Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wat is Micronomics? Een zoektocht in vier reportages

Wat is Micronomics? Een zoektocht in vier reportages

BRUSSEL – Een videoteam van Indymedia.be wierp zich eind april op Micronomics, een driedaags festival in de buurt van de hippe Brusselse Dansaertstraat. Micronomics is een festival over 'alternatieve economie', dit jaar met focus economische 'micro-initiatieven'. De organisatoren willen ons 'op een andere manier leren kijken naar de economie'. Mooi, maar wat betekent dat precies? En waarom vinden ze dat nodig? In vier reporatges zoeken we het uit.

3508313748_841d030a37.jpg

What the fuck is Micronomics?

Het begon met een bezoekje van Jim en Sofie van vzw CityMined - de organisatie achter Micronomics. Na afloop zaten de verzamelde videasten een beetje verdwaasd naar elkaar te kijken. Jim en Sofie hadden een uur lang geprobeerd om uit te leggen waar Micronomics precies om draait, maar we hadden er weinig of niets van begrepen. Wisten ze het zelf wel, eigenlijk? Geprikkeld door die onduidelijkheid besloten negen videasten om er hun tanden in te zetten. De invalshoek was onvermijdelijk: 'What the fuck is Micronomics?'

Een begin van antwoord vind je in het overzichtsfilmpje van Olivier, Aude, Bas en Indien. Om te beginnen is Micronomics blijkbaar heel veel verschillende dingen tegelijk (wat onze zoektocht er niet makkelijker op maakte): workshops, modeshows, seminaries, cinema, een micro-markt,... Is er dan geen rode draad, een achterliggend idee? Toch wel. Zoals Jim van CityMined het in het filmje met een onvoorziene helderheid uitdrukt:

“Micronomics is eerst en vooral een programma van culturele evenementen rond economie. Maar het is ook een poging om een aantal dingen te veranderen aan de economie. We willen een aantal vragen stellen. Is economische groei wel wat echt belangrijk is? Is het niet belangrijker om te kijken naar gelijkheid, herverdeling, in plaats van naar groei en werkloosheid? Micronomics is de vaststelling dat mensen talenten hebben, en dat sommige mensen die gebruiken in projecten. Dat noemen we micro-initiatieven. Wij willen hen een kans en erkenning geven.”

Bekijk het filmpje:

Wafelbank: investeren met talenten

Aude, Thea en Nick draaiden een filmpje over de Wafelbank. Dat is een 'investeringsbank' die niet werkt met centen maar met skills en talenten. Met de dingen die mensen goed kunnen dus. Dat kan zeer divers zijn: taart bakken, verhalen vertellen,... allerlei zaken die in de 'gewone economie' vaak geen ruilwaarde hebben. In de 'alternatieve economie' van Micronomics wel.

“De Wafelbank biedt je de kans om je talent te valoriseren in bestaande of nieuwe projecten,” zegt Rona Kennedy van Fou de Coudre, dat de wafelbank beheert. Fou de Coudre is een theatercollectief dat zich specialiseert in 'interventies in stedelijke contexten'.

Bekijk het filmpje:

Move for a day

'Stel je voor dat in je buurt op een dag plots alles van plaats verandert.' Dat is het idee achter Move for a Day, een project van kunstenaar David Helbich. Van de hippe Dansaertstraat naar Molenbeek, bijvoorbeeld, zoals in het filmpje dat Thea, Zoe en Nieves erover maakten.

Kinderen die hun huiswerk gaan maken in het leslokaal van een vereniging voor de alfabetisering van vrouwen die zelf naar het atelier van OKNO, een kunstenaarscollectief, trekken, enzovoort. Daarbij worden contacten gelegd en allerlei (onzichtbare) grenzen overschreden. Maar zijn die breuklijnen er echt, of blazen we ze op? Is het kanaal dat Molenbeek van Brussel-Centrum scheidt echt zo'n strikte (psychologische) grens tussen twee gescheiden werelden, of is dat alleen maar een cliché?

Bekijk het filmpje:

Profession: micromarchant

Tot slot is er het filmpje van Nieves, Greet en Aude over de Micromarché. Dat is een markt voor jonge kunstenaars en designers die hun eigen producten willen verkopen, rechtstreeks aan het publiek. “Als je vandaag de dag in België werkloos bent en je wil proberen zelf dingen te maken, dan mag je dat eigenlijk niet. Je zit direct in de illegaliteit,” aldus Ludo, de coördinator van de Micromarché. De Micromarché biedt een ruimte aan creatievelingen die willen experimenteren.

Het filmpje is ook een portret van Niko, een jonge kunstenaar/ontwerper die uitsluitend werkt met gerecycleerd materiaal – wat hij ook doortrekt in z'n eigen dagelijkse leven.

Bekijk het filmpje: