Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Europa en de crisis: reacties van vakbondsleiders

Europa en de crisis: reacties van vakbondsleiders

BRUSSEL -- Europa moet met ambitieuze plannen de crisis te lijf gaan. “Er moet evenveel moeite gedaan worden voor de werknemers als voor de banken en de bonussen van de ceo's”, zegt algemeen secretaris John Monks van het Europees Vakverbond.

Met 50.000 waren ze. Uit Nederland, Duitsland, Denemarken en Frankrijk, maar toch vooral uit België om van Europa een kordaat antwoord op de crisis te eisen. De werknemers vrezen immers dat ze, nu er massaal veel geld besteed wordt om de banken te redden, straks mogen opdraaien voor de kosten van de crisis.

“We willen niet nog eens betalen voor de crisis. We willen geen besparingen op de rug van de werknemers. Als er geld nodig is om de banken te redden of om de uitkeringen te betalen zal men dat moeten gaan halen uit de fiscale fraude en uit een taks op speculatie”, zegt Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV. De omvang van fiscale fraude in Europa wordt op 200 miljard euro geschat.

Demelenne vindt het schrijnend dat de ongelijkheid in Europa toegenomen is ondanks 25 jaar van economische groei. “60 % van de werknemers verdient minder dan het gemiddelde loon. Een CEO verdient in drie weken waar werknemers een heel jaar voor moeten werken.”

Kapitalisme is ziek
Volgens ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw bewijst de crisis dat het kapitalisme ziek is. “Het kapitalisme schaadt de gezondheid. Het neoliberalisme is bankroet.” De Leeuw wil dat het aandeel van de lonen in het Bruto Nationaal Product opnieuw omhoog gaat ten koste van de winsten. “Dat kan door de loonconcurrentie in Europa een halt toe te roepen. We moeten het debat openen over een minimumloon in Europa.”

Claude Rolin, algemeen secretaris van het ACV wil dat Europa de financiële markten reguleert. “Als je oplossingen wil voor de crisis, moet je eerst goed weten wat de oorzaak is van de crisis. Die is er niet gekomen omdat een paar individuen de regels overtreden hebben. Dit is de crisis van een bepaald soort kapitalisme, het financieel kapitalisme. Dat moet je aanpakken door de financiële markten te reguleren, door het bankgeheim en de fiscale paradijzen af te schaffen en door een belasting te heffen op speculatie.”

'Europese Commissie met ambitie'
Elk apart kunnen landen de financiële markten niet reguleren, meent ACV-voorzitter Luc Cortebeeck. “Als nationale regeringen dat proberen te doen, botsen ze al snel op de grenzen van hun land. Als landen elk apart de crisis proberen aan te pakken, krijg je protectionisme.”

Cortebeeck verwacht meer dynamisme van de Europese Unie. “We willen geen Europese Commissie die wacht op de grootste landen. We willen een Commissie met ambitie. Als alle landen apart met een herstelplan komen dan zit je met kleine projecten, terwijl we nu een groot plan nodig hebben.”