te mogen rondwandelen, het recht om te mogen spreken met andere gevangenen en het recht op ‘gewoon eten’. Doordat ik weigerde, viel een groep van zes soldaten mijn cel binnen. Ze sloegen me met rubberen stokken en gebruikten twee traangasblikken om me te verblinden. Ik kon bijna niet meer zien noch ademen. Daarna sloegen ze me op de grond, nam één van de soldaten mijn hoofd en bonkte het tegen de vloer. Hij brak daarbij één van mijn voortanden.” Het incident zou gefilmd zijn door de Amerikaanse soldaten. “Maar het bloed filmden ze bewust niet,” aldus al-Qurani.

Luitenant-Commodoor Brook DeWalt van de marine, die Guantanamo woordvoerder is, vertelde het volgende over de zaak: “we hebben geen enkel bewijs voor dit incident. Het gaat hier om een weergave van een telefoongesprek.”

Ahmed Ghappour is advocaat voor Reprieve, een organisatie voor mensenrechten. Ghappour: “Ik heb al minstens drie klachten genoteerd sinds 22 december. Elke klacht vraagt voor een onderzoek, maar ik krijg geen respons.”

Bron: Al Jazeera