Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

KifKif- jobbeurs pakt drempelvrees aan

KifKif- jobbeurs pakt drempelvrees aan

Afgelopen weekend organiseerde Kif Kif voor het derde jaar op rij een interculturele jobbeurs. Zo'n 1750 werkzoekenden met de meest uiteenlopende achtergronden brachten een bezoek aan de beurs in de Mechelse Nekkerhal. Een beknopt interview over het wat en waarom met Dany Neudt (coördinator Kif Kif) – Najib Chakouh (voorzitter Kif Kif) en Ali Salmi (schepen van oa welzijn, preventie en diversiteit in Mechelen).

DSCF1186.JPG

Waarom organiseert Kif Kif een eigen jobbeurs?

Dany Neudt: Kif Kif organiseert een eigen jobbeurs om zijn aparte cachet . We werken meer doelgroepgericht naar allochtonen toe en de deelnemers weten dat. Alle bedrijven die op deze jobbeurs staan, staan in pricipe open voor meer diversiteit op de werkvloer. Dat geeft een groter gevoel van zekerheid bij allochtone werkzoekenden. We zien ook dat de werkloosheid onder allochtonen nog steeds stijgt. Recent onderzoek wijst uit dat de genaturaliseerde Belg dubbel zo snel werkloos is dan een autochtone Belg. In 2009 alleen al is de werkloosheid bij allochtone mannen met een middelbaar diploma tot 40% gestegen. Een gerichte aanpak naar deze doelgroep is dus welkom. Maar uiteraard is iedereen welkom op de Kif Kif- jobbeurs.

Komen er meer allochtonen naar deze jobbeurs dan naar een andere jobbeurs, zoals die van Jobat?

Dany Neudt: Ja natuurlijk. Ik denk toch dat 75% van de mensen die hier rondlopen van allochtone afkomst zijn. Dat ze ook naar andere jobbeurzen gaan kan ik niet zeggen. Er is allezins gerichte promotie gemaakt via wijken en persoonlijk contact waardoor veel werkzoekenden van allochtone afkomst van de beurs afweten.

Welke bedrijven hebben een stand op de beurs?

Dany Neudt: We zijn dit jaar met 33 standen, dat zijn er evenveel als vorig jaar in Gent. We hebben dit jaar wel enkele andere bedrijven op de beurs. Veel overheidsbedrijven zoals Selor en de stad Mechelen. En ook de politie en het Belgisch Leger staan hier. En dan is er 'Nike', waarvoor Gent vorig jaar te ver was, dat aanwezig is.

Hebben deze werkgevers geen last van de economische crisis?

Dany Neudt: De meeste bedrijven voeren een aanwervingsstop in. Maar ook als ze geen mensen kunnen aanwerven, kunnen ze zich hier komen profileren voor in de toekomst. En niet alle bedrijven voelen de crisis.
Chakouh: Sommigen bedrijven hebben er last van, anderen niet. Vooral overheidsbedrijven hebben als doel meer allochtonen aan te werven en hopen hier hun targets te kunnen halen.

Moeten werkgevers een andere aanpak hanteren naar allochtone werkzoekers toe?

Dany Neudt: Neen.

Ali Salmi: De jobvoorwaarden moeten dezelfde blijven. Maar er is toch nood aan sensibilisatie. Werkgevers moeten de brug durven maken want een reguliere aanpak werkt niet altijd. De stad Mechelen heeft al jaren als doel om meer allochtonen aan te werven, maar als je geen specifieke maatregelen neemt, verandert er niet veel. Allochtonen moeten op de hoogte gebracht worden van vacatures via hun eigen kanalen. Ook een goede werkervaring of stage is belangrijk. Er is vanop de werkvloer vaak een schrik voor het onbekende. Maar eens mensen door hebben dat 'een allochtoon' evengoed een toffe collega kan zijn, vervalt het vreemde. Vroeger was het aan de stad Mechelen de gewoonte om de vakantiejobs beschikbaar te houden voor familieleden van het personeel. Dit jaar is 37 % van de jobstudenten aan de stad Mechelen van allochtone afkomst.

Najib Chakouh: Het zijn dat soort mechanismen die een autochtoon personeelbestand in stand houden. Hetzelfde was vroeger waar voor vrouwen in het leger of bij de politie. Vrouwen moesten bijvoorbeeld dezelfde fysieke testen afleggen als mannen. Dat soort methodes moet men in vraag durven stellen en herzien.
Met deze beurs willen we dus ook de bedrijven laten kennis maken met mensen met een andere huidskleur of afkomst. Eens ze hebben gepraat met deze mensen is een deel van de drempelvrees toch al weg. Maar bij allochtone werkzoekenden heerst ook een grote angst om afgewezen te worden. Daarom is een initiatief als de Kif Kif- jobbeurs zo belangrijk.

Wat schrikt werkgevers volgens u af bij allochtone werkzoekenden? De huidskleur?

Najib Chakouh: Huidskleur is slechts een veruiterlijking van het vooroordeel. Het zijn kleine dingen. Werkgevers denken soms dat allochtone werknemers te laat gaan komen op het werk of niet goed genoeg Nederlands spreken. Maar ik vraag me soms af wat het nut is van een taaltest voor gevorderden bij iemand die solliciteert voor een job bij de groendienst. Er moet naar een evenwicht worden gezocht tussen cultuurgebonden eisen en vereisten die jobgebonden zijn. Een Boliviaan die maar 1m50 is, zou toch ook niet geweigerd mogen worden als politieman vanwege zijn lengte. Het zijn die evenwichtsoefeningen die werkgevers moeten maken.

Bron aantal deelnemers: site Kif Kif.

Puik

Mooi artikel, goede keuze en interessant hierover op Indymedia te lezen!