Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Werknemers beschutte werkplaatsen voeren actie

Werknemers beschutte werkplaatsen voeren actie

TIENEN -- Vandaag hebben de werknemers van beschutte werkplaatsen actie gevoerd in Tienen. Ze eisen een aanvullende vergoeding voor mensen die economisch werkloos zijn. In de sector kan dat in sommige bedrijven oplopen tot 40%. De vakbonden willen daarom een extra compensatie regelen maar tot nu toe is er nog geen akkoord bereikt met de werkgevers. Er verzamelden daarom zo'n 300 militanten voor de gebouwen van de Vlaamse Federatie van Beschutte werkplaatsen.

BW1.jpg

De werknemers in beschutte werkplaatsen willen een aanvullende vergoeding voor mensen die economisch werkloos zijn. Werner Van Heetvelde, federaal secretaris van de Algemene Centrale (ABVV), legt uit waarom. "Sinds januari zijn er steeds meer economisch werklozen in de sector. In sommige bedrijven loopt dit op tot 40%. Door die werkloosheid verliezen werknemers een groot stuk koopkracht terwijl ze vaak moeten leven van een minimumloon."

BW12.jpg

Volgens Van Heetvelde is zo'n aanvullende vergoeding een haalbare eis. "De werkgevers hebben van de federale regering een extra hulpmiddel gekregen, zo moeten ze 0,75% minder bedrijfsvoorheffing betalen. Wij stellen voor om met dat geld de extra vergoeding te financieren. "De werkgevers deden al een voorstel in die aard maar dat was niet voldoende voor de vakbonden." Ze willen slechts de helft van dat geld investeren in de koopkracht van hun werknemers. Hun voorstel was dan ook veel te mager. Vanaf het moment dat werknemers eenentwintig dagen werkloos zijn zouden ze drie euro extra krijgen tot de veertigste dag. Het lijkt wel als of ze ons gewoon uitlachen."

BW3.jpg

Patrick Vandenberghe, nationaal secretaris van ACV-bouw en industrie wil dat er werk wordt gemaakt van een degelijke eindejaarspremie. "Als werknemers langer dan drie weken economisch werkloos zijn dan verliezen ze ook nog een stuk van hun eindejaarspremie." Vandenberghe vindt dat dit niet kan aangezien tijdelijk werkloze werknemers nu al zo'n 15 euro per dag uit hun handen zien glippen. "Deze situatie moet recht getrokken worden. Het is niet normaal dat mensen tweemaal moeten inleveren."

BW4.jpg

Marie-Louise Putseys werkt in een beschutte werkplaats in Zaventem en is de afgelopen drie weken op non-actief gezet door haar baas. "Mijn man werkt daar ook en hij moet nog altijd gaan stempelen. Voor ons is dat een groot inkomensverlies. Op een maand tijd verliezen we, alleen al aan maaltijdcheques, zo'n 120 euro. Als je dan ook nog eens een dochter van 19 hebt die wil verder studeren, dan wordt het moeilijk."

BW5.jpg

Tijdens de actie sprak een vakbondsdelegatie met de werkgevers. Die lieten wat ruimte open om verder te onderhandelen. "We willen die ruimte zeker benutten en verder praten," zegt Van Heetvelde. "Volgende week woensdag hebben we een afspraak met ministers Van Brempt en Milquet. We hopen dat zij voor ons goede resultaten kunnen afdwingen.” Alle vakbonden werken in dit dossier samen, ze zijn duidelijk vastberaden om hun slag thuis te halen. “Als de onderhandelingen na woensdagavond nog vastlopen dan volgt er een staking, het heeft lang genoeg geduurd."

BW6.jpg

Vandenberghe bekrachtigt die woorden nog eens. "Ons spaarvarken is aan het leeglopen. Wij willen een tegemoetkoming. Toch willen we ook de onderhandelingen nog een kans geven maar we blijven afwachtend. Pas als er effectief geld op tafel ligt zullen we het geloven."

BW7.jpg
BW8.jpg
BW9.jpg
BW10.jpg