Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De websites van de *kwaliteitsmedia* over syndicale betoging

De websites van de *kwaliteitsmedia* over syndicale betoging

Meer dan 50.000 betogers vandaag in de straten van Brussel. Volgens de politie zijn het er 40.000. De vakbonden die elke betoger een stakingsvergoeding uitbetalen telden er + 50.000. Wat je ook van die betoging vindt, 50.000 mensen die op een weekdag door de straten van Brussel trekken is relevant.

De *kwaliteits* media denken daar duidelijk anders over.
Noch op www.deredactie.be, demorgen.be, standaard.be krijgen die 50.000 een plaats op het eerste scherm als je hun website opent. Bij allen moet je gaan scrollen om te weten dat meer dan 50.000 mensen door de straten van Brussel trokken.

Op Deredactie.be is een bevalling van een olifant relevanter, let wel, de olifant is nog niet bevallen, het zit er aan te komen. Katja Retsin is wel al bevallen, neen niet van een olifant, van een dochtertje. Ook Tori Amos en een Chinees die al 42 jaar leeft met een kogel in zijn hoofd zijn volgens de openbare omroep belangrijker dan de syndicale betoging.

De Morgen is op campagne voor Freya Van de Bossche. Ze publiceerden al een interview met haar waarin geen enkel kritische vraag werd gesteld, de meest kritische wending van de journalist was: "U ziet er goed uit". Vandaag heeft één of andere onverlaat haar gevel beklad met verf. Dat is volgens DeMorgen.be het belangrijkste nieuws van de dag, de vakbondsbetoging vind je na even scrollen.
De Morgen heeft het over "Naar verwachting 40.000 vakbondsmilitanten",... ze deden niet eens de moeite tot het einde te blijven anders hadden ze geweten dat het aantal betogers de verwachtingen overtrof.

Ook voor standaard.be is de gevel van Freya het nieuws van de dag. En ook voor standaard.be is de bevalling van een olifant relevanter dan + 50.000 betogers in de straten van Brussel.
Op de website van de kwaliteitskrant De Standaard vind je twee cijfers over het aantal betogers. Op voorpagina zijn het er 30.000 als je doorklikt naar het artikel worden het er plots 40.000.

Dat De Standaard en De Morgen de betoging minimaliseren is erg maar gezien hun expliciet anti-syndicale redactionele lijn nog enigszins te begrijpen.

Dat de openbare omroep het nog slechter doet dan de twee kranten in handen van privé-kapitaal is onthutsend. Ze hadden nochtans mooi materiaal.

Nog even opmerken dat de websites van Het Laatste Nieuws, De Gazet Van Antwerpen en het Nieuwsblad de syndicale betoging niet eens brengen op hun voorpagina.

Het lijkt wel alsof ze in medialand collectief blind zijn voor wat er echt morrelt en rommelt in de samenleving.

Sommige kwatongen...

... zouden spreken van het orkest van de zinkende Titanic...

verslaggeving syndikale betoging

De papieren krant De Morgen doet het zelfs nog straffer. In haar zaterdageditie van 16/05/09 wordt er met geen woord gerept over de betoging in Brussel. Dat 50.000 mensen het de moeite waard vinden om naar Brussel te stappen en daar duidelijk te maken dat zij de crisis niet gaan betalen, vinden ze niet het vermelden waar. Wel uitgebreid aandacht aan de "blijde intrede" van Leterme in de Matongé wijk en ook de afvallers van Mijn Restaurant krijgen in het binnenland nieuws een halve pagina. Dat De Morgen geen syndikale krant meer is, ja zelfs geen sociaal-democratische krant, dat wisten we al lang. Maar dat voor deze liberale krant de feiten zelfs niet meer interessant zijn, gaat mij toch wel te ver.

ai

Ik heb ze twee keer doorbladerd en even in de arm geknepen, maar het klopt. Geen woord over de betoging, zelfs geen fotootje met onderschrift zoals de krant er zich meestal van af maakt.

han

Gepost door han
15.05.2009