Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Schandaal in medialand

Schandaal in medialand

Schandaal in medialand: de Vlaamse kwaliteitskrant De Morgen ontslaat 13 van haar mensen. Zelden vertoond hoe schaamteloos het management van een kwaliteitskrant inhakt op haar personeelsbestand van de Morgen. Maar liefst 2 chefs mogen eraan geloven, de chef sport en chef opinie, een onderzoeksjournalist, 3 eindredacteurs en samen met hen sneuvelen nog 7 anderen. Volgens de directie zou dit niet leiden tot kwaliteitsverlies.

Van Thillo’s visie op media is er altijd al een geweest van een verbazingwekkende eenvoud: Wat brengt het op? Hij heeft hiervoor simpele antwoorden zoals synergie oftewel: 1 redactie voor alle kranten en hier en daar wat accentjes leggen, de taal versimpelen en een kleurtje erbij of ook: mensen die lastige vragen stellen de laan uitsturen maar ook: lakeien binnenhalen. Maar zijn simpele antwoorden snijden als messen. Na enkele jaren Van Thillo zien we de resultaten van zijn beenhouwersbeleid: een afgestroopte karkas van een kwaliteitskrant.

Maar er is hoop, ook in medialand. De journalisten laten eindelijk van zich horen. Gisteren, maandag 18 mei, heeft het personeel van de Morgen quasi voltallig gestaakt. Vandaag was er dus geen De Morgen. Zal het veel veranderen? Niet als we deze journalisten aan hun lot overlaten. Als alle lezers van de Morgen ophouden met de krant te kopen, net zoals 28 opiniemakers hebben laten weten niet meer te willen schrijven voor de krant, dan raken we van Thillo in het hart van zijn visie, namelijk: Wat brengt het op? Dan zou blijken dat na 10 jaar de Vlaamse Berlusconi Van Thillo, alle lezers zijn weggejaagd.

Ja, en wat dan? Dan zijn alle journalisten hun job kwijt en houdt de Morgen zeker op te bestaan, hoor ik hier en daar angstig opwellen. Ik geloof dat niet. Als alle lezers weggaan, dan ontstaan er 2 kansen. Ofwel kapt Van Thillo ermee en laat hij de krant over aan iemand die wel gelooft in het nut van een kwaliteitskrant. Aangezien dan al veel lezers afgehaakt hebben, zal iemand die graag die verantwoordelijkheid opneemt, niet al te veel voor de krant meer hoeven te betalen. Ofwel, scenario 2, versmelt De Morgen met het Laatste Nieuws, zoals we nu al te zien krijgen bij de online websites en ontstaat er een gat in de markt voor een nieuwe krant die dat dan met verve kan opvullen.

Maar misschien is er nog een derde scenario dat nog niet echt werd aangeraakt: bestaat er nog wel een markt voor niet-digitale nieuwsverspreiding? Ook hier hoor je wisselende analyses: sommige denken van wel, anderen vrezen ervoor. Maar ook dat derde scenario schept kansen, goede journalistiek, kwaliteitsberichtgeving en dus journalisten die die kunnen brengen zullen altijd nodig zijn. Een maatschappij heeft daar nood aan, haar burgers moeten dat eisen. De lezers ook!

(Inge Jooris is zesde opvolger op de Europese lijst van Groen!)

www.ingejooris.be

Tags